objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 10. junij 2009 ob 06:48

Med Golobičem, Senico in Šrotom divja vojna na življenje in smrt!
Prvaka Zares napadajo Mag, Reporter in Finance, branita pa Vlado Miheljak in Janez Markeš. Na Pahorjevem Red Booku očitki, da si je Zares sposodil naslove kandidatov SD na lokalnih volitvah
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter prvak Zaresa Gregor Golobič se bo o svojem odstopu zaradi afere Ultra odločil do konca tega tedna, medtem pa medijski pritisk nanj še vedno ne pojenja, vključno z interepetacijo nedeljskega volilnega rezultata stranke Zares, ki je vendarle dobila enega evropskega poslanca, Iva Vajgla. Članke zoper Golobiča objavljajo Mag, Reporter in Finance (to naj bi Golobiča še posebej presenetilo, saj je bil menda prepričan, da ima na direktorja in odgovornega urednika Petra Frankla dovolj velik vpliv), v  medijsko akcijo reševanja vojaka Golobiča pa sta se predvidljivo vključila Dnevnikov kolumnist Vlado Miheljak ter nekdanji odgovorni urednik Dela Janez Markeš. Miheljak je posredno že izdal scenarij, ki ga najbolj resno preigravajo v Zares. Po tem scenariju naj bi Golobič predsedniku vlade Borutu Pahorju ponudil odstop s funkcije ministra (tako bi Golobič ostal kobajagi čist), Pahor pa odstopa predvidoma naj ne bi sprejel. Če ga slučajno bo, so posledice nepredvidljive (tako grozi Miheljak), čeprav je vse manj verjetnosti, da bi Zares v tem trenutku lahko izstopil iz koalicije in izval vladno krizo. V zraku torej visi samo Golobičeva funkcija v vladi, na stolčku predsednika Zares bo namreč zagotovo ostal. Janez Markeš pa je lansiral eno izmed najbolj bedastih tez: okej, Golobič naj odstopi, vendar morajo še prej odstopiti vsi, ki si to zaslužijo pred Golobičem. Za nazaj. Golobič naj se torej postavi v vrsto za odstope, počaka, da pred njim odstopijo vsi drugi, ko pride vrsta nanj, pa naj odstopi tudi on. Kdo naj bi naredil spisek odstopajočih, Markeš ni povedal; no, mogoče ga ima on.
Če Golobič ostane v vladi, bo to najbolj koristilo sestrski in konkurečni LDS, kar so dokazale že nedeljske volitve; najmanj pa Pahorju, Socialnim demokratom in nenazadnje tudi Zaresu. Izguba Golobičeve verodostojnosti tudi ne bo kar tako izpuhtela, čeprav Miheljak očitno ocenjuje, da se je afera medijsko že izpela. Toda eno so želje, drugo pa realnost; pri tem se namreč pozablja, da je Golobič preko Ultre vložil tožbe zoper tri velike medijske hiše (RTV, Delo in Pro Plus – Kanal A in Pop TV), kar ne bo ostalo brez posledic. Golobič v medijski vojni pravzaprav lahko računa samo na časnik Dnevnik (ki je v aferi zavzel pasivno držo), tednik Mladina in Vest.si, pri čemer sta zadnja dve medija zaradi nizke branosti in ciljne skupine (Golobiču že tako ali tako naklonjenih bralcev) pravzaprav nerelevantna. Prvak Zaresa, ki je zaradi medijske ofenzive tako rekoč šokiran, se do svoje končne odločitve menda sploh ne bo pojavljal v javnosti.

Naši viri blizu Golobiča so tudi vedno bolj prepričani, da za afero stoji vodilna klika v LDS; po njihovem prepričanju naj bi bančne dokumente podjetja Ultra in Hram Holdinga medijem priskrbel odstopljeni predsednik uprave Nove Ljubljanske banke Draško Veselinovič, notarske zapise iz Nizozemske pa Miro Senica, odvetnik in življenjski sopotnik predsednice LDS Katarine Kresal. Med Golobičem (na eni), Senico in prvim človekom Pivovarne Laško, tajkunom Boškom Šrotom (na drugi strani) divja vojna na življenje in smrt, trdijo naši viri. Po naših informacijah naj bi Kresalova in minister za pravosodje Aleš Zalar na vladi vztrajala na Golobičevi odgovornosti, ker je javnosti lagal in prikrival delež v podjetju Ultra.

Na stran Golobiča se je brezpogojno postavil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Boška Šrota tako ali tako sovraži zaradi Mercatorja, o Jankovićevi usodni povezanosti z Golobičevo stranko Zares pa smo že pisali. V nedeljo zvečer, po končanih volitvah, je Janković prevzel celo vlogo Golobičevega predstavnika za stike z javnostmi, ugotavljajo nekateri opazovalci. Čeprav na volitvah ni sodeloval, prav tako ni član vodstva nobene politične stranke, po lastnih besedah pa tudi politik ni, je Janković hodil gor in dol po tiskovnem središču na Gospodarskem razstavišču in kar naprej dajal politične izjave v korist Golobiču. Bil je tudi eden od uradnih komentatorjev volilnih izidov na komercialni televiziji Pop TV, kar je sploh izpadlo neokusno in bizarno. Konec koncev je Janković župan vseh Ljubljančanov, ki bi zagotovo raje videli, da bi se župan posvetil obljubljenim projektom v dobro prestolnice, ne pa komentiranju volilnih rezultatov evropskih volitev. Mimogrede, v Jankovićevi Ljubljani je slavila Janševa SDS. Sestavni del Jankovićeve podpore Golobiču je tudi nenavadno pismo, ki ga je Janković poslal predsednici upravnega odbora Dela Andrijani Starina Kosem, v katerem se je obregnil zoper pisanje Dela o njegovem županovanju.
Na spletnem portalu Socialnih demokratov Red Booku, tako imenovanem Pahojevem Facebooku, pa so se pojavili protesti zoper stranko Zares. Na centralo SD se je namreč obrnilo nekaj razburjenih članic in članov Pahorjeve stranke, ki so na dom prejeli pismo za podporo eni izmed strank in konkretnemu kandidatu, ki so kandidirale na volitvah v Evropski parlament (šlo naj bi za Golobičev Zares). Baze podatkov članstva naj ne bi dobili pri SD; Socialnim demokratom se zdi najbolj verjetna razlaga, da so pobrali naslove vseh kandidatk in kandidatov SD na prejšnjih lokalnih volitvah leta 2006. "Zares nov pristop k predvolilni kampanji," ugotavljajo na Red Booku, generalni sekretar SD Uroš Jaušovec pa je redbookovcem obljubil, da se bo o zadevi pozanimal.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Golobič Petra Frankla Vlado Miheljak Janez Markeš Borutu Pahorju Draško Veselinovič miro senica Katarine Kresal Boškom Šrotom Aleš Zalar zoran janković Janševa Andrijani Starina Kosem Uroš Jaušovec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

Nedelja, 13. oktober 2019 ob 13:53


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Med Golobičem, Senico in Šrotom divja vojna na življenje in smrt!