objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 28. februar 2009 ob 11:18

Molk o denarju, ki naj bi ga takoj po volitvah nakazali na Japonsko
Peter Ješovnik, pobegli direktor Japtija, si novo službo menda išče v tujini
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Uslužbenci Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) so 19. februarja po elektronski pošti izvedeli, da se je direktor Peter Ješovnik, sicer tudi podpredsednik nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke, s svetom agencije dogovoril o svojem odstopu – zakaj je odstopil, Ješovnik medijem ni hotel povedati. Zdaj pa kaže, da je bil njegov odstop posledica izredne revizije poslovanja Japtija v preteklem letu, ki jo je opravila notranja revizijska služba ministrstva za gospodarstvo. Na Lahovnikovem ministrstvu so nam dejali, da so "revizijo končali 5. februarja letos, svet agencije Japti pa je 18. februarja zadolžil poslovodstvo agencije, naj prouči ugotovitve izredne revizije in v roku 30 dni pripravi ukrepe za odpravo nepravilnosti z opredeljenimi roki in aktivnostmi". Toda le nekaj ur pozneje je Peter Ješovnik skrivnostno odstopil.
Izredni revizorji ministrstva za gospodarstvo naj bi pregledovali predvsem smisel ustanavljanja nekaterih predstavništev slovenskega gospodarstva v tujini in stroške njihovega poslovanja. Ješovnik je vodenje Japtija prevzel oktobra 2007, od leta 2006 pa je Japti v tujini odprl predstavništva v Milanu, Düsseldorfu, Bukarešti, Istanbulu, Kazanu, São Paulu in Šanghaju. Odprli naj bi še dodatna štiri predstavništva (v Kuvajtu, Barceloni, Sofiji in indijskem mestu Mumbaj), toda nova vladna koalicija je te načrte začasno blokirala.
Naši viri trdijo, da naj bi Peter Ješovnik samo nekaj dni po volitvah v državni zbor septembra lani na račun praktično neznanega japonskega podjetja nakazal več milijonov evrov (menda celo 20) za storitve promocije slovenskega gospodarstva. Transakcija naj bi bila opravljena prek NLB, zanjo pa naj bi vedel tudi eden od članov uprave banke. V posel naj bi bil vpleten tudi Viktor Baraga, predsednik nadzornega sveta Petrola in Hita, trdijo naši viri. Če podatki o nenavadni transakciji milijonov evrov na Japonsko držijo ali ne, smo skušali izvedeti tudi od direktorja Japtija, Ješovnika. Toda "magister Ješovnik je trenutno nedosegljiv, ker je na dopustu, zato vam odgovora na zastavljena vprašanje ža ne moremo posredovati," nam je sporočila višja svetovalka Japtija za odnose z javnostmi Lidija Vinkovič. Brez odgovora o domnevni povezavi s finančno transakcijo Japtija smo ostali tudi pri Viktorju Baragi, ki na elektronsko pošto ni odgovoril.
Po nekaterih informacijah naj bi se Ješovnik že hotel zaposliti v enem izmed predstavništev Japtija v tujini (namerava pa ostati podpredsednik nadzornega sveta NLB), toda člani sveta agencije tega menda ne podpirajo. Peter Ješovnik je kot direktor Japtija zaslovel z organizacijo potovanj številnih gospodarskih delegacij v tujino, prah pa je dvignil tudi s povišanjem svoje osnovne plače, ki je nenadoma poskočila za tri razrede.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Peter Ješovnik Lahovnikovem Viktor Baraga Lidija Vinkovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Molk o denarju, ki naj bi ga takoj po volitvah nakazali na Japonsko