objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Nedelja, 25. oktober 2009 ob 13:43

Poskus nove medijske cenzure: Golob in Čeferini hujši od Ceranija!
Energetski tajkun Robert Golob spet zahteva umik članka, čeprav temelji na resničnih dejstvih
2009 Pozareport

Odpri galerijo


Pred dvema dnevoma smo objavili novico o bizarni odškodninski tožbi Roberta Goloba, nekdanjega državnega sekretarja, mestnega svetnika v Novi Gorici (kjer vodi tudi svojo lokalno politično stranko Lista Roberta Goloba) ter direktorja dveh podjetij v posredni državni lasti, Gen-I in Istrabenz Gorenje energetski sistemi, ki jo je zaradi domnevnih posegov v osebnostne pravice in prav tako domnevnih hudih duševnih bolečin vložil zoper naš portal. Tožbo je vložil zato, ker smo marca letos pisali o njegovi plači in menedžerski pogodbi, čeprav je višina njegovih prihodkov po objavi menedžerskih plač v časniku Dnevnik tudi po tej plati postala javno znana. Kar smo v članku povsem korektno pojasnili.
Zdaj pa Golob, preko odvetniške pisarne Čeferin, zahteva umik tega članka in grozi s tožbo, ker naj bi bil članek "senzacionalističen in tendenciozen" kar naj bi spet posegalo v Golobove osebnostne pravice, oziroma njegovo čast in dobro ime.
Pojdimo po vrsti. Članek ni niti malo senzacionalističen in tendenciozen, saj temelji na resničnih, znanih in preverljivih dejstvih. Zato bomo v primeru vložitve zahteve za začasno odredbo in odškodninske tožbe, s čimer preko odvetniške pisarne Čeferin spet grozi Robert Golob, zoper Goloba takoj vložili kazensko tožbo, zaradi suma storitve kaznivega dejanja razžalitve oziroma žaljive obdolžitve pisca tega članka in odgovornega urednika portala, ki ga pravkar berete. Po našem mnenju je nedopustno, da se novinarju brez vsakršne pravne ali realne podlage očita poseganje v osebnostne pravice drugih in tako imenovano senzacionalistično ali tendenciozno pisanje, če temu v resnici in že na prvi pogled ni tako. Gre za poskus medijske cenzure in vsiljevanja samo takšnega novinarskega poročanja, da bo – v tem primeru - povšeči Robertu Golobu, ki mu nekateri, zaradi skoraj ekskluzivnega trženja električne energije slovenskega dela nuklearke iz Krško, pravijo "energetski tajkun". Podjetje Report d.o.o., ki izdaja spletni portal Požareport.si, pa bo zoper Roberta Goloba vložilo odškodninsko tožbo, ker ga z nenehnimi zahtevami po začasnih odredbah in tožbami spravlja v neenakopraven položaj na medijskem tržišču.
Pa tudi, če bi članek slučajno res bil senzacionalističen in tendenciozen, še ne pomeni, da ga je zaradi tega mogoče inkriminirati. Poskus tovrstne "kriminizacije članka" in novinarskega pisanja je namreč v popolnem nasprotju z evropsko sodno prakso. Na podlagi Evropske konvencije o človekovih pravicah (naj si slovenske sodnice in sodniki, pa tudi bogato plačani odvetniki, preberejo 10. člen te konvencije) je eksplicitno zagotovljeno pravno varstvo tudi tistim "informacijam in idejam, ki državo in javnost (ali njen del) šokirajo ali vznemirjajo." Takšne so namreč zahteve pluralizma, tolerance in odprtosti duha, brez katerih tudi po mnenju EKČP ni pristne demokratične družbe (povzeto iz primera Handyside proti Združenemu kraljestvu, leta 1976, ki velja za enega od najpomembnejših precedenčnih primerov svobode izražanja).
Skrajno nenavadno je tudi, da se evidentnih poskusov medijske cenzure loteva tudi odvetniška pisarna Čeferin, čeprav bodo verjetno trdili, da to pač njihov posel in delajo v korist stranke. Bilo bi zanimivo slišati, kakšno mnenje ima o tem ustanovitelj pisarne, odvetniški starosta Peter Čeferin. Eden od njegovih odvetnikov Jožef Klavdij Novak, ki je v imenu Roberta Goloba podpisal najnovejšo grožnjo in cenzorsko zahtevo (glej faksimile), mi je ob neki priložnosti, ko sem ga vprašal, kako je sploh mogoče, da so v začasni odredbi predlagali cenzuro člankov, ki sploh še niso napisani (šlo je za vnaprejšnjo prepoved pisanja o Robertu Golobu), nonšalantno odgovoril, da "sicer vedo, da je to nemogoče, so pač poskusili, mogoče bi šlo na sodišču skozi?" Zato se vprašajmo: je to morda nova poklicna morala japijevskih odvetnikov, ki s takšnimi grožnjami in posledično tožbami neposredno vplivajo tudi na to, da je država Slovenija na področju medijske svobode v zadnjem letu dni dramatično nazadovala – po podatkih Mednarodne organizacije Novinarji brez meja – po lestvici navzdol in žalostno pristala celo za Namibijo?

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Roberta Goloba Peter Čeferin Jožef Klavdij Novak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Poskus nove medijske cenzure: Golob in Čeferini hujši od Ceranija!