objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 3. februar 2009 ob 09:43

P... vam materina Hrvati, da se je.... s Ciganima! Miše Molk na Emi ni bilo
Magister glasbe Žiga Cerar postal začasni zastopnik skupine Quartissimo, Branko Đurić Đuro pa naj bi Manci Špik svetoval, naj se reši Lange, sicer ne bo smela več peti na RTV Slovenija
2009 Pozareport

Odpri galerijo


Po veliki in presenetljivi nedeljski zmagi godalnega kvarteta Quartissimo na Emi 2009, so nekateri člani skupine Langa povsem izgubili živce. Mišo, eden od bratov Kontrec, je vpil in preklinjal po hodnikih RTV Slovenija (glej rubriko Video!), za nameček pa razbil vrata, ki so vodila v garderobo skupine Quartissimo. Kontrec se je tako grozno drl, da sta se prestrašena Werner in Andreja Brozović raje zaklenila v sosednjo garderobo. Igor Pirkovič, pomočnik direktorja TVS, nam je povedal, da bo razbita vrata moral plačati tisti, ki jih je razbil. Lange očitno ni mogel umiriti niti režiser njihovega scenskega nastopa Branko Đurić Đuro, ki je Manci Špik po nedeljskem nastopu menda prijateljsko svetoval, naj se po hitrem postopku znebi Lange, sicer bo fasala embargo nastopanja na RTV. Nekaj podobnega naj bi se pred časom zgodilo tudi Saški Lendero, potem ko je zapela pesem Ljubim cigana Jana. O tem, kako sta romska brata Kontrec divjala po nacionalni televiziji, so bili že v nedeljo zvečer opozorjeni tudi nekateri poslanci državnega zbora.


Potem sta se – menda pijana – brata Mišo in Jože Kontrec z avtomobilom odpeljala proti Murski Soboti. Med vožnjo so se v avtu sprli in ven mimogrede vrgli kostumografa. Ta je potem po telefonu poklical Manco Špik, ki je s fantom Primožem prišla po njega in ga odpeljala v Maribor.
Kontreca iz Lange naj bi vodilnim rtevejevcem zamerila nekakšne obljube, da bodo zmagali, saj so velikokrat brezplačno nastopali na dobrodelnih prireditvah v režiji RTV Slovenija. Po naših informacijah naj bi tovrstne obljube Langi dajala tudi glasbena urednica na Radiu Maribor Urška Čop Šmajgert, edina slovenska članica žirije, znana tudi po domnevni intimni romanci z Janom Plestenjakom, ki naj bi se zgodila pred leti na eni od portoroških plaž. Srdita Brata Kontrec sta prisotnim očitala, da na Evrosong pošiljamo Hrvate, jebala vse po spisku, vse to pa - zares bizarno - počela v polomljeni romski srbohrvaščini. S tira ju je vrglo dejstvo, da je glasbo Love Symphony za Quartissimo napisal Hrvat Andrej Babič, doma iz Reke, ki je pred dvema letoma napisal tudi zmagovito skladbo za Alenko Gotar – Cvet z juga. Mimogrede, Babič sploh veliko piše za tujce; lani, denimo, je v finale Evrosonga v Beogradu spravil Portugalce. Je pa tudi avtor dveh hitov Saške Lendero, Metulja in Mandoline. Brata Kontrec sta popenila tudi zaradi hrvaške pevke Mateje Majerle, ki prihaja iz Opatije, toda plavolaska je po rodu Slovenka. Bila je tudi edina pevka na letošnji Emi, ki je malce izstopala z dekoltejem in seksapilom.
Člani famoznega godalnega kvarteta Quartissimo, Žiga Cerar, Matjaž Bogataj, Luka Dukarič in Samo Dervišič, so bili po zmagi tako rekoč šokirani in videti celo malce izgubljeni. Zasedba se je namreč prvič sestavila pred dvema mesecema, saj gre za projekt, namenjen izključno Emi. S šovbiznisom nimajo nobenih izkušenj, še največ jih premore celjski režiser in glasbenik Miha Alujevič, ki jim je režiral scenski nastop. Tudi Alujevič in Babić se poznata dlje časa, saj mu je Babić napisal že nekaj skladbic. Člani Quartissima so se včeraj dopoldne dogovorili, da jih bo poslej zastopal Žiga Cerar, magister glasbe, ki je popoldne že pospešeno sestankoval z odgovornim urednikom razvedrilnega programa TVS Petrom Radovićem. Slednji je namreč prevzel celotne priprave Quartissima za njihov nastop na Evrosongu v Moskvi, Vanji Vardjanu, ki je vodil projekt Eme 2009, pa je v nedeljo zvečer prenehala funkcija.

Na naše vprašanje, kako komentira odločitev žirije, da Langi, Manci Špik in njihovi skladbi Zaigraj muzikant niso dodelili niti ene same točke, medtem ko je v telefonskem glasovanju pobrala 22.294 glasov, je Radović dejal, da lahko govorimo tudi o tem, kako je možno, da je Langa sploh dobila toliko telefonskih klicev. Kar zadeva Čuke, ki jih je žirija prav tako povsem spregledala, Radović pravi, da Jože Potrebuješ sicer producira uspešno petkovo oddajo Na zdravje!, vendar to še ne pomeni, da bo tudi zmagal na Emi. Glede mednarodne žirije pa je Radović prepričan, da je korektno opravila svoje delo. Beograjčanka Anja Roglič in Italijan Andrea Zuppini nimata prav nič skupnega s slovensko glasbeno sceno, tu nikogar ne poznata, zato jima res ni mogoče očitati, da sta bila pristranska in navijaška, trdi Radović. Igor Pirkovič nam je tudi zanikal govorice, da je bil sprva on predviden za člana žirije. "Ne, to ni res," pravi Pirkovič, pa tudi Magnifico (ki je včeraj medijem zaupal, da so ga na Emo najprej povabili kot avtorja, pa je povabilo zavrnil, nato kot žiranta, v kar je privolil, nekaj dni pred Emo pa so ga poklicali s televizije, češ, ne potrebujemo te) je bil samo eden od številnih možnih kandidatov za člana žirije. Izbor članov žirije je bil v pristojnosti Radovića in Vardjana, sklep o imenovanju mednarodne žirije pa je pravočasno podpisal generalni direktor RTV Anton Guzej.
Mimogrede, Marije Miše Molk, nekdanje odgovorne urednice razvedrilnega programa, ki je skoraj celo desetletje s trdo roko bdela nad Emo in je članica tako imenovane Reference Group, komisije znotraj EBU, katero vodi njen intimni spremljevalec, Nizozemec Ruurd Biermann (no, morda je že bivši, nič več ga namreč ni videti z Molkovo v Ljubljani), na letošnji Emi ni bilo opaziti. Njene kolegice in kolegi s televizije pravijo, da skuša aktualna varuhinja pravic televizijskih gledalcev ustvarjati vtis, da jo zdaj, ko se – celo javno - javno ponuja za stolček direktorice TVS, zanimajo kobajagi manj trivialne stvari, kot je Ema.
Letošnja Ema naj bi stala okoli 85 tisoč evrov, oba televizijska večera na prvem programu pa sta imela tudi fantastično gledanost. Finalni nedeljski izbor je bila po podatkih merjenja AGB Nielsen Media Research daleč najbolj gledana oddaja v letošnjem letu. V povprečju jo je spremljalo skoraj 450 tisoč gledalcev, starih nad 10 let, kar je 51 odstotkov vseh gledalcev televizije v času oddaje. Največje število gledalcev pa je Emo spremljalo ob koncu nedeljskega prenosa; rekordnih 31,4 odstotke sli skoraj 575 tisoč ljudi, starih nad deset let, kar je več kot dve tretjini (69 odstotkov) vseh gledacev televizije v tem času. Sobotni polfinalni večer pa si je v povprečju ogledalo 313 tisoč gledalcev.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mišo Kontrec Werner Andreja Brozović igor pirkovič Branko Đurić Đuro Manci Špik Saški Lendero Jože Primožem Urška Čop Šmajgert Janom Plestenjakom Andrej Babič Alenko Gotar Mateje Majerle Žiga Cerar Matjaž Bogataj Luka Dukarič Samo Dervišič Miha Alujevič Petrom Radovićem Vanji Vardjanu Jože Potrebuješ Anja Roglič Andrea Zuppini Magnifico Anton Guzej Marije Miše Molk Ruurd Biermann

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

P... vam materina Hrvati, da se je.... s Ciganima! Miše Molk na Emi ni bilo