objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 13. februar 2009 ob 07:03

Lukšič proti Vlačiču, Pahor predsedstvu: Brez skrbi, ne bom predlagal Rupla
Minister Igor Lukšič vztraja pri kandidaturi za podpredsednika stranke
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport ter podpredsednik Socialnih demokratov, presenetljivo ostaja kandidat za podpredsednika SD na prihajajočem kongresu največje vladne stranke, ki bo 28. marca v Mariboru (za lokacijo se še niso dokončno odločili, v igri pa sta hotel Habakuk s petimi zvezdicami ob vznožju Pohorja ter Narodni dom v središču Maribora). Lukšič nam je potrdil, da pri kandidaturi vztraja, v sredo popoldne pa je o kadrovskih pripravah na kongres razpravljalo tudi predsedstvo stranke. Po naših informacijah je prvak stranke in premier Borut Pahor Lukšiča spomnil na – menda njun – dogovor, da Lukšič na kongresu ne bo kandidiral za vodilna mesta v stranki, ker je minister za šolstvo, šolsko polje pa naj bi bilo "ideološko neobremenjeno in nevtralno". Da bo funkcijo podpredsednika stranke opravljal le do kongresa stranke, je Lukšič napovedal tudi novembra lani, ko je v vlogi ministrskega kandidata prestajal zaslišanje pred odborom za kulturo, šolstvo, šport in mladino v državnem zboru. Po nekaterih informacijah naj bi ga pred sejo odbora v te izjave prisilil Pahor, ki naj bi s "primerom Lukšič" pokazal na distinktiven način vladanja glede na prejšnjega premierja, Janeza Janšo. Spomnimo: Janšev minister za šolstvo in šport je bil Milan Zver, hkrati podpredsednik ter glavni ideolog SDS. Zakaj si je Lukšič premislil, lahko samo ugibamo. Naši viri trdijo, da naj bi to storil zaradi lastnih političnih ambicij, pa tudi zato, ker za podpredsednika stranke kandidira Patrick Vlačič, ki je prav tako minister (resda "samo za neideološki promet"), kar se Lukšiču ne zdi fer. Ko je Pahor med včerajšnjo sejo predsedstva Lukšiča spomnil na dogovor o njegovem nekandidiranju, je Lukšič ostal pomenljivo tiho.

Edini kandidat za predsednika stranke ostaja Borut Pahor. Zlatko Jenko, predsednik pokrajinskega odbora SD na Notranjskem, znan kot zaprisežen ter dosleden Pahorjev nasprotnik, je namreč umaknil vse svoje kandidature za predsednika, podpredsednika in člana predsedstva. Naši viri trdijo, da naj bi Jenko pri kandidaturi za predsednika računal na vse tiste delegate, ki tako ali drugače Pahorju oponirajo, toda zdaj si je očitno premislil. Mimogrede, Jenko se je doslej večkrat potegoval za poslanca v državnem zboru in župana Ilirske Bistrice, vendar ni bil nikoli izvoljen. Na zadnjih parlamentarnih volitvah ni kandidiral, je pa na listi SD neuspešno kandidiral njegov sin in občinski svetnik Rok Jenko.
Stranka SD bo po novem imela dva podpredsednika in dve podpredsednici (temu primerno bodo spremenili statut stranke), volili pa jih bodo na dveh ločenih listah. Kandidatov in kandidatk je veliko, toda nekateri so pač veliki favoriti. V moški konkurenci naj bi se za dve podpredsedniški mesti spopadli štirje prvokategorniki: podpredsednik državnega zbora in starosta stranke Miran Potrč, Igor Lukšič, minister za finance Franc Križanič ter Patrick Vlačič. Naši viri trdijo, da naj bi največ možnosti za izvolitev imeli Potrč, Lukšič in Vlačič, Križanič pa nekoliko manj. Če bo Vlačič izvoljen, naj bi ga Pahor predsedstvu stranke predlagal tudi za svojega namestnika. Na vprašanje, kaj bo Pahor storil, če bo Vlačič sicer izvoljen, a bo dobil manj glasov od drugega podpredsednika, generalni sekretar SD Uroš Jauševec pravi, da bi ga Pahor kljub temu predlagal za namestnika; na vprašanje, kaj pa, če Vlačič sploh ne bo izvoljen, pa je Jauševec odgovoril, da se je stranka doslej vedno znala pravilno odločiti. Če je bilo temu tako 2. aprila 2006, ne vem, zakaj bi bilo 28. marca letos drugače, je prepričan Jauševec, ki sicer podpira Vlačiča. Spet drugi so prepričani, da bo Lukšič, vizavi Vlačiča, pokasiral vse tiste glasove, ki tako ali drugače niso naklonjeni Pahorju.

Podobno napet naj bi bil tudi spopad med kandidatkami za dve podpredsednici, kjer so favoritinje Metka Tekavčič, predsednica SD v Ljubljani, celjska poslanka in nekdanja ministrica za kulturo Andreja Rihter (s torto, ki jo je v torek popoldne, kakor za kulturni praznik, prinesla v prostore poslanske skupine, naj bi subtilno kampanjo že začela), poslanka in šefica mariborskega odbora SD Majda Potrata (pred kongresom jo čakajo še volitve strankinega vodstva v Mariboru, podobno kot Metko Tekavčič v Ljubljani; toda več o tem jutri), Lukšičeva državna sekretarka Alenka Kovšca ter novopečena poslanka Janja Klasinc. Pri slednji se je sicer malo zapletlo, ker je zaradi bolezni soglasje za kandidaturo dala prepozno. To je v torek popoldne ugotovila kadrovska komisija z Dušanom Kumrom na čelu in odločitev o njeni kandidaturi prepustila predsedstvu stranke. Salomonska odločitev odločitev Kumrove komisije Janji Klasinc menda ni bila povšeči, saj naj bi Kumer, njen poslanski kolega, prav dobro vedel, da je Klasinčeva na bolniški, pošto za podpis soglasja za kandidaturo pa so ji kljub temu dostavili v državni zbor, kjer je seveda ni bilo. Da je Klasinčeva zamudila rok, naj bi na torkovi seji Kumrove komisije zagovarjala svetovalka SD Angela Pleš Murko, ki Janje Klasinc menda ne mara preveč, toda predsedstvo stranke je kandidaturo Klasinčeve kljub temu odobrilo.
Je pa zanimivo, da so člani predsedstva za kandidate SD na volitvah v evropski parlament evidentiranje podaljšali. Borut Pahor pa naj bi med včerajšnjo razpravo menda namignil, da ustavni sodnik Ernest Petrič ni njegova dokončna izbira, vodstvo stranke pa naj bi iskalo "novega Danila Türka", ki bi vodil strankino listo. "Brez skrbi, ne bom predlagal Dimitrija Rupla", se je ob tem pošalil Pahor. Sicer pa naj bi bila lista kandidatov SD na volitvah v evropski parlament sestavljena v obliki zadrge – moški, ženska, moški, ženska … Če bo listo vodil moški kandidat, naj bi na drugem mestu pristala mlada svetovalka poslanske skupine SD v državnem zboru Mojca Kleva, trdijo naši viri.
Da bo v stranki pred kongresom v kadrovskem smislu še vroče, dokazuje tudi napoved vnovične klavzure širšega vodstva stranke, ki bo v Velenju že 21. februarja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igor Lukšič Borut Pahor Janeza Janšo milan zver patrick vlačič Zlatko Jenko Rok Jenko miran potrč Franc Križanič Uroš Jauševec metka tekavčič Andreja Rihter majda potrata Alenka Kovšca Janja Klasinc Dušanom Kumrom Angela Pleš Murko ernest petrič Danila Türka Dimitrija Rupla Mojca Kleva

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lukšič proti Vlačiču, Pahor predsedstvu: Brez skrbi, ne bom predlagal Rupla