objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 12. oktober 2009 ob 07:22

Kriminalisti kazensko ovadili super sodelavca Toneta Vogrinca!
Nekdanjega direktorja Fundacije za šport Gregorja Juraka so na državno tožilstvo ovadili ljubljanski kriminalisti
2009 Pozareport

Odpri galerijo


Sumljiva finančna dogajanja v Fundaciji za šport iz časov, ko sta jo vodila "oče slovenskega smučanja" Tone Vogrinec in tedanji direktor Gregor Jurak, sedanji prodekan za gospodarske dejavnosti na ljubljanski Fakulteti za šport, so dobila tudi policijski epilog. Junija letos so namreč kriminalisti Juraka kazensko ovadili, zadeva pa je v rokah ljubljanskega tožilstva.

Spomnimo: nekdanji predsednik sveta Fundacije za šport Vogrinec in Gregor Jurak sta se morala iz vodilnih položajev na fundaciji umakniti konec leta 2007, na športni sceni pa so se razširile govorice o domnevni korupciji, klientelizmu, sumljivi porabi in celo "kraji" denarja.
Nekaj omenjenih sumov sta potrdila Protikorupcijska komisija Draga Kosa in Računsko sodišče. Kosova komisija je septembra lani izdala načelno mnenje številka 142, kjer je ocenila, da je "ravnanje direktorja fundacije (Juraka) in predsednika sveta iste fundacije (Vogrinca), ki skleneta pogodbo o svetovanju fundaciji s podjetjem direktorja fundacije, kršitev dolžnega ravnanja in omogočanje koristi direktorju, kar ustreza definiciji korupcije." Šlo je za to, da je Gregor Jurak 1. julija 2004 v imenu svojega zasebnega podjetja sklenil pogodbo s fundacijo, po kateri je za svetovanje kasiral dva tisoč evrov neto mesečnega pavšala; pogodbo pa mu je podpisal Tone Vogrinec. Pogodba je bila po mnenju Kosove komisije podpisana brez ustrezne pravne podlage, Jurak pa naj bi si tako v treh letih pridobil okoli 80 tisoč evrov.
Tone Vogrinec in Gregor Jurak sta očitke zavrnila, Vogrinec pa je za Juraka dejal, da on (Vogrinec) v športu dela že štirideset let in boljšega sodelavca, kot je Jurak, še ni srečal. Vogrinec se je tudi branil, da je pogodbo samo podpisal, višino denarnega zneska pa naj bi določal svet fundacije. Potem ko je mesto direktorja fundacije prevzel Drago Balent, je pogodbo med fundacijo in Jurakovim zasebnim podjetjem seveda nemudoma prekinil.
Kopico drugih finančnih nepravilnosti je med revizijo odkrilo tudi Računsko sodišče. Juraku je fundacija iz naslova rezultata poslovanja izplačala 2.975 evrov, čeprav to ni bilo določeno v nobenem pravnem aktu. Za uspešno delo in vodenje fundacije za leto 2007 so Juraku spet izplačali 2.241 evrov, ponovno brez pravne podlage; direktor ima namreč pravico le do povračila potnih stroškov, dnevnic in sejnin. Ko je Jurak zapustil stolček direktorja fundacije, so mu – spet brez pravne podlage – na račun fundacije kupili ročno uro za 540 evrov.
Po nekaterih ocenah naj bi v času, ko sta fundacijo vodila Vogrinec in Jurak, nezakonito izpuhtelo več kot 200 tisoč evrov, doslej pa še nihče ni preverjal morebitnih nepravilnosti pri razdelitvi denarja fundacije za vsa ta leta nazaj. Toda pozor, fundacija je doslej razdelila okroglih 55 milijonov evrov športnega denarja.
Kljub jasnemu stališču Kosove komisije, obtožujočih revizijskih ugotovitvah Računskega sodišča in zdaj še kazenski ovadbi, je Gregor Jurak za strokovno, pošteno in vestno delo na Fundaciji za šport dobil posebno priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije, za kar naj bi poskrbel predsednik OKS Janez Kocijančič.
Mimogrede, OKS je iz fundacije za šport zajemal zajetne vsote denarja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tone Vogrinec Gregor Jurak Draga Kosa Drago Balent janez kocijančič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kriminalisti kazensko ovadili super sodelavca Toneta Vogrinca!