objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 10. marec 2009 ob 06:58

Kazensko ovadili Lea Oblaka, ker ni hotel dati denarja Bajukovi stranki?!
Mihevc in Kocjan naj bi lastniku Info TV razložila, kako se mora razdeliti denar
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Na državno tožilstvo v Ljubljani je priromala kazenska ovadba zoper Lea Oblaka, nekdanjega večinskega lastnika Info TV, in Sama Razingerja, zdaj že bivšega prokurista Info TV, ovadba pa jima očita zlorabo položaja in pravic. Razinger naj bi med drugim družbi Infonet media, ki je v posredni lasti Lea Oblaka (Razinger pa je član upravnega odbora), brez zavarovanja odobril posojilo v višini več kot 100.000 evrov; tako naj bi prekoračil svoja pooblastila in oškodoval Info TV. Studijsko opremo za Info TV, vredno okoli 400.000 evrov, naj bi Razinger kupil prek podjetja Biroteh, kjer je sam direktor. Podjetju Biroteh, ki je prav tako v lasti Infonet medie, naj bi Razinger ob tem izplačal maržo in tako spet oškodoval Info TV. Oblaku, ki ni član vodstva Info TV, pa ovadba očita, da naj bi vse te posle vodil prav on, poslovanje Oblakovih številnih podjetij pa naj bi bilo tudi sicer preveč prepleteno z delovanjem Info TV, ki jo po novem vodi 51-odstotni lastnik Vladimir Vodušek.
Leo Oblak trdi, da za kazensko ovadbo stoji vodstvo družbe Triglav Naložbe, 40-odstotne manjšinske lastnice Info TV, ki bi rado z ovadbami prikrilo poskuse svojega nezakonitega poslovanja. Tako naj bi Oskar Kocjan, pomemben član Nove Slovenije in bivši član nadzornega sveta Kapitalske družbe, pred dvema letoma, potem ko so Triglav Naložbe dokapitalizirale Info TV, prek svojega podjetja Prolink poskušal Oblaku dobaviti studijsko opremo za 2 milijona evrov. Kocjanovo podjetje Prolink je sicer znano kot dobavitelj spornih čistilnih naprav za Palomo. Kocjana je Oblaku forsiral ljubljanski odvetnik Damjan Mihevc, predsednik nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav in Triglav Naložb, ki se ga je v poslovnih krogih prijel vzdevek "Bajukova denarnica".

13. septembra 2007 je Leo Oblak prejel elektronsko pošto Katje Kocjan, žene Oskarja Kocjana. Šlo je za montažo in dobavo opreme v vrednosti 2.083.333,00 evrov za družbo Info TV. Dobavo in montažo opreme naj bi izvedlo podjetje Prolink, ki ga vodi Oskar Kocjan. Mimogrede, poslovanje Prolinka zaradi sumljivih dobav čistilnih naprav družbi Paloma menda že preiskujejo kriminalisti. Avans, ki naj bi ga po pogodbi moral Oblak plačati Kocjanu (s predlogom pogodbe med Info TV in Prolinkom razpolagamo tudi v uredništvu), naj bi znašal vrtoglavih 1.250.000 evrov. Zaradi te pogodbe se je Oblak takoj po prejemu elektronske pošte Katje Kocjan sestal z Damjanom Mihevcem. Tudi Mihevc je od Oblaka zahteval podpis pogodbe, toda nakup opreme naj bi se v skladu z Mihevčevimi navodili izvedel prek neke avstrijske družbe, ki je v lasti matere Oskarja Kocjana. Slednji je zato pripravil novo pogodbo in jo izročil Oblaku. Po besedah Mihevca in Kocjana naj bi bile pogodbe dogovorjene s kabinetom tedanjega predsednika vlade Janeza Janše. Kocjan in Mihevc naj bi Oblaku popolnoma jasno razložila, kako se mora denar razdeliti med Kocjanom, Mihevcem in stranko Nova Slovenija. Navodila naj bi Oblaku lastnoročno napisal Kocjan in mu jih tudi izročil. Ker sta Mihevc in Kocjan dejala, da so pogodbe usklajene z Janšo, je Oblak kopije pogodb posredoval kabinetu predsednika vlade, kjer pa o zadevi niso vedeli nič. Še več, Janša je na podlagi prejete dokumentacije o "tem problemu" seznanil tedanjega ministra za finance in predsednika Nove Slovenije Andreja Bajuka, ki pa zoper vidne člane NSi ni želel ukrepati.
Po tem dogodku so se odnosi med Triglav Naložbami in Oblakom močno poslabšali. Andrej Eržen, ki ga je vodstvo Triglav Naložb postavilo za predsednika upravnega odbora Info TV, je začel na vse načine pritiskati na izvršne direktorje in člane upravnega odbora. Lani je celo razrešil vse izvršne direktorje, ne da bi ob tem upošteval večinsko voljo ostalih dveh članov upravnega odbora. Info TV je tako skoraj pol leta delovala brez vodstva. Ravnanje Eržena naj bi bilo tudi eden od glavnih razlogov, zakaj se je Oblak odločil prodati svoj 60-odstotni, večinski delež v Info TV.
Andrej Eržen je pri svojem delu na Info TV užival tudi polno podporo Metke Petek, predsednice uprave družbe Triglav Naložbe. Oblak je večkrat predlagal njegovo razrešitev, toda Metka Petek je temu nasprotovala. Mimogrede, Andrej Eržen je bil pred tem zaposlen v kabinetu ministra Andreja Bajuka (pravijo, da je ministru nosil plašč), Metka Petek pa v Banki Celje. V družbi Triglav Naložbe naj bi oba zaposlili na podlagi priporočila Oskarja Kocjana, ki je prav tako doma iz Celja. Metka Petek pa je bila tudi članica nadzornega sveta Skimarja. In še zanimivost: v podjetjih, kjer se skupaj pojavljata Petkova in Kocjan (Skimar, Paloma ...), se denar – prek astronomskih honorarjev – odliva tudi v žepe zloglasnega odvetnika Daniela Planinšca.
Zanimivo je tudi, zakaj se je Andrej Eržen sploh odločil za vložitev kazenske ovadbe zoper Oblaka. Po naših informacijah naj bi Oblak namreč razpolagal s številnimi kopijami dokumentov in elektronske pošte, ki močno bremenijo Eržena, Kocjana in Mihevca. Ovadbo, ki temelji na očitkih, da je Oblak služil s prodajo studijske opreme in posojili Info TV, pa Oblak komentira takole: "Družba Infonet media d.d. je v začetku leta 2008 pri družbi Info TV najela posojilo in ga v celoti vrnila skupaj z 8-odstotnimi obrestmi. S plačilom višjih obresti smo želeli pomagati družbi Info TV. Za isti kredit pri banki ne bi plačali več kot 6-odstotne obresti. Kredit smo najeli pri Info TV, ker je Eržen zahteval večji donos na sredstva na bančnem računu. Letos pa je obratno, družba Infonet media d.d. Je družbi Info TV posodila 60.000 evrov za 30 dni, vendar brez obresti. Glede nabave opreme, pa smo gospodu Erženu že večkrat predlagali, naj revizija preveri, ali je bila oprema kupljena po nabavnih cenah, vendar Eržen tega ni želel."
Ovadba kot sporno navaja tudi to, da je Infonet media kupila nepremičnino v vrednosti 2,2 milijona evrov. Oblaku pa ni jasno, zakaj naj bi to, da neka družba od tretje družbe kupi nepremičnino za svoje potrebe, bilo kaznivo dejanje. Po mnenju Oblaka lahko Infonet media kupuje nepremičnine, kakor se ji zdi; Info TV po Oblakovih besedah namreč ni bila ne kupec in ne lastnik nepremičnine. Leo Oblak naj bi za poslovanje in investicije Info TV prek svojih družb založil že več kot 400.000 evrov. Prejšnji teden je o tem obvestil Andreja Eržena in ga pozval, naj se izvede dokapitalizacija, saj kot 9-odstotni lastnik Info TV (po prodaji 51-odstotnega deleža Vladimirju Vodušku) nima interesa še vnaprej ostajati edini vlagatelj.
Andrej Eržen pa naj bi se zadnje čase že hvalil s svojimi zvezami med Socialnimi demokrati. Po njegovih besedah naj bi že imel zagotovljeno službo s podporo SD; na nedavno praznovanje obletnice oglaševalske agencije Tovarna vizij je prišel skupaj z novopečenim ministrom za promet Patrickom Vlačičem, zato smo mnogi ugibali, kaj Pahorjev minister in kandidat za podpredsednika SD počne z nekdanjim Bajukovim nosačem plašča ... Mogoče pa to vse skupaj sploh ni naključje. Zavarovalnica Triglav bo namreč 6. aprila dobila nove nadzornike, med njimi pa ne bo več Damjana Mihevca. Naši viri trdijo, da naj bi si Eržen z ovadbami kupoval naklonjenost novih članov nadzornega sveta. Vodstvo Triglav Naložb, hčerinske družbe Zavarovalnice Triglav, naj bi kmalu imelo precejšnje težave, predvsem zaradi sumljivih poslovnih potez, od prodaje nepremičnine Vegradu v BTC do razvpitih dogajanj v Lesnini. Andrej Eržen pa menda že pripravlja izgovore, da je samo izvajal voljo nadrejenih.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Lea Oblaka Sama Razingerja Vladimir Vodušek Oskar Kocjan Damjan Mihevc Katje Kocjan Janeza Janše Andreja Bajuka Andrej Eržen Metke Petek Daniela Planinšca Patrickom Vlačičem Pahorjev

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kazensko ovadili Lea Oblaka, ker ni hotel dati denarja Bajukovi stranki?!