objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 6. marec 2009 ob 06:40

Branka Đurića Đura izdal producent Lada Bizovičarja in Jurija Zrneca?!
Durs in kriminalisti naj bi Đura začeli loviti po krešu z Matjažem Stražišarjem
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Po nekaterih informacijah naj bi režiserja, igralca in podjetnika Branka Đurića Đura davčnim inšpektorjem "izdal" njegov dolgoletni poslovni partner Matjaž Stražišar, zdajšnji lastnik in direktor njunega skupnega podjetja Maska 55, bolj znan kot izvršni producent popularne nedeljske oddaje A si ti tud not padu?!, z Ladom Bizovičarjem in Jurijem Zrnecom na Pop TV. Poznavalci scene trdijo, da se je vse skupaj začelo s hudim sporom med Đurićem in Stražišarjem (oba sta bila polovična lastnika Maske 55, Đurić pa direktor in odgovorna oseba), potem ko sta skupaj naredila nekaj odmevnih in finančno uspešnih projektov, denimo Teater 55 in televizijsko nanizanko Naša mala klinika. Stražišar naj bi se začel za Đurićevim hrbtom pogajati z vodstvom Pop TV o produkciji oddaje A si ti tud not padu?!; ko je Đurić to izvedel, je ponorel, z Matjažem Stražišarjem sta se sprla, nato pa je Đurić z drugimi investitorji prestopil na TV Slovenija, kjer je postavil nadaljevanko Brat bratu. Za serijo Brat bratu se je potegovala tudi Pop TV, toda Đurić se je odločil za TVS. Potem pa naj bi počilo in za sumljive posle Maske 55 so izvedeli Durs in kriminalisti; Đurića, za razliko od Stražišarja, pa bremeni dejstvo, da je kot direktor podpisoval in izvajal sporne finančne transakcije s podjetjem Marc.Net, ki je na spisku davčnih utajevalcev ali tako imenovanih missing traderjev.

Na dan prihajajo tudi podrobnosti enega izmed najbolj zloglasnih Đurićevih filmskih projektov – filma Traktor, ljubezen in rock'n'roll, torej filma, ki še vedno ni priromal v slovenske kinematografe, čeprav ga je v celoti financiral Filmski sklad oziroma davkoplačevalci. Financiranje Traktorja se je začelo leta 2005, ko je Filmski sklad sklenil pogodbo s kasneje obubožanim producentom Janezom Jauhom. Na začetku je vse potekalo normalno, računi so se plačevali, Skladove denarne tranše tudi. Leta 2006 pa so se, menda zaradi napačno postavljene finančne konstrukcije, začele težave. Sklad je producentu filma nakazal še nekaj dodatnega denarja in začel sanirati projekt. Januarja 2008 je tedanji vršilec dolžnosti direktorja Filmskega sklada Igor Prodnik ustavil vsa nadaljnja izplačila za film, vključno z denarjem za izdelavo intermediata, ker producent Jauh ni več izpolnjeval niti sanacijskih obveznosti, Skladu pa je bila predana filmska kopija z napakami. Zaradi tržnega potencial filma, kupčka vloženega javnega denarja in številnih neizplačanih avtorjev, je vodstvo Filmskega sklada do zadnjega poskušalo neprijetne zadeve s producentom rešiti sporazumno in brez tožbe.
Eden zadnjih takšnih poskusov je bil februarja 2008, ko je Filmski sklad Jauhu ponudil sklenitev paketa pogodb za dokončno sanacijo filma, na podlagi katerih bi se prihodki iz distribucije filma nakazovali neposredno Skladu in ne producentu, Filmski sklad pa bi s tem denarjem najprej poplačal avtorje, ki za delo pri filmu niso dobili praktično niti enega samega evra. Pogoj za sklenitev pogodbe, ki jih je Sklad postavil Jauhu, je bila zahteva, da producent predloži seznam vseh odprtih finančnih obveznosti, nastalih pri produkciji filma, da bi sploh lahko realno ocenili nastale dolgove. Ker Janez Jauh tega ni storil, višina dolga pa se je po njegovih besedah vedno večala (nazadnje tja do 360 tisoč evrov), do rešitve ni prišlo in zadeva je pristala v odvetniških pisarnah. Medtem se je pojavil Branko Đurić Đuro (v filmu Traktor ni samo igral, film je tudi režiral in zanj napisal scenarij) s famozno ponudbo za odkup producentovih pravic do predvajanja filma, ki jo na Filmski sklad prinesel njegov odvetnik Miro Senica. Ker pa je Đurić želel odkupiti samo pravice, ne pa tudi obveznosti, ki so nastale iz sofinanciranja filma, je Sklad njegov predlog zavrnil. Povsem razumljivo, saj Đurić ni dal nobenega zagotovila, da bo oškodovane avtorje tudi zares poplačal. Težava Filmskega sklada pa je danes v tem, da lahko tožijo samo producenta Jauha, toda možakar je finančno popolnoma bankrotiral in je plačilno nesposoben, zato so naši viri na Skladu prepričani, da bi bilo projekt potrebno natačno pregledati po finančni in davčni plati.
Kot smo na našem portalu že zapisali, sta Branko Đurić Đuro in odvetnik Miro Senica oktobra 2007 dosegla začasno sodno odredbo zoper predvajanje filma na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Odredba je bila mesec dni kasneje razveljavljena, ker Đurić ni vložil tožbe zoper producenta Jauha. Mimogrede, slednji trdi, da je bil Đurić v filmu celo njegov poslovni partner. Toda pozor, lani, na Grossmanovem filmskem festivalu v Ljutomeru, pa sodišče drugim neplačanim avtorjem filma – čeprav je bila situacija popolnoma enaka - ni odobrilo začasne odredbe zoper predvajanje filma na omenjenem festivalu. Razlogi sodišča so bili dobesedno intrigantni: prepoved predvajanja filma bi škodila Grosmannovem festivalu, ki ga v Ljutomeru sicer pripravlja neko društvo. Po mnenju ljubljanskega sodišča pa prepoved predvajanja filma na nacionalnem Festivalu slovenskega filma (ki ga financira država), festivalu kobajagi ni škodila, škodila naj bi le Branku Đuriću Đuru, ki je, skupaj s Tanjo Ribič (glavno igralko v filmu Traktor) predlagal začasno odredbo. Naši viri na Filmskem skladu, ki so takrat izgubljali živce, z direktorico festivala Jelko Stergel vred, so zato prepričani, da imata Đurić in Senica "na sodišču dobre zveze".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Branka Đurića Đura Matjaž Stražišar Ladom Bizovičarjem Jurijem Zrnecom Janezom Jauhom Igor Prodnik miro senica Tanjo Ribič Jelko Stergel

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Branka Đurića Đura izdal producent Lada Bizovičarja in Jurija Zrneca?!