objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 19. februar 2009 ob 10:20

Med nadzornike Železnic se rine Rudi Bric, partner direktorja Schare!
Famozno: KAS predlaga lastnika treh podjetih na Cipru in mini letalske družbe v Ljubljani
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Na včerajšnji seji famoznega vladnega kadrovsko-akreditacijskega sveta (KAS) so razpravljali o kandidatih za nove člane nadzornega sveta Slovenskih železnic, Pošte Slovenije in RTH. Najbolj zanimiva so imena nekaterih kandidatov za nove nadzornike SŽ (ki naj bi jih tudi določili), potem ko je minister za promet Patrick Vlačič celo javno pojamral, da "blaznega navdušenja za vstop v nadzorni svet ni. Sploh zdaj, ko so plačila oziroma nagrade nadzornikov precej nižje, odgovornost večja", kot je Vlačič povedal za časnik Finance. Po nekaterih informacijah naj bi KAS v prvi fazi že zavrnil posamezne kandidate za nadzornike, ki jih je predlagalo Vlačičevo ministrstvo, med njimi Toneta Črneta, Miroslava Samardžijo, Adisa Bizjaka, Mojco Černe Pucer in Uroša Glavana, strinjal pa naj bi se z Andrejem Godcem.
Zato je KAS pod vodstvom Bogomirja Kovača (mimogrede, razvpitemu ekonomistu Kovaču, nekdanjemu sodelavcu dveh nekdanjih predsednikov izvršnih svetov rajnke države Jugoslavije, Branka Mikulića in Anteja Markovića, nekdanjemu prvemu nadzorniku Droge in velikemu svetovalcu z mastnimi zaslužki pri novogoriškem Hitu, zaradi njegovih poslov nekateri pravijo "vojni dobičkar") posegel po novih, še bolj intrigantnih imenih. Po naših informacijah Kovačeva druščina za nadzornike Slovenskih železnic namreč predlaga naslednje kandidate: nekdanjega Janševega ministra za razvoj, ekonomista in občasnega kolumnista Jožeta P. Damijana (naši viri trdijo, da ga je predlagal Bogomir Kovač osebno), Petra Kraljiča iz mednarodne svetovalne družbe McKinsey ter enega izmed ustanovitvenih članov Kučanovega Foruma 21 (nič nenavadnega torej, da je Kraljiča predlagala Danica Purg, direktorica IEDC Poslovne šole na Bledu, prav tako članica Foruma 21), nekdanjega predsednika uprave Slovenskih železnic Blaža Miklavčiča, zdaj prvega človeka gradbenega GH Holdinga, ki so ga ustanovili Konstruktor, Kraški zidar in SGP Pomgrad, ter – pazite – Rudija Brica, ustanovitelja in nekdanjega prvega človeka podjetja za proizvodnjo računalniških programov Hermes SoftLab.

Kandidatura slednjega je še posebej sporna, saj bi v primeru imenovanja v nadzorni svet SŽ nesporno zdrsnil v kolizijo interesov. Rudi Bric je namreč dolgoletni poslovni partner predsednika uprave Slovenskih železnic, Tomaža Schare. Bric, Schara, Andrej Kuščer in Zoran Zagorac so bili štirje soustanovitelji Hermes SoftLaba, leta 1993 pa celo izbrani za podjetnike leta (tedanji predsednik republike Milan Kučan pa je Brica v nekem intervjuju omenil celo kot možnega predsednika vlade). Priznanje podjetnik leta so samozavestno vlili v bronasto skulpturo znamenite poslovne stavbe Hermes SoftLaba na Litijski cesti v Ljubljani, toda čez nekaj let čeprav je bil Bric prepričan, da bo SoftLab postal nacionalka se jim je zalomilo. Decembra leta 2002 je moral Bric kot direktor odstopiti, v podjetje pa so lastniško prišli večji igralci: Evropska banka za razvoj (EBRD), francoski sklad Charlemagne Capital in družba Hewlett-Packard. Bric, Schara in drugi ustanovitelji so svoje deleže prodali, poslovno stavbo na Litijski pa spretno prepisali na svoje podjetje na Cipru in jo oddali v najem novim lastnikom SoftLaba. Na koncu so Hermes SoftLab lanskega maja prevzeli Srbi oziroma beograjsko podjetje ComTrade Group, z lastnikom Veselinom Jevrosimovićem na čelu.

Rudi Bric, ki je po nenavadni zgodbi o Hermes SoftLabu potonil v nekakšno poslovno anonimnost, je danes solastnik ljubljanske mini letalske družbe Linxair d. o. o., katere direktor je pilot Nikola Musić; Bric je po naših informacijah (so)lastnik treh – najverjetneje med seboj lastniško povezanih – ciprskih podjetij, in sicer Todama Limited, Nokouna Holdings in Panhouse Investments Limited. Solastnik enega od teh, če ne celo vseh treh, podjetij na Cipru naj bi bil tudi Tomaž Schara. Zato lahko sklepamo, da Brica med nadzornike Slovenskih železnic rine prav Schara, da bi z njegovo pomočjo morda celo ostal predsednik uprave. Čeprav bi ga minister Patrick Vlačič, ki pričakuje, da bo vlada nove nadzornike SŽ imenovala že prihodnji četrtek, najraje čimprej zamenjal.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
patrick vlačič Toneta Črneta Miroslava Samardžijo Adisa Bizjaka Mojco Černe Pucer Uroša Glavana Andrejem Godcem Bogomirja Kovača Branka Mikulića Anteja Markovića Janševega Jožeta P. Damijana Petra Kraljiča Kučanovega Danica Purg Blaža Miklavčiča Rudija Brica Tomaža Schare Andrej Kuščer Zoran Zagorac Veselinom Jevrosimovićem Nikola Musić

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Med nadzornike Železnic se rine Rudi Bric, partner direktorja Schare!