objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 3. marec 2009 ob 06:24

Branka Đurića Đura lovi Kresalova, njen odvetnik Senica pa ga brani
Igralec, režiser in podjetnik naj bi davčne mahinacije počel pred dvema letoma, ko si je kupil dve vili
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Časnik Dnevnik je prejšnji teden razkril, da igralca, režiserja in podjetnika Branka Đurića – Dura davčna uprava in policija sumita precejšnje davčne utaje. Njegovo podjetje Maska 55, katerega 50-odstotni lastnik in direktor je bil Đurić, je leta 2007 ljubljanskemu podjetju Mark.net, ki je na seznamu davčnih utajevalcev, tako imenovanih missing traderjev, nakazalo 700.000 evrov, s čimer se je Đurić poskušal izogniti plačili davka na dodano vrednost v višini 140.000 evrov. Đurić je denar na sumljivo podjetje nakazal v obliki plačila fiktivnih računov, dan po nakazilih pa so različne fizične osebe z bančnih računov podjetja Mark.net dvigovale nakazani denar v gotovini (šlo je nekaj velikih zneskov), za katerim se je izgubila vsaka sled. Policija sicer sumi, da se je večina denarja vrnila v Đurićev žep. Podjetje Mark.net je vodil javnosti neznan Ivan Brezinšek, ki naj bi poniknil nekje na Slovaškem in ga išče Interpol; medtem pa je podjetje že izbrisano iz sodnega registra. Ko so davčni inšpektorji decembra lani začeli pregledovati podjetje Maska 55, je Đurić iz njega lastniško izstopil in prenehal biti direktor. Zakoniti zastopnik je postal drugi solastnik Maske 55, Matjaž Stražišar, izvršni producent nedeljske oddaje na Pop TV A si ti tud not padu!?, ki jo vodita Lado Bizovičar in Jurij Zrnec. Po razkritju davčne utaje, za katero Đuriću grozi celo do osem let zapora (ker gre za veliko premoženjsko korist), Branko Đurić – Đuro za novinarje ni več dosegljiv.
Oktobra 2007, ko je bil Đurić očitno zelo globoko v davčnem utajevanju, bi se moralo začeti tudi predvajanje razpitega slovenskega filma Traktor, ljubezen & rock'n'roll, katerega režiser je bil prav Đurić. Po finančnih razprtijah s producentom filma Janezom Jauhom je Đurić dosegel začasno prepoved predvajanja filma na Slovenskem filmskem festivalu. Menda zato, ker mu Jauh ni plačal avtorskega honorarja v višini 40.000 evrov; Durić je s pomočjo predstavnika ljubljanske odvetniške pisarne Senica & partnerji ter sodnega izvršitelja kopijo filma naložil v nek bel kombi in ga iz Portoroža, kjer je bilo prizorišče SFF, odpeljal v Ljubljano. Ker je Đuriću medtem Filmski sklad denar že nakazal, so film na festivalu čez dva dni vendarli prikazali, toda v kinematografih ga do danes žal nismo videli. Igralci in drugi ustvarjalci filma namreč blokirajo predvajanje, ker še vedno niso dobili honorarjev.
Za finančno konstrukcijo razvpitega filma Traktor, ljubezen & rock'n'roll je bil sicer odgovoren producent Jauh, ki je zaradi filma bankrotiral in poslovno popolnoma propadel, medtem ko je Đurić v istem času fantastično obogatel. Kupil si je kar dve vili, eno v Ljubljani, drugo pa v Izoli, kjer adaptiral enega od nekdanjih hotelov. Producent Jauh je trdil, da je bil Đurić v njegovem filmu celo poslovni partner, naši viri na Filmskem skladu pa so nam povedali, da je Đurić – poleg režije - dejansko imel v rokah tudi finance. Filmska ekipa (glavno žensko vlogo je – kot praviloma vedno v njegovih filmih – zaigrala Tanja Ribič) naj bi njegovim vodstvom je zapravljala na veliko, Đurić pa je na snemanju (kjer je angažiral celo legendarnega hrvaškega pevca Kiča Slabinca) med drugim spoznal tudi glasbeno skupino Langa, ki jo zdaj potihoma menedžerira. Predstavniki Filmskega sklada so se v zadnjih mesecih pospešeno pripravljali na finančno rešitev filma (da bi ga slovenski ljubitelji filma vendarle lahko videli), po razkritju Đurićeve afere z davki pa jih je upravičeno strah, da jim to ne bo uspelo.

Branko Đurić – Đuro slovi tudi kot velik podpornik LDS. Med predvolilno kampanjo v lanskem letu je poziral na kongresu liberalnih demokratov in hodil na predvolilne shode nesojenega poslanca LDS Jožefa Školča, s katerim sta velika prijatelja. Đurić je bil tudi kandidat za ljubljanskega mestnega svetnika na Listi Zorana Jankovića, vendar ni bil izvoljen. Naši viri trdijo, da naj bi Đurić prav v svojih političnih navezah videl garancijo, da ga ne bodo preganjali zaradi davčnih mahinacij. Jožef Školč, nekdanji vodja poslanske skupine liberalnih demokratov in novopečeni državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja, razkritja Đurićevih finančnih mahinacij za naš portal ni želel komentirati, ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal pa nam je sporočila, da je "policija pri svojem delu operativno avtonomna in kot ministrica se v posamezne postopke policije ne vmešava. Dejstvo, da je nekdo podpornik katerekoli stranke, ne sme in ne more vplivati na delo policije," trdi Kresalova. Toda pozor: Đurićev odvetnik je nihče drug kot Miro Senica, življenjski sopotnik Katarine Kresal?!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Branka Đurića – Dura Ivan Brezinšek Matjaž Stražišar Lado Bizovičar Jurij Zrnec Janezom Jauhom Tanja Ribič Kiča Slabinca Jožefa Školča Zorana Jankovića Boruta Pahorja Katarina Kresal miro senica

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Branka Đurića Đura lovi Kresalova, njen odvetnik Senica pa ga brani