objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 8. marec 2009 ob 08:10

Bo Matjaž Gantar združil razpadajočo LDS in SLS po odhodu Bojana Šrota?
Spet začenja bitka za novega liderja SLS; joker Marjan Podobnik
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Kmalu potem, ko je na posvetu Slovenske ljudske stranke v Krškem, 8. februarja letos, predsednik stranke in celjski župan Bojan Šrot novinarjem povedal, da je večina udeležencev posveta izrazila željo, da bi bil nosilec strankine liste na junijskih volitvah v evropski parlament poslanec in nekdanji Janšev minister za promet Radovan Žerjav, so nam nekateri naši viri namignili, da Žerjav zagotovo ne bo kandidiral. Pred štirimi dnevi so se ti namigi izkazali za točne. Žerjav je izjavil, da je njegova "odločitev dozorela in jasna: ne morem kandidirati na listi za volitve v evropski parlament, razlog pa je izključno osebne narave".

Šlo naj bi za družinske razloge, vendar temu ni čisto tako. Da se je Žerjav nenadoma pojavil v javnosti kot bodoči nosilec kandidatne liste SLS, je namreč kriv Bojan Šrot, ki je naj bi imel za to čisto določene politične motive. Žerjav je namreč že nekaj časa daleč najpopularnejši politik SLS in velja za Šrotovega naravnega naslednika na čelu stranke. Zato bi ga Šrot najraje poslal na evropske volitve. Če bi bil Žerjav slučajno izvoljen, bi moral v Bruselj in za Šrota ne bi več predstavljal latentne konkurence znotraj stranke; če pa Žerjav na volitvah ne bi bil izvoljen, bi se tako ali drugače "skuril", saj vsak volilni poraz na politika prejkone deluje depresivno. Perfidno Šrotovo igro je dovolj hitro spregledal tudi Radovan Žerjav.

Slovenska ljudska stranka zdaj išče novega nosilca liste, prvo ime, ki se pojavlja, pa je spet nekdanji predsednik stranke in bivši minister za okolje Janez Podobnik. Če bo Podobnik (še vedno je brez službe) dejansko vodil strankino listo in na volitvah ne bo izvoljen (kar je sicer najbolj verjetno), se bo kmalu spet vnel oster zakulisni spopad za Šrotovo mesto. Toda Radovan Žerjav ne bo edini kandidat, trdijo naši viri, saj naj bi se v boj za predsedniški stolček ponovno vrnil Marjan Podobnik, ki si je na čelu Zavoda 25. junij – zaradi Hrvaške in nesojenega referenduma okoli hrvaškega vstopa v Nato – v zadnjih nekaj tednih močno okrepil svojo pozicijo na politični desnici. Po naših informacijah naj bi se za vrnitev Marjana Podobnika na stolček predsednika SLS zavzemal tudi Matjaž Gantar, predsednik uprave KD Group, ki je – tako ali drugače – Podobnikov finančni mecen (mimogrede, Gantar je tudi največji finančni podpornik Podobnikovega Zavoda 25. junij, tako jim je pred kratkim nakazal solidnih 20 tisoč evrov). Za Podobnikov politični comeback je Gantar močno zainteresiran predvsem zato, ker (mu pred nosom) razpada LDS, torej stranka, v katero je Gantar pred volitvami investiral največ denarja (saniranje strankinih dolgov), kadrov (Draško Veselinovič) in energije (Gantar je osebno prevzel vodenje gospodarskega odbora LDS). Nekateri celo prognozirajo, da bi Gantar z Marjanom Podobnikom in SLS lahko ustvaril politično stranko, ki bi se tesneje povezala z LDS; v primeru dokončnega razkroja LDS bi se del liberalnih demokratov, predvsem eksponentov kapitala, najverjetneje pridružil SLS, ali pa obratno. Vsekakor bo, če se bo podal v igro za novega predsednika SLS,  Marjana Podobnika težko zaustaviti.

Zamenjavo Bojana Šrota na mestu predsednika SLS lahko pričakujemo kmalu po evropskih volitvah, če bo dosežen slab volilni rezultat, ali pa najkasneje po tem, ko bo Slovenska ljudska stranka poplačala finančne dolgove, nastale v predvolilni kampanji na lanskih volitvah v državni zbor.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
bojan šrot Janšev Radovan Žerjav Janez Podobnik marjan podobnik Matjaž Gantar Draško Veselinovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bo Matjaž Gantar združil razpadajočo LDS in SLS po odhodu Bojana Šrota?