objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 27. maj 2009 ob 06:25

Drama pri ministru Gaspariju: uslužbenci jokajo na hodnikih!
Andrej Engelman & co. pa denar iz kvazi projektov prelivajo na izbrane tekoče račune
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Visok državni uradnik Andrej Engelman velja za "državnega prvaka" tako imenovanih twinning poslov, kjer uradniki poleg redne plače dodatno mastno služijo s honorarji, trdijo naši viri. Kljub temu ga je minister Mitja Gaspari imenoval za namestnika direktorja vladne službe za razvoj in evropske zadeve, kar naj bi povzročilo revolt med njegovimi uslužbenci na Gregorčičevi 25. Engelman je bil namestnik že v času ministrovanja Janeza Potočnika in Milana M. Cvikla, Marcel Koprol in Janez Lenarčič sta ga odstavila, Gaspari pa mu je znova vrnil naziv namestnika direktorja. Engelman je bil pred imenovanjem vodja sektorja za tehnično pomoč v SVREZ, kar je zdaj postala Martina Andoljšek. Prav Andoljškova, nekdanja dolgoletna šefica finančne službe, in Engelman sta na twinning projektih tesno povezana, zraven pa je še nekdanja Engelmanova ljubica in njegova sedanja žena Maja Dimkovski. Četrta vplivna partnerica pri twinning projektih je Andreja Jerina, državna sekretarka v službi za razvoj in evropske zadeve, sicer hčerka nekdanjega znanega politika Marka Bulca. Naši viri trdijo, da sta Gaspari in Jerina prijatelja še iz otroštva, ko so se skupaj igrali otroci vodilnih funkcionarjev (Majda Gaspari, mama Mitje Gasparija, je bila ena od vodilnih političark prejšnjega režima), zato naj bi v Gasparijevi ekipi veljala za nedotakljivo. To naj bi spoštovala tudi Gasparijeva dolgoletna sodelavka Gordana Pipan, njegova nekdanja piarovka v Banki Slovenije, zdaj Gasparijeva šefinja kabineta. Pri delitvi twinning poslov obilno sodeluje tudi direktorica Urada za koordinacijo Živana Mejač, znana kot sestrična nekdanjega ministra in sedanjega evropskega komisarja Potočnika.
Vse niti v rokah pa naj bi držala Engelman in bivša računovodkinja Martina Andoljšek. On je nalogodajalec in podpisnik, ona pa izvršitelj – koliko denarja se lahko izplača in komu, trdijo naši viri. Gre seveda za legalna izplačila velikih vsot denarja, povezanih s twinning posli, predvsem na področju držav nekdanje Jugoslavije, pa tudi za tako imenovano uspešnost na delovnem mestu. Naši viri trdijo, da naj bi Andoljškova, Mejačeva in Maja Dimkovski Engelman prejemali celo po 700 evrov neto mesečnega dodatka za povečan obseg dela (dokler jih ni zaustavila uredba bivšega ministra za javno upravo Gregorja Viranta), Engelman, Andoljškova in Maja Dimkovski (mimogrede, nova gospa Engelman je bila prej tajnica, nato pa je začela študirati ob delu), pa naj bi si poleg plač rezali tudi največje kose avtorskih honorarjev.
Zaposleni pri Gaspariju se že nekaj časa pritožujejo nad preveliko močjo, ki jo imata Engelman in Andoljškova, in zgražajo nad tem, da je nemogoče priti do ministra in mu razložiti nakopičeno situacijo. Zadeve in hlastanje za denarjem tistih, ki so pri koritu, gre celo tako daleč, da so bili uradniki z enako izobrazbo plačani manj, kot je Andoljškova kasirala z mesečnimi dodatki. Ko se je začelo o tem govoriti, je vsem vsem podrejenim v finančni službi odredila dodatke, menda za molk, da se zadeve ne razvedele izven hiše. Sicer pa se govori, da naj bi sodelavce sama izbirala že vnaprej, razpisi pa naj bi bili navadna farsa. Tudi napredovanja in višji plačilni razredi so bili odvisni predvsem od Engelmana in Andoljškove, ki sta si tako zagotavljala lojalnost podrejenih. Tiste, za katere sta čutila, da bi jih lahko ogrožali, pa sta jih zavirala. Pri twinning poslih so denimo gladko odpikali Natašo Rumpret, Riano Benko, Hermino Golob in mnoge druge uradnike.
Prejšnjega državnega sekretarja Janeza Lenarčiča je zanimalo samo predsedovanje Evropski uniji, minister Mitja Gaspari, ki je zadolžen za varčevalne ukrepe, pa na vodilna mesta postavlja ljudi, ki naj bi dobesedno cuzali državno blagajno in so krivi za negativno klimo v Službi vlade za razvoj in evropske zadeve, trdijo zaposleni na SVREZ-u. Ko je Gaspari prevzel službo, je najprej obljubljal racionalno vodenje službe, uvedel naj bi varčevalne programe, zmanjšal število kadrov, predvsem zaposlenih za določen čas … vendar se ni zgodilo nič. Nasprotno, Gaspari je nastavil del svoje ekipe, za vse ostale uslužbence pa je postal nedostopen – s svojim avtoritativnim in zastarelim načinom vodenja, pravijo naši viri. Zato ni čudno, da je klima med zaposlenimi v eni izmed najbolj pomembnih vladnih služb postala nevzdržna. Ljudje jokajo po hodnikih, se prepirajo in mečejo polena pod noge. Organizacija dela je tako slaba, kot še nikoli doslej. Uradniki drug za drugega ne vedo, kaj se v službi dogaja, kje je in kaj počne minister, do vodje kabineta Pipanove sploh ne smejo, vse pomembne informacije so blokirane. Martina Andoljšek in Živana Mejač pa skupaj z Andrejem Engelmanom skrbijo, da se denar iz kvazi projektov preliva na izbrane tekoče račune. Temu primerno skrbijo tudi za kadrovsko politiko in napredovanje svojih privržencev. Še zlasti Andoljškova, ki za finančno službo izbira izključno svoje ljudi, večinoma mlade študentke brez izkušenj, da jih lahko učinkovito nadzoruje.
Moč in vpliv Andreja Engelmana izvira tudi iz prijateljevanja z bivšim ministrom in evropskim komisarjem Janezom Potočnikom ter ekonomistom in vladnim svetovalcem Mojmirjem Mrakom. Skupaj namreč redno igrajo karte, običajno tarok; sicer pa je tudi Potočnik, ko je bil še minister, med svojimi uradniki slovel po uporabi službene kreditne kartice …

Poglejmo še primer enega izmed famoznih twinning projektov v Makedoniji, kjer je mastno služil Engelman. Leta 2004 in 2005 je v Skopju vodil 13 mesecev dolg twinning in zanj pokasiral honorar v vrednosti 30 tisoč evrov. Poleg tega je v žep pospravil še 21.500 evrov kot izvajalec ene od šestih komponent projekta, za kritje stroškov hotelskih prenočitev, prehrane in lokalnega prevoza pa je dobil še dodatnih 16.184 evrov. Naši viri trdijo, da Engelman praktično ne dela nič drugega, kot samo donosne twinnig projekte; torej ni čudno, da se je po ločitvi in poroki z Majo Dimkovski nemudoma vselil v novo stanovanje, medtem ko je hišo zapustil prejšnji ženi. Sodelavci so se samo čudili, odkod mu uradniku toliko denarja.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrej Engelman Mitja Gaspari Janeza Potočnika Milana M. Cvikla Marcel Koprol Janez Lenarčič Martina Andoljšek Maja Dimkovski Andreja Jerina Marka Bulca Majda Gaspari Gordana Pipan Živana Mejač Gregorja Viranta Natašo Rumpret Riano Benko Hermino Golob Mojmirjem Mrakom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drama pri ministru Gaspariju: uslužbenci jokajo na hodnikih!