objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 21. avgust 2009 ob 07:04

Vojna na Triglavu: favorita Rakovca naj bi spet napadli v soboto!
Član uprave Eržen pojasnjuje skrivnostno prometno nesrečo v Avstriji
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Prihodnji ponedeljek bo nadzorni svet Zavarovalnice Triglav pod vodstvom prvega človeka Kapitalske družbe Boruta Jamnika ponovno odločal o novem predsedniku uprave. Spomnimo, kandidata sta dva, Matjaž Rakovec, direktor območne enote Triglava v Ljubljani, in vršilec dolžnosti predsednika uprave Triglava, Vladimir Mišo Čeplak, delavski direktor in član dosedanje uprave; v zakulisju največje slovenske zavarovalnice pa je spet hudo zavrelo.
Favorit naj bi bil Rakovec, ki naj bi ga podpiralo ministrstvo za finance in največja vladna stranka Socialni demokrati, toda člani nadzornega sveta so na podlagi nekaj mesecev stare anonimke o njegovih domnevnih grehih, povezanih s sponzorstvi (o čemer smo na našem portalu že poročali), na zadnji seji (14. julija) sprejeli salomonsko odločitev, da se opravi še ena revizija Rakovčevega poslovanja. Mimogrede, Rakovec je bil od decembra lani, ko se je prvič pojavil v igri za novega predsednika Triglavove uprave, namesto tedanjega prvega človeka Andreja Kociča, deležen neverjetnih 14 revizij, ampak nobena ni pokazala kakršnih koli nepravilnosti. Omenjeno anonimko so tik pred sejo novinarji brali na prvem programu Radia Slovenija, Rakovec pa se o njej pred poročanjem ni mogel izjasniti, ker ga nihče od radijskih novinarjev ni vprašal za mnenje.
Tokrat so notranji revizorji delo končali 3. avgusta; Matjaž Rakovec, ki se je vrnil z dopusta v Srbiji in Grčiji, je imel določene pripombe, končno poročilo pa je bilo pripravljeno prejšnji ponedeljek. V četrtek je o revizorskem poročilu razpravljala uprava Triglava, kar je po svoje fenomen, saj je revizijo naročil nadzorni svet. To je intrigantno tudi zato, ker se je z revizorskim poročilom tako seznanil poslovodeči uprave Čeplak, ki kandidira proti Rakovcu. In zapletlo se je na nivoju uprave. V revizorsko poročilo je po naših informacijah posegel član uprave Borut Eržen, čeprav je bil ravno takrat na dopustu nekje na Hrvaškem. Po pregledu tako imenovane glavne knjige naj bi imel pripombe na nekatere transakcije, kar naj bi spisal na dveh straneh. Zahteval naj bi dodatne preglede in spremembe v zapisniku, cilj tega početja pa naj bi bilo zavlačevanje s končanjem revizije, kar naj bi posledično vplivalo na neimenovanje Rakovca za predsednika uprave. Po nekaterih informacijah naj bi Eržena "vodil" Andrej Kocič, ki si menda prizadeva preprečiti Rakovčevo imenovanje, saj naj bi mu še najbolj ustrezal Čeplak ali nek tretji kandidat, če bi prišlo do ponovitve javnega razpisa. Gradivo za Eržena pa naj bi pripravila posebna revizorka Janja Skamlič, ki velja za njegovo desno roko, pa tudi sicer naj bi bila z Borutom Erženom precej tesno povezana. Govoric in namigovanj je kar precej. Z revizorskim poročilom se bodo člani nadzornega sveta po naših informacijah seznanili v petek, ko naj bi poročilo dobil član nadzornega sveta Uroš Slavinec.

Mimogrede, Skamličeva je v Zavarovalnico Triglav prišla marca letos, iz znane revizorske hiše Ernst&Young, povezujejo pa jo z mnogimi razvpitimi dogajanji in posli Zavarovalnice Triglav v Kocičevem mandatu (afera Rudi Cipot v Murski Soboti; nepooblaščeno naj bi pregledovala elektronsko pošto dolgoletnega generalnega direktorja Slovenijalesa Žiga Jelenca, Slovenijales je namreč v večinski lasti Triglava; sodelovala je pri zunanji reviziji postopkov zavarovanja industrijskega objekta za predelavo lesa na Slovaškem po znamenitem požaru, vodila zaslišanja zaposlenih, med zaslišanji pa nekaterim pregledovala njihovo elektronsko pošto). Slišati je govorice, da naj bi Skamličeva takoj po prihodu v Triglav dobila stanovanjski kredit, ki pa očitno niso točne. Iz Triglavove službe za odnose z javnostmi so nam sporočili, da nam zaradi varstva osebnih podatkov informacij o kreditih njihovih uslužbencev ne morejo dajati, neuradno pa smo izvedeli, da Skamličeva kredita ni dobila. Držijo pa govorice, da je ob ponedeljkih ni v službo, ker predava v Mariboru, na Ekonomsko-poslovni fakulteti, in da se je iz temnolaske prelevila v blondinko.
Zato pa je bolj zanimiva zgodba z dokaj skrivnostno prometno nesrečo člana uprave Boruta Eržena v Avstriji. Slišati je namreč govorice, da je prometno nesrečo povzročil lani v Avstriji, kjer je bil na smučanju, vozil pa naj bi v vinjenem stanju. Kasneje naj bi avtomobil pripeljal v Slovenijo, kjer naj bi nesrečo "fingirali" v Kranjski Gori zaradi lažjega uveljavljanja zavarovalnine. Vprašanja, povezana s skrivnostno nesrečo in uveljavljanjem zavarovalnice ter domnevnimi nezakonitostmi v tej zvezi, smo posredovali Erženu. Zanimalo nas je, ali sploh držijo informacije, da je pred časom v Avstriji doživel prometno nesrečo; ali držijo informacije, da je nesrečo povzročili Eržen, in da je bil celo vinjen; kje točno se je zgodila nesreča in ali je nesrečo prijavil policiji?; kakšne so bile posledice nesreče?; ali je nesrečo prijavil zavarovalnici in kateri?; kako je zavarovalnica odločila o škodi?; in ali držijo govorice, da je avto pripeljal v Slovenijo in uredil tako, kot da bi se nesreča pripetila v Kranjski Gori?
Član uprave Eržen nam je odgovoril naslednje: "Nesreča se je zgodila med vikendom, januarja 2008 ob smučišču v Avstriji, ko me je na izjemno poledenelem in ostrem zavoju zaneslo na rob vozišča. V nesreči ni bil nihče telesno poškodovan in tudi tretje vozilo ni bilo udeleženo. Nesrečo je obravnavala tamkajšnja policija, ki ni ugotovila vinjenosti. Poškodovano vozilo je bilo z mesta nesreče prepeljano na popravilo v Slovenijo. Materialna škoda je bila krita iz kasko zavarovanja vozila. Prijavljen kraj nesreče ustreza dejanskemu".
Toda vrnimo se k Matjažu Rakovcu. Naši viri trdijo, da naj bi mu Eržen, pomočnik nekdanjega predsednika uprave Mišo Dubljevič in Kocič pripravljali še en udarec, tik pred morebitnim imenovanjem. V časniku Delo naj bi se konec tedna, predvidoma v soboto, izpod peresa novinarke Silve Čeh, ki naj bi bila povezana s Čeplakom, pojavil članek o slabem Rakovčevem poslovanju in nedoseganju plana območne enote Triglava v Ljubljani. Čeprav je enota, ki jo vodi Rakovec, po dostopnih podatkih druga najuspešnejša območna enota v Sloveniji takoj za Triglavom v Krškem. Govori pa se tudi o neki anonimki, povezani z Rakovčevim delom v slovenski multinacionalki Studio Moderna, ki jo vodi Sandi Češko. Mimogrede, novinarka Silva Čeh naj bi z Rakovcem obračunavala tudi zato, ker ima še neporavnane račune z nekdanjo predsednico uprave Triglava Nado Klemenčič, Rakovca pa smatra za njen kader …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boruta Jamnika Matjaž Rakovec Vladimir Mišo Čeplak Andreja Kociča Borut Eržen Janja Skamlič Uroš Slavinec rudi Cipot Žiga Jelenca Mišo Dubljevič Silve Čeh Sandi Češko Nado Klemenčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vojna na Triglavu: favorita Rakovca naj bi spet napadli v soboto!