objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 8. junij 2009 ob 21:23

Govorice o prevzemu Petrola lansiral Kryžanowski, da ga ne bi odstavili?!
Na današnji seji nadzornega sveta Petrola naj bi skoraj zanesljivo zamenjali šefa uprave Marka Kryžanowskega. Njegovi lobisti ga branijo: plasma govoric o Rusih in tajnem srečanju s Pahorjem
2009 Pozareport

Odpri galerijo

V petek popoldne je v nekaterih medijih odjeknila novica, da se ruski naftni gigant Gazprom zanima za prevzem slovenskega Petrola. Menda zato, ker je zaradi padca kapitalskega trga in pocenitve delnic postal zanimiva tarča za rusko družbo, saj tržna kapitalizacija Petrola trenutno znaša le 570 milijonov evrov. Katastrofalna je tudi Petrolova bilanca, predvsem zaradi zgrešene investicije v Istrabenz; za nakup 32,6-odstotnega deleža v Istrabenzu je Petrol odštel 186 milijonov evrov, zdaj pa je Petrolov delež vreden le še 19 milijonov evrov. Uprava in prejšnji nadzorni svet Petrola sta z Istrabenzem zapravila toliko denarja, da se Petrol v naslednjih petih letih še ne bo mogel izvleči iz krize, kaj šele, da bi lahko investiral in vlagal v razvoj. Na sedežu Gazproma informacij o morebitnem prevzemu Petrola ne komentirajo, Tomaž Kuntarič, predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe in predsednik nadzornega sveta Petrola, pa trdi, da se na Sod doslej nihče ni obrnil glede morebitnega prevzema Petrola. Mimogrede, Gazprom se z ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom pogaja o poteku Južnega toka čez slovenske ozemlje. Predsednik uprave Gazproma Aleksej Miller in Lahovnik sta se nazadnje srečala minuli v četrtek na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu.
Naši viri iz Petrola pa trdijo, da naj bi govorice o nevarnosti prevzema Petrola s strani ruskega Gazproma lansiral nihče drug kot predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski, da bi se poskušal izogniti načrtovani zamenjavi na ponedeljkovi seji nadzornega sveta. Tako naj bi Kryžanowski že v začetku tega tedna nekaterim svojim sodelavcem pod zaupno namignil, da Gazprom prevzema Petrol, češ, zato zdaj ne bi bilo modro menjavati uprave. Kryžanowski se je tudi pohvalil, da je o tem že obvestil državni vrh, hkrati pa so se – s pomočjo njegovih lobistov – razširile govorice, da naj bi se Kryžanowski in njegov stric ter lobist Božo Dimnik srečala s predsednikom vlade Borutom Pahorjem – na šest oči v premierjevem kabinetu. Nekateri Petrolovci so pripovedovanja Kryžanowskega o Gazpromu takoj označili kot "zgodbice o marsovčkih". Sicer pa je za prevzem Petrola potrebno soglasje slovenske države.
Po naših informacijah naj bi nadzorni svet na današnji seji skoraj zanesljivo zamenjal predsednika uprave Marka Kryžanowskega, usoda preostalih treh članov uprave pa je še neznanka. Član uprave je sicer še delavski direktor Bojan Herman. Možno je namreč, da bo zamenjana celotna uprava. Trenutno sta v igri dva scenarija. Po prvem naj bi odstavili Kryžanowskega, vršilka dolžnosti predsednice uprave pa bi postala Alenka Vrhovnik Težak, sedanja članica uprave, pristojna za finance. Dovolj pomenljivo je, da je Težakova konec tedna nenadoma odšla na bolniško. Po nekaterih informacijah naj bi ostal tudi član uprave Boštjan Napast, pristojen za energetiko. Po drugem scenariju naj bi zamenjali celotno upravo, vodenje Petrola pa naj bi začasno prevzela dva člana nadzornega sveta, Tomaž Berločnik in Bruno Korelič. Berločnik, ki je blizu Socialnim demokratom, naj bi sicer – zaenkrat – zavrnil možnost, da postane predsednik uprave. Med številnimi imeni, ki krožijo, naj bi po novem precej možnosti za novega prvega človeka Petrola imel Aleksander Mervar, nekdanji član uprave energetske družbe Istrabenz Gorenje, ki je družbo zapustil oktobra lani, menda zaradi razhajanj z Igorjem Bavčarjem. Mervar, sicer član stranke Zares, se omenja tudi kot eden od kandidatov za novega predsednika uprave Holdinga slovenskih elektrarn.
Precejšnjo zagato pri načrtovani zamenjavi Kryžanowskega in uprave predstavljajo njihove menedžerske pogodbe in odpravnine v primeru predčasne zamenjave. Mandati jim namreč potečejo šele konec leta 2010, pogodbe pa predvidevajo fantastičnih 24 plač za vsakega člana uprave posebej, kar znese okoli 2,7 milijona evrov. Samo Kryžanowski naj bi pokasiral pol milijona evrov. Ker se Kryžanowski menda noče odpovedati odpravnini, že nekaj časa med njim in nadzorniki potekajo trda pogajanja, pravijo naši viri. Predlog, ki ga je na mizo dobil Kryžanowski, naj bi bil naslednji: odpovedati se mora vsakršni odpravnini, sicer ga bodo razrešili krivdno; v tem primeru mu grozijo celo odškodninske tožbe zaradi zgrešenih poslovnih potez. Po nekaterih informacijah naj bi bila blizu rešitev, da se Kryžanowski odpove odpravnini, v zameno pa bi šest mesecev lahko še ostal zaposlen v Petrolu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomaž Kuntarič Matejem Lahovnikom Aleksej Miller Marko Kryžanowski Božo Dimnik Borutom Pahorjem Bojan Herman Alenka Vrhovnik Težak Boštjan Napast tomaž berločnik bruno korelič Aleksander Mervar Igorjem Bavčarjem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Govorice o prevzemu Petrola lansiral Kryžanowski, da ga ne bi odstavili?!