objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 10. januar 2009 ob 08:38

Rupel na večerji v Madridu porabil več denarja kot Pahor cel mesec!
Tajna depeša slovenskega veleposlanika Petra Reberca v Španiji: zmazali so 38 jedi
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Dimitrij Rupel, nekdanji minister za zunanje zadeve, posebni odposlanec predsednika vlade in zunanji minister v senčni vladi opozicijske SDS, je samo za eno večerjo v Madridu porabil več, kot premier Borut Pahor za reprezentanco v dozdajšnjih nekaj tednih bivanja v vladni palači. Tajna depeša Petra Reberca, bivšega politika nekdanjih Peterletovih krščanskih demokratov in slovenskega veleposlanika v Madridu (Reberc jo je na ministrstvo za zunanje zadeve v Ljubljano poslal zato, da bi utemeljil prekoračitev porabe denarja za reprezentanco), namreč razkriva, da je Rupel na eni sami večerji v španski prestolnici zapravil neverjetnih 1503,28 evra. Skupaj z Ruplom je po podatkih iz depeše večerjalo šest ljudi (gre za uslužbence ministrstva, ki so potovali v Latinsko Ameriko, v Madridu pa so se ustavili – spet po navedbah iz depeše – zaradi sestanka z dvema španskima strokovnjakoma za politična in ekonomska vprašanja Latinske Amerike ter sodelovanja z Evropsko Unijo), ki so porabili fantastičnih 214,75 evra na osebo in skupaj pojedli kar 38 različnih jedi.
Zanimiva je bila tudi njihova logistika. Rupel in drugi (beri: dragi) slovenski diplomati so se z najetim letalom odpeljali iz Ljubljane v Madrid, nadaljevali z redno linijo v Latinsko Ameriko, potem pa se z najetim letalom, spet iz Madrida, vrnili na Letališče Jožeta Pučnika na Brniku. Kar pomeni, da se je najeto letalo iz Madrida v Ljubljano prvič vrnilo prazno, drugič pa je prazno letelo po potnike v Madrid. Opisano rajžanje v Madrid in nazaj je slovenske davkoplačevalce stalo 35.490 evrov; ministrstvo za zunanje zadeve je plačalo 26.617 evrov, notranje ministrstvo pa je dodalo 8872 evrov, v delegaciji sta bila namreč tudi varnostnika.

Za primerjavo: predsednik vlade Pahor je za osebno reprezentanco, ki jo plačuje iz lastnega žepa, doslej plačal 1420 evrov. Gre za kave in delovna kosila, tudi s tujimi veleposlaniki; ko potuje v tujino, pa si Pahor ne zaračunava dnevnic.
Z Ruplovo in Reberčevo porabo v Madridu se medtem že ukvarja novoimenovani glavni inšpektor za slovensko diplomatsko mrežo Peter Toš, pred leti slovenski veleposlanik v Izraelu in predsednik Kluba nekdanjih slovenskih veleposlanikov. Spomnimo, Tošev veleposlaniški klub je v predvolilni kampanji za predsednika države ostro obsodil nekatere napade Dimitrija Rupla na Danila Türka; Toš je v diplomatskih krogih znan tudi po tem, da ga Roman Lisac, medijsko-športni poslovnež in izraelski častni konzul v Sloveniji, po nalogu izraelskega zunanjega ministrstva iz Tel Aviva, ne vabi na uradne sprejeme izraelske diplomacije v Sloveniji; menda zato, ker naj bi bil veleposlanik Toš med diplomatskim službovanjem v Tel Avivu preveč naklonjen Palestincem.
Posebnega inšpektorja za slovensko diplomatsko mrežo je zunanje ministrstvo imelo že v času ministra Iva Vajgla, Dimitrij Rupel pa je to institucijo ukinil. Je pa zanimivo, da ugotovitve glavnega inšpektorja ne bodo avtomatično dostopne javnosti, ampak naj bi o tem presojal zunanji minister.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
dimitrij rupel Borut Pahor Petra Reberca Peterletovih Peter Toš Danila Türka Roman Lisac Iva Vajgla

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Rupel na večerji v Madridu porabil več denarja kot Pahor cel mesec!