objavi na
pozareport.si

forum

Ponedeljek, 4. maj 2009 ob 16:07

Eks politik Golob na račun državne elektrike kasiral 2 milijona evrov?!
Poceni elektrika: Golob zanika, Bobinac molči, Pahor ne pozna podrobnosti
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Robert Golob

Robert Golob, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo in glavni energetik Igorja Bavčarja, ki na račun prodaje državne elektrike obvladuje slovensko tržišče, bi želel obvladovati tudi investicije v energetiko, trdijo naši viri. Ključni vir za tako velik vpliv Roberta Goloba, predsednika uprave družb Gen-I in Iges (Istrabenz Gorenje Energetski sistemi), je sporazum, da Golobov Gen-I trži slovensko polovico energije iz jedrske elektrarne Krško, ki ga je dosegel nekdanji Janšev minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Vizjakov famozni sporazum (mimogrede, državno družbo Gen Energija, 50-odstotno lastnico Krškega, vodi Martin Novšak, ki velja za stoodstotno Vizjakovega človeka, Novšak pa je hkrati Golobov namestnik v Gen-I, ki je polovični lasti Gen Energije in Igesa) je bil predvolilna tarča nove vladne koalicije, toda zaenkrat je še vse po starem. Posel za izbrance pa gre naprej in nekateri, tako trdijo naši viri, naj bi pri tem mastno kasirali. Na podlagi političnega "deala", zmenjenega decembra lani, je Gen-I tretjino elektrike iz Krškega že prodal petim slovenskim elektrodistributerjem, včeraj pa sta Golob in Martin Novšak v ljubljanskem Grand hotelu Union, na posebni tiskovni konferenci, predstavila svoj najnovejši projekt, imenovan Poceni elektrika. Gre za to, da naj bi Gen-I v prihodnje slovenskim gospodinjstvom električno energijo prodajal sam, po nižjih cenah, že od aprila naprej. Elektrodistributerji so zaradi tega skočili v zrak.
Robert Golob je znan tudi kot velik zagovornik nuklearke in nasprotnik bloka TEŠ6, čeprav naj bi prek svojega človeka Andreja Ribiča, direktorja podjetja Istrabenz Gorenje inženiring d. o. o., hčerinske družbe Igesa, in člana Golobičeve stranke Zares že ponujal investicijske posle direktorju Termoelektrarne Šoštanj Urošu Rotniku, ki je pred kratkim postal predsednik skupščine Slovenske odškodninske družbe. Golob je Andreja Ribiča inštaliral tudi na mesto predsednika nadzornega sveta ljubljanskega Elesa (Glej rubriko Lik & delo, članek z naslovom Nenavaden primer brata predsednika republike!).
Robert Golob je član strateškega sveta za energetiko, ki ga vodi premier Borut Pahor. Po naših informacijah se je imenovanju Goloba v strateški svet upiralo nekaj vodilnih Socialnih demokratov, med njimi tudi Vlado Dimovski, Pahorjev posebni svetovalec za energetiko, vendar je Golob na koncu – menda tik pred zdajci – na Pahorjevo zahtevo postal član sveta. Goloba se je omenjalo tudi kot enega izmed kandidatov za člana novega nadzornega sveta Petrola.
Najbolj sporna pa naj bi bila Golobova menedžerska pogodba za vodenje družbe Iges, ki je polovični lasti Istrabenza in Gorenja, torej posredno tudi v državni lasti. Golob je celo solastnik Igesa (resda minimalni, z 0,1 odstotka lastništva), toda v menedžerski pogodbi naj bi imel posebno opcijsko klavzulo, na podlagi katere mu pripada deset odstotkov dobička. Naši viri trdijo, da naj bi Golob leta 2007 tako zaslužil 800 tisoč evrov, lani pa celo fantastičnih 2 milijona evrov. Tako donosno menedžersko pogodbo z Robertom Golobom naj bi podpisal predsednik nadzornega sveta Igesa in šef uprave Gorenja Franjo Bobinac.
Robert Golob je po objavi našega članka za časnik Finance zanikal, da naj bi dobil dva milijona evrov, je pa potrdil, da je "še letos upravičen do desetine dobička iz poslovanja". Po njegovih navedbah je svoj delež v vrednosti 170 tisoč evrov vložil v podjetje in tako povečal delež z 0,1 na 1,3 odstotka. Iz kabineta predsednika vlade Pahorja so nam sporočili, da "s pogodbenimi razmeriji med Robetom Golobom in omenjenimi podjetji v Kabinetu predsednika Vlade niso seznanjeni, zato jih ne morejo komentirati". Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac trditev naših virov ni komentiral, Uršula Menih Dokl, direktorica službe za odnose z javnostmi Gorenja d. d., pa nam je sporočila, da je "v članku več nepravilnih podatkov in napačnih informacij", med drugim tudi to, da je predsednik nadzornega sveta Igesa Franjo Bobinac, kar se nam je pomotoma zapisalo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Robert Golob Igorja Bavčarja Janšev Andrej Vizjak Martin Novšak Andreja Ribiča Golobičeve Urošu Rotniku Borut Pahor Vlado Dimovski Franjo Bobinac Uršula Menih Dokl

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Eks politik Golob na račun državne elektrike kasiral 2 milijona evrov?!