objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 24. marec 2009 ob 07:31

Vojna med filmarji: nadzorniki so jo spravili ob živce in na bolniško!
Šefica nadzornega sveta Filmskega sklada Marjetica Mahne prevarala direktorico Sklada Jelko Stergel
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Jelka Stergel, nekdanja direktorica Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (LIFFe) in minuli četrtek razrešena direktorica Filmskega sklada, je preklicala svoj odstop, nadzorni svet Sklada pa namerava tožiti zaradi nezakonite razrešitve. Za naš portal je med drugim povedala, da so jo nadzorniki, s predsednico sveta Marjetico Mahne na čelu, "pri delu popolnoma blokirali in spravili ob živce", zato je pristala celo na bolniškem dopustu.
Prejšnjo sredo, ko je bila na bolniški, pa sta jo po telefonu poklicala Mahnetova in član nadzornega sveta Nikola Todorovič, ter ji predlagala sestanek pred četrtkovo sejo nadzornega sveta. Kljub zdravstvenim težavam je Stergelova sklenila, da na pogovor pride. Z Mahnetovo in Todorovičem se je dobila ob enih popoldne v enem izmed lokalov na Miklošičevi ulici blizu poslovnih prostorov Filmskega sklada; seja nadzornega sveta pa je bila sklicana za pol tretjo. Mahnetova in Todorovič (sicer pravnik na ministrstvu za kulturo) sta Stergelovi ponudila, naj – zaradi zdravstvenih razlogov – odstopi z mesta direktorice Sklada, nadzorniki, ki naj bi bili po navedbah Mahnetove "socialno izredno čuteči", pa naj bi poskrbeli za njeno novo zaposlitev. Stergelova se je po krajšem pregovarjanju odločila, da poda odstopno izjavo, kar je tudi storila; ugotovila je namreč, da svojega dela ne bo mogla opravljati, saj so jo člani nadzornega sveta (po nedavni zamenjavi treh članov) kot direktorico popolnoma onemogočili. Po sestanku z Mahnetovo in Todorovičem je odšla na Sklad, se na kratko pogovorila z drugimi člani nadzornega sveta ter natipkala odstopno izjavo, na podlagi katere naj bi jo nadzorniki tudi razrešili.

V petek dopoldne pa šok: Stergelova je po telefonu poklicala na Sklad in želela, da naj ji preberejo sklep o razrešitvi. Ko so to storili, je presenečena ugotovila, da sta jo Mahnetova in Todorovič po domače rečeno "nategnila". V sklepu je namreč pisalo, da jo je nadzorni svet razrešil zaradi "nespoštovanja delovnih obveznosti". Stergelova je zato pisno – po elektronski pošti – svojo odstopno izjavo preklicala in zaradi nezakonite razrešitve napovedala tožbo.
Je pa zanimivo, da Mahnetova preklica odstopne izjave Jelke Stergel medijem sploh ni omenila, potem ko je v petek opoldne novinarje obveščala o sklepih četrtkove seje nadzornega sveta, ki je za vršilca dolžnosti direktorja Filmskega sklada postavil famoznega Denisa Miklavčiča.
Mimogrede, Denis Miklavčič je znan po tem, da neznansko rad daje intervjuje in se razkazuje po medijih. Sicer pa velja za precej nesposobnega organizatorja na RTV in pri redkih filmih, kjer je sodeloval; menda so ga povsod iz ekipe nagnali še pred koncem snemanja. Enkrat je že bil vršilec dolžnosti direktorja Sklada (tri mesece), ko je producentu Franciju Zajcu – mimo nadzornega sveta – nakazal dvakrat več denarja, kot to dovoljujejo pravila Sklada, prek nekdanjega finančnega direktorja TVS Igorja Kadunca (ki se je prav tako potegoval za direktorja Filmskega sklada) pa naj bi bil vpleten v finančne mahinacije z Brankom Đurićem Đurom ter razvpitim filmom Traktor, ljubezen in rock'n'roll. Miklavčič je član nadzornega sveta tri leta, diplomiral pa je šele pred dvema letoma.
Po naših informacijah naj bi program dela Filmskega sklada zamujal predvsem zato, ker denarja za svoje projekte še ni dobila producentska družba Arsmedia. Njena lastnica Danica Ikovic in prokurist Franci Zajc naj bi bila namreč tesno povezana z Marjetico Mahne, posledično pa tudi z Denisom Miklavčičem. Zamujanje programa Filmskega sklada se namreč vedno zavleče takrat, ko je v igri za denar za Arsmedio zraven Mahnetova. Tako je bilo leta 2007 in tako je tudi letos, trdijo naši viri. Zato je pričakovati, da bo Mahnetova, sicer pomembna članica Golobičeve stranke Zares (tako kot ministrica za kulturo Majda Širca, ki Jelke Stergel menda žive ne prenese), kmalu začela postopek revidiranja projektov, ki naj bi se vlekel do onemoglosti, dokler denarja ne bo dobila tudi njena Arsmedia. Najverjetneje za film Piran Pirano, ki ga je – za okroglih milijon evrov – že napovedal režiser Goran Vojnović. Po nekaterih informacijah naj bi za medijsko gonjo Marjetice Mahne zoper Jelko Stergel stala prav Arsmedia, ki se po novem nadeja klientelistične delitve državnega filmskega denarja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jelka Stergel Marjetico Mahne Nikola Todorovič Denisa Miklavčiča Franciju Zajcu Igorja Kadunca Brankom Đurićem Đurom Danica Ikovic Golobičeve Majda Širca goran vojnović

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vojna med filmarji: nadzorniki so jo spravili ob živce in na bolniško!