objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 10. november 2009 ob 06:54

Kresalova za šefa policije sforsirala Gorška, slaba volja Draga Kosa
Kos menda lobira preko Kučana in Cvikla, toda odvetnik Miro Senica ga ne mara
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal na razpisu za generalnega direktorja slovenske policije ni izbrala nobenega kandidata, zato je vladi predlagala, naj za vršilca dolžnosti generalnega direktorja imenuje Janka Gorška, dosedanjega direktorja Policijske uprave Celje. Poslanec opozicijske SDS in nekdanji visoki policijski uradnik, Vinko Gorenak je Kresalovo nemudoma obtožil, da je s predlogom za Gorška zvito obšla zakon, vlada pa je Celjana za šefa slovenske policije imenovala na četrtkovi seji.

Imenovanje Gorška pravzaprav ni največje presenečenje, čeprav se Goršek na razpis za generalnega direktorja policije sploh ni prijavil. Menda zato, ker se ne strinja s takšnim načinom izbiranja prvega človeka slovenske policije. Bil pa je, kot je na včerajšnji tiskovni konferenci povedala Katarina Kresal, njena prva izbira. Kresalova se je po naših informacijah že novembra lani, kmalu po imenovanju nove vlade, na skrivaj in ločeno sešla s tremi ljudmi, ki naj bi si jih zaželela na stolčku šefa policije. Eden izmed njih je bil tudi Goršek. Kmalu po teh pogovorih se je na Pop TV pojavil napol promocijski prispevek o Janku Goršku kot favoritu za ta stolček, kjer je Gorška pohvalil tudi Bojan Potočnik, nekdanji generalni direktor policije in nesojeni poslanec LDS, torej stranke, ki jo vodi Kresalova. Čeprav naši viri blizu Kresalove trdijo, da jim je promocijski prispevek o Goršku delal same težave (zaradi pričakovanih očitkov, da ga favorizirajo), se danes ni mogoče znebiti vtisa, da ni bilo tako. Dopisnica Pop TV iz Celja, Damjana Seme, sicer pravi, da je prispevek o Goršku naredila zato, ker je pač izvedela, da je bil Goršek na pogovoru pri Kresalovi. Potočnik je bil najverjetneje tudi tisti, ki je Kresalovi namignil na Gorška.
Po drugi strani pa naši viri iz Celja trdijo, da Goršek politično ni opredeljen; za razliko od njegovega predhodnika Staneta Venigerja (lani septembra se je nenadoma odločil za službo v Ženevskem centru za demokratični nadzor nad oboroženimi silami), ki je bil, denimo, blizu politični desnici in je prijatelj celjskega župana ter predsednika SLS Bojan Šrota. Če Veniger ne bi odšel v tujino, bi Goršek še vedno delal kot šef celjskih kriminalistov, kar je bil dve leti pod Venigerjem; res pa je, da nekateri za Gorška pravijo, da naj bi bil precej upogljiv in voljan ubogati novo šefico – Kresalovo. Janko Goršek je bil tudi kandidat za Celjana leta 2007, vendar mu naslova ni uspelo pridobiti. Je pa na podelitvi nagrad sedel v prvi vrsti skupaj z Urško Bačovnik, zaročenko tedanjega predsednika vlade Janeza Janše.
Z Gorškovim prihodom v Ljubljano, na Štefanovo 2, na čelu kriminalistične policije definitivno ostaja tudi Aleksander Jevšek, čeprav se je močno bal zamenjave. Ko je izvedel, da bo njegov šef Goršek, mu je – po naših informacijah – precej odleglo; z Jankom Gorškom se namreč dobro razumeta, menda sta celo prijatelja, in to še iz časov, ko je bil šef celjskih kriminalistov nihče drug – Jevšek.
Mimogrede, Jevšek se je na nedavni tiskovni konferenci policije, ob medijsko odmevni aretaciji znane ljubljanske odvetnice Suzaane Gale, razmeroma neokusno (in situaciji neprimerno) smehljal, kar so opazili celo nekateri v tožilskih vrstah.
Notranja ministrica Katarina Kresal naj bi zdaj počakala na spremembo zakona, da bo lahko generalnega direktorja policije imenovala brez razpisa. Vršilec dolžnosti Janko Goršek pa že zdaj dobi dva pomočnika: Tatjano Bobnar, zadolženo za pravne in strateške zadeve, in dosedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja Matjaža Šinkovca, ki bo imel "čez operativo".

Stolček generalnega direktorja policije menda še vedno mika tudi Draga Kosa, medijsko razvpitega predsednika komisije za preprečevanje korupcije, trdijo naši viri. Tudi on se ni želel prijaviti na razpis, na Kresalovo pa naj bi pritiskal preko nekdanjega predsednika države Milana Kučana. Nerodna težava Draga Kosa, ki naj bi se v zakulisju in lobiranju skliceval na "svoje zasluge za volilno zmago levega trojčka, povezane z afero Patria", pa je v tem, da nima pravih pozicij pri Socialnih demokratih, kjer naj bi zanj lobiral edino generalni sekretar vlade Milan Martin Cvikl. Dovolj slabo mnenje o Kosu ima tudi Miro Senica, odvetnik in zasebni partner Kresalove; spor med Kosom in Senico izvira še s Koroške, od koder sta oba doma. Se pa, zanimivo, izjemno dobro razumeta Senica in nekdanji generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki prav tako slovi kot velik nasprotnik Draga Kosa.
Mimogrede, naši viri blizu Kosove komisije pravijo, da naj bi nekateri člani komisije zadnje čase "jamrali" nad Kosovim načinom dela, češ, skoraj vse, kar počne, dela za lastno promocijo. Toda nihče mu ne upa ugovarjati, ker se ga menda bojijo. Po drugi strani pa se Kos – kot prva vest – precej manj pojavlja na komercialni televiziji Pop TV, potem ko smo na našem portalu razkrili, da intimno prijateljuje s Tjašo Slokar, eno od urednic informativnega programa Pop TV.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Janka Gorška Vinko Gorenak Bojan Potočnik Damjana Seme Staneta Venigerja Bojan Šrota Urško Bačovnik Janeza Janše aleksander jevšek Suzaane Gale Tatjano Bobnar Matjaža Šinkovca Draga Kosa Milana Kučana Milan Martin Cvikl miro senica Marko Pogorevc Tjašo Slokar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kresalova za šefa policije sforsirala Gorška, slaba volja Draga Kosa