objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 19. januar 2009 ob 09:09

Puč na Triglavu: Mihevc in Rakovec hotela izigrati Pahorja in Golobiča?!
Andrej Kocič preživel dramatično sejo nadzornega sveta in ostal šef uprave
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Znamenita Plečnikova soba v prvem nadstropju stavbe Zavarovalnice Triglav na Miklošičevi ulici v Ljubljani je bila v četrtek popoldne prizorišče dramatične seje nadzornega sveta. Sestanek se je začel ob enih, pozno popoldne, ob točki dodatka k pogodbi o zaposlitvi s člani uprave (šlo je za znižanje plač in povečanje odpravnin), pa se je začela prava drama. Damjan Mihevc, predsednik nadzornega sveta, ljubljanski odvetnik, vplivni član Nove Slovenije, ki mu v poslovno-političnem miljeju cinično pravijo tudi "Bajukova denarnica", je člane uprave, s predsednikom uprave Andrejem Kocičem na čelu, nenadoma poslal ven iz sobe. Ko so člani uprave odšli, je Mihevc navzočim članom nadzornega sveta predlagal takojšnjo zamenjavo Kociča, menda pa tudi člana uprave Boruta Eržena. Pri tem se je skliceval na zahtevo lastnikov, torej države oziroma vlade Boruta Pahorja. Okej, v redu, kdo pa naj bi zamenjal Kociča, je zanimalo nekatere nadzornike. Mihevc je odvrnil, da ima kandidata, in na plan potegnil življenjepis ter vlogo Matjaža Rakovca, direktorja ljubljanske območne enote Triglava (Rakovčev življenjepis in vloga sta bila po naših informacijah datirana na isti dan, čeprav je Rakovec kasneje zatrdil, da sta njegova vloga in življenjepis datirana s 15. decembrom, kar pa, realno gledano, stvari bistveno ne spremeni), za katerega je znano, da je blizu največji stranki vladajoče koalicije, Socialnim demokratom. Po debati, kjer so posamezni člani nadzornega sveta ugovarjali Rakovčevi kandidaturi, saj naj bi bil edini šef območne enote, ki je lani poslovala pod poslovnim načrtom (po neuradnih informacijah Rakovcu do izpolnitve plana manjka okroglih 3 milijone evrov), in glasovanju (čeprav je Mihevc sprva skušal Rakovčevo imenovanje skozi spraviti brez glasovanja) se je izkazalo, da sta razrešitev Kociča in imenovanje Rakovca podprla samo dva člana nadzornega sveta, Mihevc in Janez Gregorič, član uprave Certiusa, ki Triglav nadzoruje v imenu zavarovalnice Vzajemna, ostali sedem pa je bilo proti, vključno s tremi predstavniki zaposlenih. Mihevc, ki mu je manever zamenjave Kociča katastrofalno propadel, se je novinarjem pozneje bizarno opravičeval, da je šlo za "nefomalni del seje, ko naj bi se pogovarjali tudi o kadrovskih zadevah".

Scenarij, na podlagi katerega sta Mihevc in Rakovec želela zamenjati Kociča, smo na našem portalu napovedali že pred nekaj tedni; gre za tako imenovani "Baraga sindrom" ali drugače, scenarij, ki ga je prvi uporabil predsednik nadzornega sveta Petrola Viktor Baraga, ko je – prav tako neuspešno – poskušal zamenjati predsednika uprave Marka Kryžanowskega. Gre za vezano trgovino, ki naj bi z imenovanjem novih šefov uprav po meri nove vladajoče koalicije starim predsednikom nadzornih svetov omogočala zadržanje pozicij nadzornikov. Pri tem ni naključje, da obema prvima nadzornikoma Triglava in Petrola, Mihevcu ter Baragi, mandata potečeta letos spomladi, medtem ko mandata predsednikoma uprav Triglava in Petrola, Kociču in Kryžanowskemu, potečeta šele leta 2010.
Minister za finance Franci Križanič o včerajšnjem poskusu zamenjave Kociča – po nalogu države – menda ni vedel ničesar, predsednik vlade Borut Pahor pa je tako ali tako zamrznil vse kadrovske poteze, povezane z vlado, do začetka dela famoznega kadrovsko-akreditacijskega sveta. Zato je že mogoče ugotoviti, da sta Mihevc in Rakovec želela prehiteti Pahorjev KAS, morda pa tudi Jožeta Leniča, nekdanjega prvega človeka Zavarovalnice Triglav, ki bi ga na čelu Triglava najraje videla stranka Zares. Z drugimi besedami, Mihevc in Rakovec sta nameravala po desni in levi izigrati Pahorja in predsednika Zaresa Gregorja Golobiča ter ju postaviti pred izvršeno dejstvo. Si predstavljate, kako bi reagiral Pahor, če bi Mihevc zamenjal Kociča in druge člane uprave, Zavarovalnica Triglav pa bi jim – zaradi predčasne razrešitve – morala izplačati od 200 do 300 tisoč evrov odpravnine, in to vsakemu posebej!
Je pa vprašanje, kakšno vlogo v teh intrigah dejansko igra Matjaž Rakovec. Po nekaterih informacijah z Mihevcem sodelujeta z roko v roki (tako naj bi Rakovec med četrtkovo sejo nekje v bližini čakal v pripravljenosti, da ga nadzorniki pokličejo v Plečnikovo sobo in imenujejo za šefa uprave), drugi pa trdijo, da naj bi ga zviti Mihevc spretno potegnil v igro ter temu primerno izkoristil. Naši viri namreč trdijo, da Rakovec, ki je prej služboval v Studiu Moderna in Mercatorju, ni "pokvarjen", morda je celo "malce naiven", čeprav naj bi veljal za "kader" nekdanjega prvega človeka ljubljanske območne enote Mira Ukmarja. Rakovec je znan tudi kot nekdanji vaterpolist in nekdanji predsednik Vaterpolske zveze Slovenije; po tej liniji naj bi imel dobre zveze tudi s predsednikom Srbije in prav tako nekdanjim vaterpolistom, Borisom Tadićem. Toda za razliko od Mihevca, ki s poskusom zamenjave Kociča pravzaprav ni imel česa izgubiti (mandat mu tako ali tako poteče že aprila) in je šel na vse ali nič, si je Rakovec očitno naredil medvedjo uslugo. Že prej so mu nekateri, tudi v SD, očitali, da se s kandidaturo za predsednika uprave Triglava preveč izpostavlja v medijih (še posebej z izjavami v časniku Finance, kjer je kar naprej poudarjal svoje ambicije, zdaj pa si je na grbo nakopal še spodletelo zaroto. Matjaž Rakovec je Zavarovalnico Triglav zapustil v času, ko jo je vodil Jože Lenič.
Andrej Kocič in drugi člani uprave, Borut Eržen, Tomaž Rotar in Vladimir Mišo Čeplak, so članom nadzornega sveta sicer predlagali, da bi v primeru razrešitve dobili 18 mesečnih plač, če bi ostali zaposleni na Triglavu, pa samo 15. Po dozdajšnjih pogodbah so upravičeni do odpravnine v višini šestih plač, predlog uprave pa je bil za nadzornike menda nesprejemljiv. Eden od članov nadzornega sveta je po seji dejal, da je videl že veliko zamenjav članov uprave, tako diletantskega pristopa, kot si ga je tokrat privoščil Damjan Mihevc, pa menda še ni doživel.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Damjan Mihevc Bajukova Boruta Eržena Boruta Pahorja Matjaža Rakovca Janez Gregorič Viktor Baraga Marka Kryžanowskega Franci Križanič Jožeta Leniča Gregorja Golobiča Mira Ukmarja Borisom Tadićem Tomaž Rotar Vladimir Mišo Čeplak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Puč na Triglavu: Mihevc in Rakovec hotela izigrati Pahorja in Golobiča?!