objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 24. februar 2009 ob 07:13

Fučka se jim kriza: Kresalova in Senica uživala na dunajskem plesu!
Ministrica Katarina Kresal samo štiri dni po Opernballu fasala interpelacijo SDS
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav je tudi v Sloveniji že mogoče čutiti prve resne znake gospodarske krize in svetovne recesije, je prejšnji četrtek del slovenske elite brezskrbno plesal na razkošnem Opernem plesu (Opernball) na Dunaju.

Ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal je v četrtek na redni dopoldanski seji vlade sodelovala pri sprejemanju varčevalnih ukrepov, popoldne pa se je s partnerjem in razvpitim ljubljanskim odvetnikom Mirom Senico odpeljala na Dunaj. Kresalova in Senica sta pregrešno drago ložo v dunajski državni operi delila z ljubljanskim podjetnikom Jožetom Anderličem in direktorjem Festivala Ljubljana Darkom Brlekom ter njunima soprogama. Petra Škofic, tiskovna predstavnica Katarine Kresal, nam je sporočila, da je bila ministrica na plesu "zasebno", čeprav jo je bilo na tradicionalnem Opernballu opaziti tudi v družbi evropske komisarke in nekdanje avstrijske zunanje ministrice Benite Ferrero-Waldner. Toda Kresalove avstrijski časopisi niso prepoznali in je niso omenili niti pod fotografijo, objavljeno v brezplačniku Heute, kjer je Kresalova na sliki skupaj z BFW.
Kdo je plačal ložo, kjer so sedeli Kresalova, Senica, Anderlič in Brlek, nam ni uspelo izvedeti, je pa znano, da so lože stale tja do neverjetnih 42 tisoč evrov, odvisno od prestižnosti lokacije. Najcenejša vstopnica za dunajski operni ples sicer pride "samo" 230 evrov, vendar ste za to ceno obsojeni le na stojišče. Avstrijski tabloidi nekaj dni pred plesom objavljajo cele zemljevide častnih lož v dunajski operni hiši, žal pa nam lože Katarine Kresal in Mira Senice v medijih ni uspelo odkriti. V tako imenovani predsedniški loži sta kraljevala avstrijski kancler Werner Faymann in vicekancler ter finančni minister Josef Proell, pa tudi stalna gosta Opernballa, avstrijski predsednik Heinz Fischer in njegova soproga Margit.
Medklic: medtem ko se je Katarina Kresal vrtela na dunajskem plesnem parketu, je iz LDS izstopil tudi Primož Hainz, nekdanji predsednik ljubljanskih liberalnih demokratov, celoten podmladek stranke pa razmišlja o prestopu med Pahorjeve socialne demokrate; menda zato, ker je stranka LDS premalo socialno čuteča. Včeraj dopoldne, samo štiri dni po Opernem plesu, pa je zoper ministrico Katarino Kresal največja opozicijska stranka SDS napovedala interpelacijo, zaradi začetka izdajanja odločb tako imenovanim "izbrisanim".
Na letošnjem opernem plesu se je pojavila tudi znana ljubljanska odvetnica Carmen Dobnik, ki jo jo spremljal novinar Mitja Lomovšek. Dobnikova in Lomovšek sta se plesa udeležila kot gosta družine Codelli. Povabila ju je pravnukinja znamenitega ljubljanskega barona Antona Codellija, Alessandra alias Alexandra Zündel, ki živi na Dunaju; vstopnici za dunajski ples jima je poslala v zahvalo za novinarske članke Mitje Lomovška, ki je pisal o njenem legitimnem boju za Codellijevo dediščino v Ljubljani (družina že17 let čaka na vrnitev odvzetega premoženja v Sloveniji), Carmen Dobnik pa je v tej dolgotrajni pravni zadevi njena odvetnica.
Mimogrede, medtem pa prihodke od Codellijeve lastnine v gradu Kodeljevo pod krinko kulturnega spomenika kasirata zasebno podjetje Graščina d.o.o. in njen direktor Marijan Fras, znamenita kapelica pa jim služi za skladišče stolov in miz restavracije Luna. Odvetnica Carmen Dobnik je na ministrtstvo za notranje zadeve konec minulega leta vložila pobudo za dodelitev slovenskega državljanstva baronu Codelliju, ki je v Ljubljano pripeljal prvi avtomobil, patentiral na desetine izumov, po njem se imenuje celo del slovenske prestolnice, toda slovenska država Antonu Codelliju ne prizna, da je živel na Kodeljevem. Ministrica Katarina Kresal ni naredila še ničesar – odškodnina, ki jo bodo morali zaradi tega nekoč plačati slovenski davkoplačevalci, pa se veča iz dneva v dan… Če bo Anton Codelli ostal "Hrvat", bo Slovenija prisiljena odškodnino plačati takrat, ko bo Hrvaška članica Evropske unije. Hecno, ampak država Slovenija je Codellijevim dedičem že vrnila gozd pri Litiji, gradu na Kodeljevem pa jim noče dati.
Kakor koli, Slovenci na opernem plesu so se lahko okrepčali v enem od številnih lokalčkov znotraj dunajske opere: v Marmornati dvorani, salonu Esterhazy... Za steklenico najdražjega šampanjca, znamke Dom Perignon Vintage, je bilo treba odšteti 490 evrov, kozarec najcenejšega šampanjca je stal 10, koktejl Pink Lady pa 12 evrov. Gostje, menda jih je bilo okoli 5 tisoč, so seveda plesali v obveznih večernih toaletah oziroma frakih. Obleko Carmen Dobnik v smetanovi barvi si je zamislil mlad ljubljanski oblikovalec Matevž Faganel (blagovna znamka M*Faganel), ki je študiral v Parizu; Lomovšku je frak posebej za to priložnost izdelala Mura. Zanj je menda plačal 158 evrov. Carmen Dobnik je blestela tudi z drobnimi kristalčki in nakitom Swarowski, krzneni plašč, ki si ga je ogrnila čez kreacijo, pa je izdelek Krznarstva Eber; Dunajčani so bili nad ljubljansko odvetnico menda očarani.
Letošnja častna gostja opernega plesa je bila holywoodska igralka Nicollette Sheridan, znana iz televizijske nadaljevanke Razočarane gospodinje. Demonstrantov pred opero je bilo tokrat bolj malo, so pa igralko na sredini tiskovni konferenci paparaci dobesedno pritisnili ob zid, v četrtek pa jo je eden od fotografov pri nesrečnem padcu celo udaril s fotografskim aparatom.
Organizatorja tradicionalnega opernega plesa, Richard Lugner in Desiree Treichl-Stürgkh, sta zadovoljna. "Ples ima dolgo tradicijo in je kljuboval že številnim krizam," pravi  Desiree Treichl-Stürgkh, žena znanega avstrijskega bankirja Andreasa Treichla. Kljub hudi gospodarski recesiji so bile vse lože razprodane, prevladujoči naslovi avstrijskih časnikov, ki so opernemu plesu namenili izjemno veliko prostora, pa so se glasili nekako takole: Prominenca je v krizo - zaplesala!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Mirom Senico Jožetom Anderličem Darkom Brlekom Petra Škofic Benite Ferrero-Waldner Werner Faymann Josef Proell Heinz Fischer Margit Primož Hainz Pahorjeve Carmen Dobnik Mitja Lomovšek Antona Codellija Alessandra Alexandra Zündel Marijan Fras Matevž Faganel Nicollette Sheridan Richard Lugner Desiree Treichl-Stürgkh Andreasa Treichla

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Fučka se jim kriza: Kresalova in Senica uživala na dunajskem plesu!