objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 8. september 2009 ob 07:20

Valant, tretji tajkun pred bankrotom, naj bi padel tudi kot šef smučarjev
Stane Valant, prvi človek NFD Holdinga in predsednik Smučarske zveze Slovenije, ne more več računati na pomoč politike
2009 Pozareport

Odpri galerijo

To je bil črni petek za Staneta Valanta, predsednika uprave NFD Holdinga. Z mesta predsednika nadzornega sveta Istrabenza so pred tremi dnevi razrešili Zorana Boškovića, člana uprave NFD Holdinga, vodenje nadzornega sveta pa je prevzel Janez Grošelj, eden od treh predstavnikov Petrola v nadzornem svetu Istrabenza. Podpredsednik nadzornega sveta Istrabenza je postal Miroslav Kaluža, ki je prispeval odločilni glas za razrešitev Valantovega človeka Boškovića. Puč pomeni, da je ključno vlogo v prezadolženem koprskem holdingu – namesto Valanta – prevzel Petrol. Tako je Valantu med drugim propadel načrt, da se usede na denarni tok Droge Kolinske (potem ko je Valantov predsednik uprave Istrabenza Bogdan Topič nedavno odstavil upravo Droge Kolinske) in začne s finančnim izčrpavanjem podjetja. Naši viri trdijo, da je Topič po koncu seje nadzornega sveta ven prišel popolnoma preznojen; njegova zamenjava se namreč pričakuje v nekaj tednih. Po naših informacijah nekateri člani odbora bank upnic Istrabenza že nekaj časa trdijo, da je Topič "opravilno nesposoben".

Mimogrede, z Istrabenzom se v Petrolu osebno ukvarja nov predsednik uprave Petrola Aleksander Svetelšek, v vmesnem času pa je to počel član nadzornega sveta Petrola Tomaž Berločnik. Slednji naj bi tudi zamenjal Topiča na čelu Istrabenza.
Isti dan so v javnost pricurljale tudi informacije, da je Agencija za trg vrednostnih papirjev na ljubljansko tožilstvo kazensko ovadila sedem pravnih in dvanajst fizičnih oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe trga finančnih instrumentov. Šlo naj bi za ljudi in podjetja, povezana z Valantom in nekdanjim prvim človekom Istrabenza Igorjem Bavčarjem; med ovadenimi naj bi bila tudi Valant in Bavčar, šlo pa naj bi za nezakonito poslovanje z delnicami Istrabenza.
Poznavalci razmer trdijo, da je Stane Valant tretji slovenski tajkun (po Bavčarju in Bošku Šrotu, nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško), ki bo letos nepovratno zgrmel v finančni prepad. Valant tudi med politiko nima več praktično nobene podpore in ga nihče ne bo (več) reševal. Naši viri trdijo, da naj bi ga "vsi imeli poln kufer", tudi zaradi njegovega nonšalantnega vedenja ob reševanju Mure, kjer – čeprav je preko NFD Holdinga velik lastnik nesrečne Mure – ni mignil niti s prstom. Še več, slišati je nepreverjene informacije, da naj bi Valant preko nekaterih podjetij v tujini v preteklih letih denarno izčrpaval tudi Muro. Zaradi prihajajočega bankrota se je Valant močno angažiral pri zakulisnem lobiranju za novega predsednika uprave Nove Ljubljanske banke. Če bi na vrhu NLB imel svojega človeka, bi mu to ustrezalo zaradi novih kreditnih linij in reprogramiranja starih dolgov. Na zadnji seji nadzornega sveta NLB, kjer naj bi za predsednika uprave NLB imenovali Aljošo Tomaža, je eden od nadzornikov Tomaža vprašal, ali bi bil "spet pripravljen potegniti potezo prodaje NFD kot potezo proti oblasti"; šlo je za vprašanje nadzornika iz Belgije (KBC), Aljoša Tomaž pa je prepričan, da vprašanje ni zraslo na belgijskem zelniku.
Medklic: naši viri trdijo, da je Ciril Dragonja, član uprave Factor banke, kot eden redkih slovenskih vodilnih bančnikov, ki naj ne bi bil kontaminiran s tajkuni, pred tremi dnevi vendarle pristal na kandidaturo za novega predsednika uprave NLB.
Stane Valant pa naj ne bi bil samo pred skorajšnjim poslovnim bankrotom, padel naj bi tudi kot dolgoletni predsednik Smučarske zveze Slovenije. Volilna skupščina zveze je predvidena za mesec oktober, mnogi vodilni funkcionarji, trenerji in drugi lobisti pa že nagovarjajo Boruta Meha, novopečenega predsednika uprave HSE, naj kandidira na Valantovo mesto predsednika smučarske zveze. Izbor Meha sploh ni naključen; Holding slovenskih elektrarn je eden večjih sponzorjev športa v državi, Meh pa je pred leti že bil podpredsednik Smučarske zveze Slovenije. Skupaj z Valantom bi smučarji najraje zamenjali tudi direktorja zveze Jara Kalana, ki velja za Valantovega človeka.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Staneta Valanta Zorana Boškovića Janez Grošelj Miroslav Kaluža Bogdan Topič Aleksander Svetelšek tomaž berločnik Igorjem Bavčarjem Bošku Šrotu Aljošo Tomaža Ciril Dragonja Boruta Meha Jara Kalana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Valant, tretji tajkun pred bankrotom, naj bi padel tudi kot šef smučarjev