objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 26. februar 2009 ob 06:17

Dream team za RTV: Ribič, Ambrožič, Lampreht. Miša Molk ven zaradi Pahorja!
Miran Ribič, Lado Ambrožič in Miha Lampreht naj bi postali novi šefi na RTV Slovenija
2009 Pozareport

Odpri galerijo

V senci hrvaškega vprašanja in kadrovsko-akreditacijskih svetov se plete in lobira tudi za novo vodstvo RTV Slovenija. Ker gre za javno televizijo, je malo verjetno, da bi premier Borut Pahor in socialni demokrati zamenjavo vodstva RTVS (kar je pričakovati po morebitnih spremembah zakona o javni televiziji) enostavno prepustili resorni ministrici za kulturo Majdi Širca in Golobičevi stranki Zares. Precejšnje apetite po uredniških stolčkih imajo tudi v LDS, glavni strankin politični lobist za RTV pa je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, Jožef Školč. Zadnje novoletne praznike, denimo, je pri Školču na vikendu v Trenti preživela Darja Groznik, nekdanja odgovorna urednica Vala 202, ki jo menda spet mika uredniška funkcija, če ne celo vrnitev na televizijo, kjer je pred leti vodila osrednji TV-dnevnik.

Po nekaterih informacijah pa naj bi "dream team", ki utegne jeseni prevzeti vodstvo televizije, izgledal takole: mesto generalnega direktorja, z nekoliko manj programskimi pooblastili kot doslej (to naj bi reguliral novi zakon), naj bi prevzel Miran Ribič, direktor odnosov z javnostmi na Zavarovalnici Triglav. Ribič je pred leti delal kot pomočnik nekdanjega direktorja RTV Aleksa Štakula, dokler se nista razšla zaradi različnih pogledov na koncept trženja RTV. Ribič je kasneje ob Štakulu tudi kandidiral za generalnega direktorja, toda svet RTV pod vodstvom Janeza Kocijančiča se je odločil za Štakula, vendar ga državni zbor ni potrdil. Toda pozor: za Ribiča so v svetu glasovali predstavniki sindikatov, ker naj bi imel najboljši program. Miran Ribič podoben program pripravlja tudi zdaj, temelji pa na vsebinski razdelitvi prvega, drugega in tretjega programa TVS. Ribič po naših informacijah uživa podporo nekaterih vplivnih politikov SD (Dušan Kumer) in LDS (Tone Anderlič), je pa tudi, zanimivo, dober prijatelj župana Zagorja Matjaža Švagana.


Miranu Ribiču, ki namerava po morebitnem imenovanju za generalnega direktorja RTV skrčiti število pomočnikov, naj bi se pridružil aktualni generalni direktor RTV Anton Guzej, in sicer v vlogi pomočnika za finance. Direktor televizije naj bi postal zdaj že legendarni novinar in nekdanji odgovorni urednik informativnega programa Lado Ambrožič, ki vodi nedeljsko oddajo Intervju. Naši viri trdijo, da naj bi bil Ambrožič sprejemljiv za vse štiri koalicijske partnerice; nekateri pri Zares ga sicer ne marajo, vendar mu definitivno ne morejo oporekati televizijskega znanja, izkušenj in pokončne drže. Navdušeni pa so menda pri DeSUS-u, zaradi pokojnega Ambrožičevega očeta, slavnega slovenskega partizana in narodnega heroja Lada Ambrožiča Novljana. Tudi Ambrožič in Ribič sta že sodelovala. Ko je Ribič pred leti zapuščal Kanal A, ga je Ambrožič, kot urednik informativnega programa, angažiral za svojega pomočnika. Na čelu Radia Slovenija pa naj bi si Ribič menda najbolj želel prejšnjega direktorja Miho Lamprehta, ki je po upokojitvi Borisa Berganta postal vodja mednarodnega sodelovanje RTV. Po naših informacijah se Lampreht, nekdanji dopisnik Radia Slovenija iz Moskve in navdušen alpinist, na Bergantovem stolčku ne znajde najbolje in bi se verjetno rade volje vrnil na radio.

Iz morebitnih kombinacij za generalno direktorico RTV ali vsaj direktorico TVS je menda že izpadla Marija Miša Molk, nekdanja primadona slovenske televizije in varuhinja pravic televizijskih gledalcev, pa čeprav agresivno lobira (na sprejemih ne objema več počasi odhajajočega direktorja TVS Jožeta Možine, ampak ministrico Majdo Širca) in se za funkcije celo javno ponuja – denimo v nedavnem intervjuju za propadli tednik Mag. Ravno z Magom pa si je Molkova zapravila vse možnosti. Intervju, ki ga je z Marijo Mišo Molk tik pred novim letom naredila Magova novinarka Anuška Delić, je bil namreč skrbno dogovorjen. Molkova in Deličeva sta se spoznali na Evroviziji 2008 v Beogradu; med intervjujem, ki je tekel o televiziji, je Deličeva Molkovo nenadoma vprašala, kako stoji s predsednikom vlade Pahorjem?! Molkova je neženirano odgovorila, da sta s Pahorjem večkrat – skupaj zajtrkovala. Po svoji pameti je očitno hotela ustvariti vtis, kako blizu sta si kobajagi s Pahorjem, vendar je dosegla ravno nasproten učinek. Premiera in predsednika vlade je potisnila v neprijeten položaj; če bi Molkova prevzela eno od direktorskih funkcija na RTV, bi namreč vsi govorili, da je to dobila na zajtrkih s Pahorjem, s katerimi se bizarno hvali v dogovorjenih intervjujih ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Majdi Širca Golobičevi Jožef Školč Darja Groznik Miran Ribič Aleksa Štakula Janeza Kocijančiča Dušan Kumer Tone Anderlič Matjaža Švagana Anton Guzej lado ambrožič Lada Ambrožiča Novljana Miho Lamprehta Borisa Berganta Marija Miša Molk Jožeta Možine Anuška Delič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dream team za RTV: Ribič, Ambrožič, Lampreht. Miša Molk ven zaradi Pahorja!