objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 14. junij 2009 ob 07:07

Golobič ostaja v politiki, pravi, da bi bil odstop napaka
Predsednik stranke Zares in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič ne bo odstopil kot minister in ostaja v politiki. Lider opozicije Janez Janša interpelacije ne napoveduje, ker ne bi bila izglasovana
2009 Pozareport

Odpri galerijo


Minister za visoko šolstvo in predsednik stranke Zares Gregor Golobič je premierja Boruta Pahorja ter predsednika in predsednico koalicijskih strank obvestil, da ne bo odstopil s položaja, prav tako se ne bo umaknil iz politike. "To je težja odločitev od obeh, ki sta bili možni," pravi Golobič, saj z odstopom ne bi odpravil storjene napake, "ampak nasprotno ponovil isto napako". "Takrat je bila to moja napaka in napaka s posledicami zame, danes bi bila to napaka tudi s posledicami za druge," je prepričan Golobič. Ob tem se minister, kot pravi, zaveda, da je izgubil del zaupanja, obenem pa je napovedal, da se bo trudil "z vsemi svojimi močmi" to zaupanje povrniti. Golobič je pred novinarji na sedežu stranke Zares poudaril, da v obdobju, preden je sprejel odločitev, "ni šlo za iskanje resnice. Šlo je za mojo odstranitev z vsemi sredstvi pod geslom, da cilj odstranitve nekega nezaželenega in motečega politika in neke nezaželene politične opcije opravičuje vsa uporabljena sredstva. Prav to pa bi s svojim triumfom postavilo zelo slab standard v slovenskem javnem prostoru, veliko slabši, kot je priznanje napake," meni Golobič. Kot svojo dolžnost je tako izpostavil zoperstavljenje uveljavitvi takšnega standarda. K tej odločitvi so ga, tako Golobič, napeljali tudi kolegi v stranki in v koaliciji ter "kolegi ministri v vladi".
Golobič sicer pričakuje, da se bodo napadi nanj nadaljevali, da pa se bo istočasno "razkrivalo celotno ozadje in motivi te zgodbe". Ob tem računa, da bo "ob zmanjšanju predvolilnih motivov" mogoče "spregovoriti argumentirano in na podlagi dejstev". Na vprašanje, ali bo prodal svoj delež v podjetju Ultra Sum, je Golobič odgovoril, da za kaj takega "ni nobenega neposrednega razloga". Glede domnevno spornega razpisa za elektronizacijo ponudbe študentske prehrane pa je menil, da poteka javni razpis in da je pravno varstvo vseh, ki so v razpis vključeni, zagotovljeno. V zvezi z morebitno interpelacijo zoper njegovo delo ministra je spomnil, da je na nek način že bil "interpeliran v odsotnosti" leta 2004 glede iste zadeve, razlika pa bi tokrat bila, da bo "imel priložnost na vse njihove očitke odgovoriti neposredno, jasno in nedvoumno iz oči v oči". To bi bilo celo koristno, je dodal, "za to, da se lahko sliši celota te afere". Na vprašanje, ali je dobil kakšna zagotovila o podpori pri morebitni interpelaciji, pa je minister dejal, da "tu ni bilo nobene trgovine" in da v takšnem primeru odločajo poslanci po svoji vesti. Ob tem je prepričan, da delo "opravlja na način, ki je korekten in po najboljših močeh, tudi z rezultati, ki jih priznavajo tisti, ki to delo podrobneje spremljajo".
Premier Borut Pahor je po Golobičevi tiskovni konferenci, ob robu vrha gospodarstva, poudaril, da sicer "ni prav, da se medijem zamolči celotno premoženjsko stanje. A za odločitev, da Golobič ostane minister, sem se odločil zato, ker je v celoti svojo premoženjsko sliko predstavil protikorupcijski komisiji, ki ji je vsak po zakonu dolžan dati to informacijo". Pahor upa, da bo vlada tudi v prihodnje delala uspešno, verjetno pa ne brez spodrsljajev in napak. Pomembno je, da se ohrani zaupanje ljudi in se da vlada v celoti posveti problemom, ki pestijo Slovenijo zaradi gospodarske krize. "Za diskusijo bo v prihodnje še veliko časa," pravi premier.
Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je ob robu včerajšnje konstitutivne seje sveta SDS povedal, da o interpelaciji zoper ministra Golobiča niso razpravljali. Meni pa, da tudi v primeru vložitve interpelacije ta zaradi strankarskih razmerij v državnem zboru ne bi bila izglasovana. Janša odstopa Golobiča ni pričakoval. Dejal pa je, da je bil v ozadju dosežen dogovor, pri katerem sta z namenom, da se stvar zavleče, sodelovala predsednik vlade in predsednik države. "Po mojem mnenju predsednik države ne bi nikoli podprl nekoga, za katerega ve, da bo odstopil. Že iz taktičnih razlogov ne. To, kar se je danes zgodilo, je pač odločitev vladne koalicije in predvsem predsednika vlade, da se bo koalicija še naprej ukvarjala sama s sabo, s svojo lastno kredibilnostjo, ne pa z izzivi gospodarske krize." Mnenje predsednika države Danila Türka, da bi morali najbolj glasni najprej pomesti pred lastnim pragom, je Janša komentiral z besedami, da je SDS v zadnjih tednih v tej zgodbi veliko nastopala, vendar predvsem preko Golobičevih besed, ki je to stranko okrivil za vse. "SDS te afere ni sprožila. Nihče v SDS Golobiča ni nagovoril, naj se zlaže, nihče tudi ni sodeloval pri njegovih odločitvah o odstopu oziroma o neodstopu," je še povedal Janša.
Golobičevo odločitev je komentiral tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je po obisku na ustavnem sodišču ponovil, da Golobiču ni mogoče očitati nobene protipravnosti. "V teh dveh letih, kar sem angažiran v slovenski politiki, sem slišal in videl več laži, kot pa prej v 15 letih v diplomaciji," je dejal predsednik.
V ostalih koalicijskih strankah LDS in DeSUS Golobiča podpirajo. Predsednici LDS Katarini Kresal se tako zdi Golobičeva odločitev lahko razumljiva, saj bi bila v kriznih časih vsaka destabilizacija vlade slaba. Ob tem pa opozarja, da "nauk te zgodbe ni, da laž zmaga, ampak da imajo besede v politiki svojo težo". Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je poudaril, da gre za Golobičevo osebno odločitev. Ob tem je dejal, da je sam Golobičeve odločitve, da ostane v vladi, vesel, saj imajo "v tej težki situaciji" veliko nalog in si kot predsednik stranke DeSUS ne bi želel politične krize.
Do ministrove odločitve so bolj kritični v opoziciji. V SLS tako odločitev razumejo kot "propad etičnih vrednot v slovenski politiki". V NSi pa poudarjajo, da je s to odločitvijo "laž tudi formalno postala vrednota slovenske tranzicijske levice". Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je Golobičevo odločitev ocenil kot pričakovano, po njegovo pa bo s tem kredibilnost vlade in koalicije "padala vedno bolj, plačali bodo pa seveda šele na naslednjih volitvah". Oglasil se je tudi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, ki pravi, da smo z Golobičevo odločitvijo "spet zamudili priliko, da bi zvišali standarde na področju etike".
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Golobič Boruta Pahorja Janez Janša Danila Türka Danilo Türk Katarini Kresal karl erjavec Drago Kos

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Golobič ostaja v politiki, pravi, da bi bil odstop napaka