objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 11. marec 2009 ob 06:55

Kdo bo prevzel STA? Golobičev Bojan ali Školčeva Darja?!
Pod odhodu Alenke Paulin: Verdnikova in Lajovic obupala, prijavila naj bi se Veselinovič in Groznikova
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko je vlada na četrtkovi seji razrešila direktorico Slovenske tiskovne agencije Alenko Katarino Paulin, se je že vnel boj za njen direktorski stolček.
Barbara Verdnik, nekdanja direktorica Primorskih novic, predsednica stranke Zares v Kopru ter občasna novinarka Nedeljskega dnevnika in Žurnala24, nam je sporočila, da se na razpis za novega direktorja oziroma direktorico STA, objavljen prejšnji petek, ne namerava prijaviti; kot naslednico Alenke Paulin se je Verdnikovo namreč omenjalo že pred tremi meseci. Na razpis (rok za prijavo je osem dni) se po lastnih besedah prav tako ne bo prijavil Boštjan Lajovic, nekdanji voditelj oddaje Odmevi na TV Slovenija, ki je pred nekaj meseci prevzel mesto urednika portala Mladina.si.

Lajovic je pred časom dobil tudi ponudbo, da postane tiskovni predstavnik vlade Boruta Pahorja, kar naj bi odklonil iz zasebnih razlogov. Menda mu je tako naročila njegova žena, ki ne želi, da bi Boštjan delal tudi popoldan in med vikendi. Morebitni odhod Boštjana Lajovica z Mladine nekateri povezujejo tudi s precejšnjim padcem branosti spletnega portala Mladina.si (samo za primerjavo: po relevantnih podatkih ameriškega podjetja Alexa.com, ki meri obiskanost spletnih portalov, je branost portala Mladina.si za skoraj 40 odstotkov manjša od Požareporta, Mladino.si pa je za malenkost prehitel celo portal Vest.si, ki mu nekateri sicer pravijo tudi Mladina na spletu). Da se Lajovic na razpis za direktorja STA ne bo prijavil (čeprav se ga je omenjalo kot kandidata), je po svoje zelo razumljivo; razpisnih pogojev, objavljenih na spletni strani STA, namreč ne izpolnjuje. Ambicije postati direktorica STA naj bi imela tudi nekdanja urednica notranjepolitične rubrike Marjana Kristan, (menda bivša) življenjska sopotnica nekdanjega novinarja Slovenskih novic Mitje Lomovška. Toda ambicije so eno, realnost pa drugo, trdijo naši viri, saj naj bi nov direktor ali direktorica STA definitivno prišla "od zunaj". Najresnejša kandidata naj bi bila Darja Groznik, nekdanja voditeljica Dnevnika na TVS in bivša urednica Vala 202, ter Bojan Veselinovič, nekdanji odgovorni urednik informativnega programa Radia Slovenija, zdaj urednik notranje politike na časniku Dnevnik. Veselinovič nam je povedal, da o prijavi še razmišlja, ker niha med odličnim novinarskim kolektivom na Dnevniku in novimi kariernimi izzivi na STA. Veselinovič sicer velja za človeka, ki naj bi sodil v "trdo jedro" novinarjev blizu predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča; poleg tega je Veselinovič pred nedavnim izgubil zakulisni boj za stolček odgovornega urednika Dnevnika, proti Aliju Žerdinu. Darja Groznik nam informacije, da se bo prijavila na razpis za direktorico STA, ni hotela niti potrditi niti zanikati, kar najverjetneje pomeni, da bo s prijavo kalkulirala do zadnjega. Groznikova pri lobiranju računa predvsem na državnega sekretarja v Pahorjevem kabinetu in svojega osebnega prijatelja Jožefa Školča, dobre zveze pa ima tudi v korporaciji Pivovarna Laško. Njen življenjski sopotnik Boris Voje (tisti z nekoliko daljšim zgodovinskim spominom se ga bodo spomnili iz zloglasne afere Slovin) namreč že nekaj let sodeluje s pivovarji na področju marketinga, oglaševanja in kreativnih rešitev. Skratka: če se bosta torej prijavila Groznikova in Veselinovič, se bo zakulisni boj za novega šefa ali šefico STA odvijal (tudi) med Školčem ter Golobičem, čeprav naj bi dokončna odločitev o tem, kdo bo v prihodnje vodil STA, padla v kadrovskem trikotniku med direktorico vladnega urada za informiranje Veroniko Stabej, generalnim sekretarjem vlade Milanom Martinom Cviklom in šefinjo premierjevega kabineta Simono Dimic, vendar ne nujno v tem zaporedju.
Alenka Paulin nam je zanikal govorice, da naj bi generalni sekretar vlade Cvikl od nje osebno zahteval, da poda odstopno izjavo (famozni števec kadrovskih menjav na spletni strani opozicijske SDS je Paulinovo že uvrstil na 72. mesto), medtem ko Cvikl na taisto vprašanje ni želel odgovoriti. Paulinova pravi, da se je za odpoved odločila sama, tudi zaradi zdravstvenih razlogov. Kariero bo nadaljevala v svojem podjetju za odnose z javnostmi, njeno delo pa menda ne bo več neposredno povezano z mediji.
Mimogrede, novinarsko častno razsodišče je pred nekaj dnevi nekdanjega odgovornega urednika tednika Mag Vesa Stojanova in njegovo novinarko Anuško Delić spoznalo za kriva kršitve novinarskega kodeksa, ker pri pisanju tračev o dogajanju na STA nista preverjala dejstev.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenko Katarino Paulin barbara verdnik Boštjan Lajovic Boruta Pahorja Marjana Kristan Mitje Lomovška Darja Groznik Bojan Veselinović Gregorja Golobiča Aliju Žerdinu Jožefa Školča Boris Voje Veroniko Stabej Milanom Martinom Cviklom Simono Dimic Vesa Stojanova Anuško Delić

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo bo prevzel STA? Golobičev Bojan ali Školčeva Darja?!