objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 17. marec 2009 ob 11:42

Ne bo direktor: rdeči fanatiki skenslali kolumnista Crnkoviča!
Ministrica za kulturo Majda Širca si je premislila glede imenovanja Marka Crnkoviča za direktorja direktorata za medije, tudi zaradi protestov Grege Repovža; njen favorit je Simon Kardum
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Kolumnist Marko Crnkovič vendarle ne bo novi generalni direktor direktorata za medije, čeprav ga je prejšnji teden ministrica za kulturo Majda Širca za svojega kandidata že izbrala, o čemer smo minuli četrtek prvi poročali na našem portalu. V petek dopoldne je bil Crnkovič na sestanku pri Širci, pogovor o prevzemu poslov direktorja pa je že stekel. Danes bi morala Crnkoviča potrditi vladna komisija za kadrovske in administrativne zadeve, ki jo vodi generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl, na četrtkovi seji pa naj bi Crnkoviča imenovala vlada. Toda stvar se je med vikendom očitno zapletla; Širca in njen državni sekretar Stojan Pelko sta namreč v ponedeljek zjutraj Crnkoviča povabila na pogovor, kjer sta mu povedala, da sta si glede njegovega imenovanja premislila in ga, po domače rečeno, "skenslala". Na naše vprašanje, kako je prenesel novico o tem, da pač ne bo direktor, nam je Mariborčan Marko Crnkovič dejal, da "po moško".
Kolumnist naj bi padel zaradi agresivnega lobiranja nekaterih predstavnikov tako imenovane civilne družbe, predvsem predstavnice Mirovnega inštituta Brankice Petkovič, predsednika Društva slovenskih novinarjev Grege Repovža, pri Širci in Pelku pa naj bi protestirala tudi uredništva nekaterih medijev. Kaj točno naj bi Crnkoviču očitali, ni znano, izvedeli pa smo, da naj bi Brankica Petkovič ministrici dejala, da se z Markom Crnkovičem v delovni skupini, ki pripravlja novo medijsko zakonodajo, za isto mizo pač ne bo usedla; zanimivo, Petkovičeva se v javnosti sicer predstavlja za veliko demokratko. Bizarne grožnje z bojkotom in izsiljevanje tako imenovanih "rdečih medijskih fanatikov" – zaradi napovedi imenovanja kolumnista Crnkoviča – naj bi šle celo tako daleč, da naj bi se Širca in Pelko prestrašila, da bi utegnile že formirane delovne skupine (sestavljajo jih sami znani in že stokrat prežvečeni obrazi, od Mileta Šetinca do Marka Milosavljeviča), ki bi jih moral po imenovanju koordinirati direktor Crnkovič, preprosto razpasti, priprava sprememb medijske zakonodaje pa bi kobajagi padla v vodo.

Po drugi strani pa je slišati, da Širca s Crnkovičem tako ali tako ni bila najbolj zadovoljna, sploh pa ne Pelko, ki naj bi celo deloval proti imenovanju Crnkoviča. Širca naj bi si najbolj želela Simona Karduma, nekdanjega visokega uslužbenca ministrstva za kulturo in člana njene stranke Zares (bil je celo eden od ustanovnih članov prej samo združenja Zares), ki pa ne izpolnjuje razpisnih pogojev, zato se na razpis ni mogel prijaviti. Kardum se je že leta 2005 prijavil na razpis za direktorja umetniških programov, a so ga zaradi neizpolnjevanja pogojev zavrnili. Prej ga je nekdanja ministrica za kulturo Drnovškove in Ropove vlade Andreja Rihter sicer postavila za vršilca dolžnosti direktorja umetniških programov, čeprav formalnih pogojev za to ni imel. Zdaj naj bi Širca ravnala podobno; menda že išče pravne možnosti, da bi Karduma (mimogrede, tudi Kardum je kolumnist, vendar bistveno slabši od Crnkoviča) vseeno lahko postavila za vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije. V tem primeru bi ravnala podobno kot njena ministrska kolegica za notranje zadeve, Katarina Kresal, ki na razpisu za generalnega direktorja policije ni izbrala nobenega kandidata, ampak se je mimo razpisa odločila za Janka Gorška, ki se na razpis, tako kot v tem primeru Kardum, ni prijavil; menda zato, ker ni izpolnjeval vseh predpisanih pogojev.
Toda Simon Kardum nima formalnih pogojev niti za vršilca dolžnosti, trdijo naši viri, zato se lahko njegovo morebitno imenovanje pravno še hudo zaplete. Nekateri kandidati namreč že grozijo s tožbami (da naj toži, prijatelji nagovarjajo tudi Crnkoviča), tožbo pa naj bi vložil tudi neuspešni kandidat Vojko Stopar, ki uživa precejšnjo podporo Socialnih demokratov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
marko crnkovič Majda Širca Milan M. Cvikl Stojan Pelko Brankice Petkovič Grege Repovža Mileta Šetinca Marka Milosavljeviča Simona Karduma Drnovškove Ropove Andreja Rihter Katarina Kresal Janka Gorška Vojko Stopar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ne bo direktor: rdeči fanatiki skenslali kolumnista Crnkoviča!