objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 25. januar 2009 ob 08:32

Rupel ne bo evropski poslanec SDS, ampak slovenski veleposlanik v Rimu
Tajni sporazum o Ruplu in Rimu med prvaki vladne koalicije menda dosežen
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Dimitrij Rupel, nekdanji zunanji minister, posebni svetovalec predsednika vlade Boruta Pahorja ter član strokovnega sveta SDS, zadolžen za zunanjo politiko in evropske zadeve, v nobenem primeru ne bo kandidiral za evropskega poslanca na listi Janševe SDS, trdijo naši viri iz največje opozicijske stranke. Na vrhu liste kandidatov SDS za junijske volitve v evropski parlament tako še vedno kraljuje podpredsednik stranke in nekdanji šolski minister Milan Zver, trdno druga je zdajšnja evropska poslanka Romana Jordan Cizej, na tretjem, po mnenju SDS še vedno izvoljivem mestu, pa nekdanji minister za notranje zadeve Dragutin Mate. Naši viri še trdijo, da je nesmiselni članek o Ruplu kot nosilcu liste SDS, objavljen v časniku Delo, romal do naivnih novinarjev od istih ljudi, ki so tik pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami zahtevali in dosegli objavo neumnega članka o Janezu Janši ter odvzemanju lastniških stanovanj, kupljenih na podlagi Jazbinškovega zakona; spomnimo, članek je izšel v Slovenskih novicah, potem pa je na Delu izbruhnila afera z urednikom Novic Bojanom Budjo.
Po naših zanesljivih informacijah bo namreč Rupel jeseni postal novi slovenski veleposlanik v Rimu. Tajni sporazum o Ruplu in Rimu naj bi med prvaki vladne koalicije že bil dosežen, predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in poslanec stranke Zares Ivo Vajgl pa je v intervjuju za Mag dovolj jasno povedal, da je Rupel lahko veleposlanik, vendar ne na Dunaju. Večno mesto Rim naj bi bil tako ali tako prva izbira Dimitrija Rupla, ko se je lani ogledoval za veleposlaniškimi mesti, toda slovenski veleposlanik v Rimu je Andrej Capuder, vplivni član Nove Slovenije, ki si ga Rupel lani, ko je bila Nova Slovenija druga največja vladna stranka, pač ni upal predčasno odpoklicati. Letos pa mandat Capudru normalno poteče in Ruplu je pot v Rim tako rekoč odprta. Vladna koalicija naj bi v tem času ustrezno spremenila tudi zakon o zunanjih zadevah, tako da za nekdanjega zunanjega ministra Rupla formalno ne bo več nikakršnih ovir.
Čim hitrejšo spremembo zakona o zunanjih zadevah pa forsirajo tudi nekateri nekdanji politiki LDS, ki si želijo med veleposlanike.


Med njimi sta Jožef Školč, novopečeni državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (veleposlaniško mesto naj bi bila njegova stara želja, pravijo Školčevi kolegi iz LDS, čeprav naj bi imel težave z znanjem angleščine), in nekdanji minister za zunanje zadeve Zoran Thaler. Slednji (zlobneži pravijo, da je Thalerju upadel podjetniški duh, denar pa služi le še z oddajanjem prostorov na Beethovnovi ulici v Ljubljani) naj bi računal predvsem na podporo svojega prijatelja Milana Balažica, ki se je nenadoma zaposlil na zunanjem ministrstvu kot sekretar za strateške zadeve (v kabinetu ministra Samuela Žbogarja, s katerim se poznata še iz študentskih časov). Mimogrede, Balažic je pred leti sicer že delal na MZZ, kasneje pa je presedlal med predavatelje na Fakulteti za družbene vede, politične analitike in kolumniste. Pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami je bil na strani Golobičeve stranke Zares (hodil je celo na njihove strankarske shode), po volitvah pa je nenadoma začel na ves glas hvaliti Boruta Pahorja. Balažic in Thaler se znata tudi pohvaliti, da sta prav onadva v finišu predvolilne kampanje za predsednika države z nasveti – ne boste verjeli – odločilno pomagala Danilu Türku – do velike zmage.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
dimitrij rupel Boruta Pahorja Janševe Milan Zver Romana Jordan Cizej Dragutin Mate Jazbinškovega Bojanom Budjo Ivo vajgl andrej capuder Jožef Školč Zoran Thaler Milana Balažica Samuela Žbogarja Golobičeve Danilu Türku

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Rupel ne bo evropski poslanec SDS, ampak slovenski veleposlanik v Rimu