objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 13. februar 2009 ob 08:21

Nataši Vodušek sta sarajevsko službo zrihtala njen mož in minister Rupel
Slovensko zunanje ministrstvo poročila o prometni nesreči veleposlanice še ni prejelo
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Na sarajevskem tožilstvu trdijo, da je Nataša Vodušek, slovenska veleposlanica v Bosni in Hercegovini, povzročila hudo prometno nesrečo, pri tem pa imela v krvi 1,84 promila alkohola. Amir Zorlak, brat Nijaza Zorlaka, ki s hudimi poškodbami glave, hrbtenice in reber že deseti dan leži na intenzivnem oddelku v bolnišici, pa namerava zoper Voduškovo vložiti tožbo. Za slovenske medije je izjavil, da naj bi imel video posnetke, ki kažejo, da je prometno nesrečo povzročila Voduškova, na policiji pa naj bi mu dan po nesreči povedali, da Zorlak v času nesreče v krvi ni imel alkohola. Voduškova dogodke sicer obžaluje, a hkrati zatrjuje, da ni vozila vinjena.
"To ne drži. Za dogodek nisem kriva. In čez zeleno luč sem vozila," je povedala za Pop TV, za TV Slovenija pa je izjavila, da "preizkus alkoholiziranosti z njo sploh ni bil opravljen, prav tako ne noben uradni postopek pred policijo niti pred tožilstvom, saj glede na diplomatsko imuniteto, ki jo uživa v Bosni in Hercegovini, ti postopki proti njej sploh niso mogli biti opravljeni, niti niso dopustni".
Nataša Vodušek pravi, da ji je žal, da je prišlo do prometne nesreče, vendar je žal ni mogla preprečiti. Sporočilo za javnost s podobno vsebino je izdala tudi njena pisarna odvetnice Nine Zidar Klemenčič, znane kot odvetnice predsednika vlade Janeza Janše; odvetniška pisarna trdi, da navedbe, da naj bi Voduškova prevozila rdečo luč, niso točne, kar naj bi dokazovale tudi priče nesreče; alkotesta pa uradni organi Bosne in Hercegovine pri Nataši Vodušek niti ne bi smeli opraviti, ker veleposlanico varuje Dunajska konvencija. Naši viri blizu sarajevske policije pa trdijo, da je Nijaz Zorlak vozil star mercedes, ki že štiri leta nima ustrezne tehnične dokumentacije, poleg tega v času nesreče ni bil pripet z varnostnim pasom. To je potrdila tudi ljubljanska odvetnica Voduškove.
Mimogrede, sodelavec odvetniške pisarne Zidar Klemenčič, nekdanji državni tožilec Boštjan Penko, pa je odvetnik Vladimirja Voduška, razvpitega televizijskega novinarja, v sodnem postopku zaradi pretepa žene Nataše in nasilja v družini, ki poteka pred ljubljanskim sodiščem.
Medtem je sarajevsko tožilstvo primer Nataše Vodušek že predalo pravosodnemu ministrstvu BiH, ki bo od slovenskega pravosodnega ministrstva zahtevalo, da Voduškovo kazensko preganja. V Bosni je namreč zaradi njene diplomatske imunitete ne morejo. Kazenski pregon slovenske veleposlanice agresivno zahtevajo tudi nekateri sarajevski mediji, Socialdemokratska stranka BiH, ki jo vodi bivši predsednik vlade Zlatko Lagumdžija, pa je od vseh bosanskih institucij zahtevala, naj slovenski vladi "dajo jasno vedeti, da je čas, da veleposlanica Voduškova odide iz Sarajeva". Tudi zato, ker po navedbah Lagumdžije "pijana ogroža življenja državljanov BiH in se za posledice svojega obnašanja ne želi niti javno opravičiti ali pokazati skrbi". In zanimivo, Lagumdžija Voduškovi tudi očita, da je "zagovarjala in promovirala retrogradna stališča" premiera Republike srbske Milorada Dodika. Slovensko zunanje ministrstvo pa se je odzvalo na televizijska nastopa Nataše Vodušek, češ, njihova uslužbenka jih ni seznanila, da namerava o nesreči spregovoriti na televiziji. Ministrstvo za zunanje zadeve je Voduškovo sicer povabilo na konzultacije v Ljubljano, zunanje ministrstvo BiH pa zaprosilo, naj se pri pristojnih oblasteh zavzame, da čim prej posredujejo slovenskim oblastem poročilo o prometni nesreči; po prejemu tega poročila bo zunanje ministrstvo odločalo o ukrepih. V četrtek pa sta dva slovenska diplomata v sarajevski bolnišnici končno obiskala ponesrečenega Nijaza Zorlaka.
Za osvežitev spomina: veleposlanica Nataša Vodušek je bila 13. oktobra udeležena v prometni nesreči v Sarajevu, v kateri je bil huje ranjen voznik drugega avtomobila. Do nesreče je prišlo le nekaj ur pred prvim uradnim obiskom slovenskega predsednika Danila Turka v BiH, ki ga je nato Voduškova kljub nesreči spremljala med dvodnevnim obiskom.

Nataša Vodušek, nekdanja čisto povprečna študentka ljubljanske Fakultete za družbene vede, je bila pred leti zaposlena na ministrstvu za obrambo, diplomatsko kariero pa je začela kot konzularna uslužbenka v Švici; kjer, resnici na ljubo, ni manjkalo pritožb na njeno delo. Na slovenske medije so romale celo anonimke, ki so jih očitno pisali jezni Slovenci na začasnem delu v tujini in bentili čez Voduškovo. Potem je naredila izjemen skok v karieri in postala veleposlanica v Sarajevu. Naši viri trdijo, da je k temu največ pripomoglo lobiranje njenega moža in novinarja Vladimirja Voduška pri ministru za zunanje zadeve Dimitriju Ruplu; še prej pa je Vodušek bivšemu predsedniku vlade Tonetu Ropu predlagal, naj ga pošlje za veleposlanika v Berlin. Potem je Vodušek nagovarjal Rupla, naj ga postavi za veleposlanika v Beogradu (se spomnite Voduškovih ekskluzivnih poročanj s turnej ministra Rupla), izcimilo pa se je to, da je Vodušek s Pop TV presedlal na TV Slovenija, Nataša Vodušek pa je presenetljivo postala veleposlanica v Sarajevu. Po incidentu s pretepom na pragu njunega stanovanja v Župančičevi jami vodstvo TVS Vodušku ni podaljšalo pogodbe, zato je uradno še vedno brez službe. Naši viri trdijo, da si je Vladimir Vodušek med drugim prizadeval vrniti na časnik Delo (čeprav je zoper časopisno hišo Delo, kjer je delal pred leti, zaradi pisanja Slovenskih novic vložil odškodninsko tožbo v višini 200.000 evrov), za posredovanje je prosil odgovornega urednika Slovenskih novic Marjana Bauerja, toda odgovorni urednik časnika Delo Darijan Košir je bil proti. Nataši Vodušek pa najverjetneje grozi odpoklic iz Sarajeva (kjer tako ali tako nikoli ni bila posebej priljubljena) in bizarni konec zavidljive diplomatske kariere.
Najnovejše: zunanje ministrstvo BiH je policijski zapisnik o nesreči, v kateri je bila 13. oktobra v Sarajevu udeležena Nataša Vodušek, prek slovenskega veleposlaništva v Sarajevu posredovalo slovenskemu zunanjemu ministrstvu, na svoji spletni strani danes poroča sarajevski Dnevni avaz. "Zunanje ministrstvo BiH je takoj po prejemu note slovenskega veleposlaništva v Sarajevu zahtevalo od pristojnih institucij policijski zapisnik o tej prometni nesreči, ki je bil posredovan zunanjemu ministrstvu Slovenije prek slovenskega veleposlaništva v Sarajevu," je v sporočilu za javnost, ki ga je objavil časnik, zapisalo zunanje ministrstvo BiH. Ob tem je zunanje ministrstvo BiH poudarilo, da so v tem primeru ravnali v skladu s Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih. Ta določa, da se, če se vlada države, od koder prihaja diplomatski predstavnik, ne odloči za odpravo ali odpoved imunitete diplomatu, obravnavana oseba obvezno, po uradni dolžnosti, na zahtevo pristojnega tožilstva po diplomatski poti dostavi matični državi. Le-ta, v tem primeru gre za Slovenijo, pa mora sprejeti odločitev o možnih ukrepih v skladu s svojim kazenskim zakonikom. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve pa omenjenega policijskega zapisnika včeraj zvečer še ni dobilo, prav tako pa ne slovensko veleposlaništvo v Sarajevu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Nataša Vodušek Amir Zorlak Nijaza Zorlaka Nine Zidar Klemenčič Janeza Janše Boštjan Penko Vladimirja Voduška Zlatko Lagumdžija Milorada Dodika Danila Turka Dimitriju Ruplu Tonetu Ropu Marjana Bauerja Darijan Košir

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nataši Vodušek sta sarajevsko službo zrihtala njen mož in minister Rupel