objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 14. marec 2009 ob 07:19

Nocoj bizarni viktorji: vedeževalka Karin televizijska osebnost leta?!
Pred podelitvijo viktorjev spet intrige in množična odpuščanja na Pop TV
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Podelitev viktorjev 2008, največjih nagrad na področju medijskih dosežkov in pop kulture, ki bo danes zvečer v ljubljanskem Cankarjevem domu, je letos bolj kot kdajkoli poprej - v znamenju Pop TV. Največja slovenska komercialna televizijska hiša v ameriški lasti (skupaj s Kanalom A) še nikoli ni premogla tako malo lastne produkcije in tako velikega število nominacij. Odgovor, zakaj je temu tako, je razmeroma preprost. Vodstvo Pro plusa je soorganizator in glavni producent viktorjev, hkrati pa s kadrovsko sestavo in poslovnimi povezavami obvladuje vsaj 70 odstotkov tako imenovane Akademije Viktor, ki skrbi za nominacije in podelitve strokovnih viktorjev. Zadnje čase se celo predstavniki revije Stop in založniškega podjetja Delo revije (kjer so si viktorje izmislili) pritožujejo, da o vsem odločajo na Pop TV; Jaka Rozman iz Dela revij, denimo, je zaradi sogovornikov na Popu pred viktorji obvezno na robu živčnega zloma, medtem ko naj bi se Martin Senica, odgovorni urednik Stopa, poptvejevcem popolnoma podredil. Mimogrede, uvodna napaka pri nominacijah je tudi v tem, da se glasovnice za viktorje popularnosti nahajajo zgolj v revijah Stop, Lady in Obrazi, kar posledično pomeni, da je izbor omejen na bralke in bralce omenjenih revij, ki jim za nameček tudi močno pada naklada.

Pop TV je obroč okoli letošnjih viktorjev stisnil še bolj kot običajno. Kar je predvsem posledica stanja, v katerem se je znašlo vodstvo Popa in Kanala A, s svojimi lastniki vred. Po zadnjih informacijah je ameriški družbi CME vrednost delnic na newyorški borzi – zaradi globalne gospodarske krize – dramatično padla; Pop TV in Kanal A pa sta prva in zaenkrat edina tukajšnja medija, ki sta v zadnjih dveh mesecih začela neusmiljeno krčiti program in odpuščati na desetine ljudi. Prvi val se je zgodil sredi januarja, drugi pred dvema dnevoma (tokrat je na cesto po naših informacijah pristalo 12 ljudi), v prihodnjih dveh mesecih pa naj bi odpustili preostale iz zabavne produkcije, ki so preživeli januarski cunami. Denimo producenta resničnostnih šovov Donalda Roseja, intimnega partnerja novinarke Popa Bojane Ksela (vodstvo Pop TV ga je januarja prisililo, da je naredil spisek odpuščenih, zdaj pa bo letel še on), ter producente Igorja Bratoža, Gregorja Česnika in Sama Žerdina (spomnimo: njegovo ženo Andrejo Virk Žerdin, voditeljico rubrike Pop In v oddaji 24ur, so nagnali že pred nekaj meseci).
Zaradi ohranitve zunanjega imidža želi vodstvo vodstvo Pop TV z velikim številom nominacij za viktorje ustvariti vtis, da so še vedno vodilna televizija. Ker pa nimajo več toliko oddaj, se njihove nominacije celo multiplicirajo. Tako sta "neštetokrat" nominirana Lado Bizovičar in Jurij Zrnec (voditelja nedeljske oddaje A si ti tud not padu?!); najbolj žalostno pa je to, da bodo njuno oddajo - zaradi klestenja stoškov - čez nekaj mesecev tako ali tako brez pardona ukinili! V boju za viktorje so na Pop TV iz naftalina potegnili staro-novo voditeljico oddaje 24ur Darjo Zgonc, ki jo je direktor informativnega programa Tomaž Perovič pred nekaj meseci odstavil z mesta odgovorne urednice informativnega programa. Po drugi strani pa je Darja Zgonc - na žalost - že nekajkrat dokazala, da se je – morda tudi pod vplivom razmer na Pop TV - spremenila v tako imenovano "trotlbobnqueen" (to je kraljico trotel bobna ali bralko poročil), ki tekst, napisan za oddajo, zgolj avtomatično bere s posebne naprave pod kamero; to pa s pravim voditeljstvom nima veliko zveze. Samo primer: po končanih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem je pri branju volilnih rezultatov naštela več kot 130 odstotkov volilnih glasov; kolumnist in bodoči direktor direktorata za medije Marko Crnkovič bi rekel, da Zgončeva, kateri ji je, mimogrede, nekaj časa celo oddajal stanovanje, raje bere kot misli (glej video).
#1x#
Bizarna je tudi nominacija Janija Muhiča, voditelja večerne oddaje 24ur na Pop TV, za obetavno medijsko osebnost. Fant namreč v medijih dela že 17 let; toda Akademija Viktor ga opazi šele, ko začne brati poročila na Pop TV! Naključje, bodite no resni?! Po tej logiki bi Akademija za obetavno medijsko lahko predlagala tudi Marijo Mišo Molk, če bi gospa slučajno začela voditi Pop In.
Toda nominacija Darje Zgonc za naj voditelja informativne oddaje naj bi imela še druge razsežnosti. Naši viri trdijo, da se v ozadju skriva želja Tomaža Peroviča in njegove urednice informativnega programa Špele Šipek, da bi odstavila voditelja oddaje Trenja Uroša Slaka in namesto njega inštalirala Zgončevo. Medtem ko je Slak prepričan, da je (še vedno) dovolj trdno v sedlu, pa Perovič in Šipkova lansirata zakulisne in medijske informacije, da naj bi bil Slak utrujen in naveličan vodenja Trenj. Slakov "problem" je namreč v tem, da se ga Perovič boji, saj ga vidi kot latentnega kandidata za svoje direktorsko mesto. Perovič in Šipkova naj bi tudi dosegla, da je brez vsakršnih nominacij ostala oddaja Svet na Kanalu A, kar naj bi urednika Bojana Travna popolnoma šokiralo. Zato se tudi ne gre čuditi tragikomičnim obrazložitvam posameznih nominacij, ki smo jih lahko prebrali v reviji Stop. Pri nominaciji oddaji 24ur za Informativno TV-oddajo so zapisali, da "so tik pred novim letom oddajo prenovili, a tudi v starem formatu so voditelji in novinarji prepričali našo Akademijo". Mimogrede, oddaja 24ur je zadnje čase tudi močno pojačala agresivni tabloidni pristop. Med osrednje teme uvrščajo (fingirane) pretepe razvpitega mariborskega estradnika Damjana Murka ali ločitev slavnih zakoncev Slavice in Bernija Ecclestona.
In da ne bo pomote: poznavalci trdijo, da je mogoče tudi nominacije in zmagovalce v kategoriji viktorjev popularnosti, določati in kontrolirati brez velikih težav, podobno kot v Akademiji Viktor, ki nominira in določa strokovne viktorje. Potrebno je samo financirati okoli tisoč SMS-sporočil, pa že imaš skoraj zagotovljeno nominacijo. Tako je v kategoriji za naj TV-osebnost, je poleg Lada Bizovičarja in Jurija Zrneca, nominirana še vedeževalka Karin; kar je škandalozno. Je namreč praktično nemogoče, da v konkurenci televizijskih voditeljic in voditeljev tipa Erike Žnidaršič in Petra Polesa ter njihovih oddaj, ki jih je v povprečju gleda več kot 200 tisoč ljudi, nominacijo ujame Karin z mariborske lokalne televizije Net TV, kamor v povprečju pokuka pet do osem tisoč gledalcev. Po teoriji zarote je Karin nominirana zato, da se v tej kategoriji zagotovi zmaga Pop TV, v pojavi Bizovičarja ali Zrneca, ter poniža konkurenčno TV Slovenijo.

Tomaž Perovič, namestnik generalnega direktorja Pro plusa Pavel Vrabec in stari-novi programski direktor Pro plusa Branko Čakarmiš (slednji je, med drugim, celo član Akademije Viktor, kar je skrajno nenavadno, čeprav ima zaradi svoje televizijske funkcije glasovalne pravice kobajagi zamrznjene) pa se grejo tudi velike igrice. Po naših informacijah se zanimajo celo za možnost odkupa Pop TV in Kanala A, pri čemer računajo, da bo gospodarska kriza prisilila CME, da se umakne iz Slovenije in jim poceni proda narejeno televizijo. Trojica ambicioznežev (kjer naj bi dobili denar oziroma kredite, sicer ni jasno) tudi računa, da se bo tako za nameček še osovraženega generalnega direktorja Pro plusa Marijana Jurenca, ki je znotraj hierarhije CME že izgubil bitko za prevlado v regiji – z romunskim medijskim tajkunom Adrianom Sarbujem. Po drugi strani pa naj bi Čakarmiš in Vrabec preko njunega skupnega prijatelja Romana Lisca, športnega menedžerja, lastnika ljubljanskih komercialnih športnih televizij Š1 in Š2 ter častnega konzula Izraela v Sloveniji, lobirala za neposredne stike z Donaldom S. Lauderjem, prvim človekom CME in predsednikom svetovnega židovskega kongresa.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jaka Rozman Martin Senica Donalda Roseja Bojane Ksela Igorja Bratoža Gregorja Česnika Sama Žerdina Andrejo Virk Žerdin Lado Bizovičar Jurij Zrnec Darjo Zgonc Tomaž Perovič Marko Crnkovič Janija Muhiča Marijo Mišo Molk Špele Šipek Uroša Slaka Bojana Travna Damjana Murka Slavice Bernija Ecclestona Karin Erike Žnidaršič Petra Polesa Pavel Vrabec Branko Čakarmiš Marijana Jurenca Adrianom Sarbujem Romana Lisca Donaldom S. Lauderjem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nocoj bizarni viktorji: vedeževalka Karin televizijska osebnost leta?!