objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 8. januar 2009 ob 07:18

Sonja Javornik na sodišču sesula Jurenca, šefa Pop TV in Kanala A!
Novinarka in bivša urednica oddaj E+ in Ekstra magazin dobila pravdo zoper Pop TV in Kanal A
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Sonja Javornik, novinarka Lady in nekdanja odgovorna urednica oddaj E+ in Ekstra magazin na Kanalu A, je zmagala v tožbi zoper Marijana Jurenca, generalnega direktorja Pop TV in Kanala (produkciji Pro plusa), ki ji ni hotel izplačati honorarjev na podlagi podpisane pogodbe za vodenje obeh oddaj, potem ko jo je novembra 2005 nenadoma razrešil z mesta urednice. Po pravdi, dolgi več kot tri leta, je sodnica okrožnega sodišča v Ljubljani Mihela Mohorič odločila, da mora Jurenec Javornikovi plačati 20.354,29 evrov, z zakonitimi zamudnimi obrestmi vred, od 6. aprila 2006 naprej. Povrniti pa ji mora tudi sodne stroške v višini 1.47,90 evrov.

Sonja Javornik je na sodišču uspela dokazati, da jo je Marijan Jurenec z mesta urednice obeh oddaj odpustil na način, ki ni bil povsem zakonit, enostransko prekinil pogodbo in ji prenehal plačevati pogodbeno določene zneske. Na glavni obravnavi, opravljeni 18. novembra lani, se je Jurenec tako rekoč povsem blamiral. Odrekel se je pričanju prič, ki jih je predlagal sam (Vineta Beštra, Gorazda Slaka in Nike Deu), poleg tega naj bi tako lagal, da je Sonja Javornik šokirana za nekaj časa celo zapustila sodno dvorano. Na njeno srečo pa sodišče Jurencu ni nasedlo, verjelo je podpisani pogodbi in izpovedi Javornikove. Da se je Marijan Jurenec odrekel svojim pričam, ni nikakršno naključje. Vineta Beštra, nekdanjega direktorja informativnega programa Pop TV, je Jurenec odpustil leta 2007; Nika Deu, nekdanja šefica marketinga in odnosov z javnostmi na Pop TV in Kanalu A, je komercialno televizijo zapustila nekaj mesecev za Beštrom, potem ko ji ni uspelo postati Jurenčeva namestnica; Gorazda Slaka, uradno sicer še vedno programskega direktorja Pop TV in Kanala A, pa je Jurenec kazensko poslal na Slovaško, kjer dela na sestrski televiziji TV Markiza (lastnik Markize je namreč isti kot lastnik Pop TV in Kanala A – ameriško podjetje CME). Očitno se je Jurenec, znan tudi kot presenetljivi menedžer leta 2008, prestrašil, da priče Bešter, Slak in Nika Deu, s katerimi se je tako ali drugače poslovno razšel, ne bi več pričale v njegovo korist.
Enako tožbo kot Sonja Javornik je zoper Marijana Jurenca vložila tudi Barbra Drnač, naslednica Javornikove na mestu urednice oddaj E+ in Ekstra magazin. Pravda že več kot dve leti čaka v vrstnem redu pred ljubljanskim sodiščem, le da je tožbeni zahtevek Drnačeve nekoliko višji (okoli 86 tisoč evrov). Poleg denarja, ki bi ga moral Jurenec izplačati na podlagi podpisane pogodbe, Drnačeva zahteva tudi plačilo odškodnine zaradi lažnih navedb v sporočilu za javnost, ki sta ga Pop TV in Kanal A posredovala nekaterim medijem ob njeni predčasni razrešitvi. V sporočilu za javnost je namreč Jurenec navedel popolnoma druge razloge, zaradi katerih naj bi Drnačevo odpustili, kot pa so navedeni v enostranski odpovedi pogodbe. Zanimivo je tudi, da so celo hišni pravniki Pop TV in Kanala A Jurenca opozarjali, da gre pri odpovedih pogodb Javornikove in Drnačeve za nezakonite postopke in da bosta Pop TV in Kanal A morebitni tožbi na sodišču izgubila, toda Jurenec se je na opozorila svojih pravnikov kratko malo požvižgal.
Po poslovnih kuloarjih pa še vedno odmeva naslov menedžer leta 2008, ki ga je slovensko Združenje Manager 2. oktobra lani podelilo Marijanu Jurencu. Le-ta je na podelitev v mariborskem hotelu Habakuk prikravsal na berglah (okreval je namreč po operaciji kolen), kar je nekaterim simboliziralo problematično priznanje Jurencu. Glavna favorita za laskavi naziv menedžer leta sta bila namreč predsednik uprave Si.mobil Vodafona Dejan Turk in predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski. Na seji posebne komisije, ki je odločala o priznanju, pa sta Jurenca sforsirala ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik uprave Dnevnika Branko Pavlin; vsak od njiju naj bi imel za to svoje interese: Janković naj bi kot politik računal na medijsko podporo Pop TV in Kanala A, Pavlinova in Jurenčeva medijska hiša pa sta (bili) povezani bistveno bolj, kot je to znano javnosti. Pavlin bi skoraj zagotovo reagiral drugače, če bi vedel, kaj je pred leti o njem govoril Jurenec. Novinarje Slovenskih novic, denimo, je nagovarjal, naj sesujejo Pavlina, ki naj bi kot nekdanji direktor mariborske družbe KBM Infond sodeloval pri največjih "barabijah" (tako se je izrazil Jurenec) in divjih privatizacijah v Sloveniji … Marijan Jurenec je v predstavitvi kandidature za menedžerja leta tudi nonšalantno zamolčal nekatere svoje poslovne fiaske v Mariboru in solastništvo erotičnega portala Sexation.info; verjetno mu je pred kolegi menedžerji malo nerodno, denar pa mu očitno ne smrdi. Ko je v hotelu Habakuk Jurenec dobival priznanje, je Pop TV morala z dogodka poročati v živo, sredi osrednje informativne oddaje 24ur.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Sonja Javornik Marijana Jurenca Mihela Mohorič Vineta Beštra Gorazda Slaka Nike Deu Barbra Drnač Dejan Turk zoran janković Branko Pavlin

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sonja Javornik na sodišču sesula Jurenca, šefa Pop TV in Kanala A!