objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 21. maj 2009 ob 10:10

Podobnik šef Hita, Jaklič odstopil s pismom Križaniču za Pahorja
Scenarij za imenovanje Draga Podobnika naj bi pripravili Križanič, Pavlica in Brulc
2009 Pozareport

Odpri galerijo


Nadzorni svet Hita je na torkovi seji po slabih treh urah dramatične razprave in preglasovanja izbral novega predsednika uprave. To je postal Drago Podobnik, čeprav uradno njegovo ime še ni znano. Podobnika so podprli štirje člani nadzornega sveta, predstavnik zaposlenih Andrej Slivnik se je vzdržal, predsednik nadzornega sveta Marko Jaklič pa je bil proti in nepreklicno odstopil iz nadzornega sveta.
"Izbor je bil, a imenovanja še ni, saj je potrebno z izbranim uskladiti zaposlitveno pogodbo. Izbor ni bil soglasen, zato odstopam kot nadzornik Hita," je Jaklič povedal po seji. Jaklič, ki je glasoval proti Dragu Podobniku, naj bi poskušal narediti vse, da Podobnik ne bi bil izbran. Ostalim nadzornikom je ponudil, da poiščejo kakšno novo ime izmed 19 kandidatov, ki so se prijavili na razpis; tokrat je bil za šest mesecev celo sam pripravljen prevzeti vodenje Hita. "Od petih sem podpiral štiri kandidate, bile pa so tudi interesne skupine, ki podpirajo le enega. V tem kontekstu je bilo težko doseči soglasje," pravi Jaklič. Toda ostali nadzorniki so se odločili za preglasovanje; menda zato, ker naj bi bila to najmanj slaba možnost. "Gre za soliranje ene same interesne skupine, v tem kontekstu relativno najmočnejše. Ni mi všeč. Malo sem razočaran, je pa to neka realnost na zdajšnji stopnji razvoja Slovenije. Izjemno mi je žal, da je bilo toliko gnojnice zlite na kandidate," je izbor predsednika uprave Hita komentiral Jaklič. Po njegovem nepreklicnem odstopu je vodenje nadzornega sveta Hita prevzel dosedanji podpredsednik in predstavnik lokalnih skupnosti, Andrej Miška. Marko Jaklič je za naš portal povedal, da bo drugi nadzornik Miška opravil tudi sklenitev pogodbe z izbranim kandidatom (torej Dragom Podobnikom), sam pa z novim predsednikom uprave Hita ne bo imel nič.
Profesorja in strokovnjaka za igralništvo, Marka Jakliča (menda edinega resnega nadzornika Hita), so pri izbiri novega predsednika uprave – kot vse kaže – politično in interesno izigrali. Jaklič je očitno slutil, kaj se dogaja, zato je včeraj zjutraj napisal posebno pismo premierju Borutu Pahorju in ga izročil ministru za finance Franciju Križaniču. Nekateri sicer trdijo, da naj bi pismo Pahorju izročil državni sekretar v premierjevem kabinetu, Miloš Pavlica. Jaklič nam to, da je pismo dal Križaniču za Pahorja, sicer ni izrecno potrdil, je pa dejal, da je pismo "poslal v politično cirkulacijo". V pismu premierju je med drugim navedel, zakaj naj bi bil Drago Podobnik najmanj primeren za predsednika uprave Hita in uničujoče opisal Podobnikovo katastrofalno predstavitev pred nadzorniki. Podobnik je zahteval evropsko plačo 24 tisoč evrov mesečno (o čemer smo na našem portalu že poročali), o razvoju Hita, ki ga je predstavil v izjemno črni luči, ni pojasnil nič, napovedal je dolgotrajno izgubo, strategije se bo resno lotil šele 2012, razvijal bo tako imenovano "kafič igralništvo", lokalne skupnosti ne bo sponzoriral, o svojih poslih ni hotel govoriti, lastniških deležev v drugih podjetjih pa po njegovih navedbah nima … Jaklič naj bi Pahorju pismo poslal zato, ker naj bi Pahor podpiral socialdemokratskega župana Nove Gorice Mirka Brulca, ki je bil vseskozi glavni Podobnikov podpornik, o čemer smo že pisali.
Odločilni sestanek se je po naših informacijah zgodil v nedeljo, na sedežu Socialnih demokratov na Levstikovi 15 v Ljubljani. Dobili naj bi se minister Križanič, Pavlica (ki je pred časom sprejel predstavnike Hitovih sindikatov) in Brulc. Pahorja ni bilo zraven, ker je bil zasebno v Portorožu na Internautici. Naši viri trdijo, da naj bi takrat konspirativno pripravili scenarij za včerajšnjo sejo nadzornega sveta in izvolitev Podobnika. Med nadzorniki pa je bil odločilen glas še enega predstavnika zaposlenih, Marijana Stojka. Temu naj bi Brulc tik pred sejo poslal skrivnostno SMS-sporočilo. Spomnimo, po koncu predstavitve posameznih kandidatov je nadzornik Marijan Stojko kandidatu Podobniku dal oceno nič, kar pomeni neprimeren. Tomo Malnarič, predstavnik ministrstva za finance, pa je končnega zmagovalca Draga Podobnika med petimi kandidati uvrstil šele na zadnje mesto.
Po naših informacijah je Drago Podobnik po seji nadzornega sveta že prejemal čestitke, čeprav bo zagotovo moral odstopiti od svoje zahteve po evropski plači. Z Andrejem Miško naj bi se uskladili nekje med 10 in 12 tisoč petsto evri bruto mesečno, da bi plača predsednika uprave Hita ustrezala priporočilom Pahorjeve vlade. Vrstijo pa se že ugibanja, koga bo Podobnik potegnil v novo Hitovo upravo. Zagotovo ne bo prostora za Andreja Slugo, ker naj bi Sluga in Podobnik imela povsem različne koncepte, menda pa zraven ne bo tudi Dušana Mesa, čeprav se je o tem veliko špekuliralo. Po naših informacijah v Podobnikovi upravi prav tako ne bo Nelide Nemec, ki naj bi jo vabili še nekateri drugi kandidati za prvega človeka Hita. Slišati je tudi govorice, da naj bi se Podobnik, glede na to, kako je moral pred leti zapustiti Hit, lotil temeljitega "čiščenja kadrov" bivših predsednikov Hitovih uprav, predvsem Branka Tomažiča.
Drago Podobnik se včeraj na naše telefonske klice na odzval.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Drago Podobnik Andrej Slivnik Marko Jaklič Andrej Miška Borutu Pahorju Franciju Križaniču Miloš Pavlica Mirka Brulca Marijana Stojka Tomo Malnarič Andreja Slugo Dušana Mesa Nelide Nemec Branka Tomažiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Podobnik šef Hita, Jaklič odstopil s pismom Križaniču za Pahorja