objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 14. januar 2009 ob 08:25

Zmago Jelinčič in France Bučar iz hotela Slon skupaj nad Hrvate
Skrivnostno popoldansko srečanje liderja SNS in staroste slovenske politike v ljubljanskem hotelu
2009 Pozareport

Odpri galerijo


Poslanec in predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti ter spoštovani starosta slovenske politike France Bučar sta se včeraj pozno popoldne – napol tajno – sestala v kavarni ljubljanskega hotela Slon, vendar nista ostala neopažena.
Jelinčič nam je kasneje po telefonu povedal, da sta se z Bučarjem dobila na njegovo željo, na temo slovenskih odnosov s Hrvaško, lider SNS pa je Bučarju izročil tudi nekaj zanimivih dokumentov. Med njimi osnutek resolucije odnosov med Slovenijo in Hrvaško, ki jo pripravlja njegova SNS.
Mimogrede, resolucija Slovenske ljudske stranke menda ni vredna ravno veliko; za njo naj bi stal razvpiti obalni odvetnik Daniel Starman, ki naj bi ga zanimali predvsem njegovi poslovni interesi. "Njegova resolucija" namreč obsega zgolj katastrsko občino Piran, oziroma Kaštel in Savudrijo, predvsem pa naj bi Starman želel v Slovenijo, torej Evropsko unijo, čimprej pripeljati razvpiti kazino Mulino ob Dragonji, katerega solastnik je ljubljanski poslovnež Urban Cerar.
Jelinčič je Bučarju predal tudi osnutek sumljivega sporazuma o medsebojni pomoči Slovenije in Hrvaške, ki ga je leta 1993 pripravil tedanji minister za zunanje zadeve Lojze Peterle. Sporazum, po katerem bi Slovenci menda morali graditi porušene hiše na Hrvaškem, po njihovi vojni z JLA in Srbi, nikoli ni ugledal luč sveta, kajti Peterle ga je še pravočasno umaknil s seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. Zadnji sveženj dokumentov, ki jih je Jelinčič izročil Bučarju, pa obsega Jelinčičev sporazum o medsebojnem priznanju Slovenije in Zvezne republike Jugoslavije iz leta 1997. Sporazum je pripravil Jelinčič, priznanje pa naj bi se zgodilo na podlagi temeljev Vojvodine Krajnske in Kneževine Srbije oziroma Kraljevine Jugoslavije. Jelinčič pravi, da ga je na letališče Brnik že prinesel namestnik jugoslovanskega ministra za zunanje zadeve, vendar je žal prišlo do diplomatskega incidenta. Srbi naj bi vztrajali, da njihovega predstavnika ne sme sprejeti tedanji slovenski visoki diplomatski uslužbenec Štefan Cigoj, ker ga Srbi očitno niso marali, toda pokojni predsednik vlade Janez Drnovšek je na Brnik poslal prav Cigoja; menda zato, da bi miniral sporazum, ki sta ga uskladila Jelinčič in tedanji zloglasni jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević. Ko je srbski diplomat izvedel, da ga čaka Cigoj, je po eni uri pregovarjanj odšel nazaj na letalo in odletel nazaj v Beograd. Jelinčič je še danes prepričan, da bi tedanje medsebojno priznanje med Slovenijo in ZRJ bistveno vplivali na odnose med Slovenijo in Hrvaško.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zmago Jelinčič Plemeniti France Bučar Daniel Starman Urban Cerar lojze peterle Štefan Cigoj Janez Drnovšek slobodan milošević

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zmago Jelinčič in France Bučar iz hotela Slon skupaj nad Hrvate