objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 26. marec 2009 ob 06:22

Bojan Šrot adijo, Radovan Žerjav predsednik, če mu bo pustila žena?!
Aleš Primc išče novega Ivana Omana, Marjan Podobnik bo samo velik plejer
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Celjski župan, odvetnik in predsednik Slovenske ljudske stranke Bojan Šrot je na torkovi seji sveta stranke v Slovenskih Konjicah nepreklicno odstopil z mesta prvega človeka SLS. Šrot pravi, da je odstopil zato, ker je bil edini predsednik parlamentarne stranke brez funkcije v Ljubljani, kar je od njega terjalo veliko energije, na ta način pa je težko biti vsak dan v središču dogajanja. Po Šrotovih navedbah je njegova odločitev o odstopu "visela v zraku že nekaj časa" (na našem portalu, denimo, smo njegov odhod napovedali 8. marca), tudi po lanskih parlamentarnih volitvah, ko je stranki predlagal sklic predčasnega volilnega kongresa, a tega takrat niso podprli. Šrot je zavrnil, da bi bil razlog za odstop neuspeh stranke na volitvah, saj so glede na okoliščine in javnomnenjske raziskave po njegovem mnenju dosegli soliden rezultat. Na prihodnjem volilnem kongresu se Šrot ne namerava potegovati za nobeno funkcijo v stranki, kaj bo prinesla prihodnost, pa za zdaj ne želi ugibati. SLS bo do volilnega kongresa vodil njen podpredsednik Janez Podobnik; kdaj bo kongres, pa bosta odločala svet stranke in njen glavni odbor. Po Šrotovih besedah naj bi ga izpeljali sredi maja, vsekakor pa še pred evropskimi volitvami, ki bodo 7. junija. Večina kandidatov za strankino listo je menda že določena, Šrot, ki na njih ne namerava kandidirati, pa se zavzema za to, da bi bil nosilec liste nekdanji minister Ivan Žagar. Mimogrede, po mnenju naših virov iz SLS, Žagar velja za enega izmed najbolj poštenih članov stranke.

Med možnimi kandidati za novega predsednika stranke Bojan Šrot vidi nekdanjega prometnega ministra v Janševi vladi in poslanca Radovana Žerjava ter župana Krškega Franca Bogoviča. Slednji je to možnost menda že zavrnil, saj naj bi želel vnovič kandidirati za krškega župana. Na odločitev Radovana Žerjava, ki je – po anketah javnega mnenja sodeč – že nekaj časa daleč najpopularnejši politik SLS, pa naj bi odločilno vplivala njegova žena, trdijo naši viri. Po besedah predsednika sveta stranke Jakoba Presečnika odločitev Bojan Šrota "za ožje vodstvo stranke ni bila posebno presenečenje". Na seji sveta naj bi kljub temu prevladalo optimistično vzdušje (menda je večini kar odleglo). Takoj naj bi zavihali rokave, sklicali novo sejo sveta, na kateri bodo določili rokovnike in volilna opravila ter datum izvedbe kongresa. Možno je tudi, da bodo izvedli samo volitve novega predsednika. Presečnika vodenje stranke menda ne zanima, saj naj bi imel dovolj dela v državnem zboru, pričakuje pa, da "bo stolček predsednika stranke prevzel eden od njihovih poklicnih politikov", torej nekdo iz poslanske skupine. Po besedah Jakoba Presečnika je bila izbira Bojana Šrota za predsednika SLS pred letom dni (Šrot je vodenje SLS prevzel novembra 2007) kljub vsemu prava odločitev, a je bila stranka pozneje diskreditirana s tajkunsko afero, v katero so "neupravičeno tlačili tudi njihovega predsednika". Precej drugačnega mnenja pa je Aleš Primc, nekdanji predsednik glavnega odbora SLS, ki velja za hudega kritika Bojana Šrota; spomnimo, ker izvršilni odbor stranke ni podprl njegove zahteve po Šrotovem odstopu, je Primc pred časom odstopil z mesta predsednika glavnega odbora SLS. Po njegovem zdaj stranka nujno potrebuje predsednika, ki bo "izvorno pripadal vrednostnim in zgodovinskim koreninam Slovenske ljudske stranke", nekakšnega "novega legendarnega kmeta Ivana Omana," je dejal za naš portal.

Za osvežitev spomina: nekdanji lider Slovenske ljudske stranke in predsednik Zavoda 25. junij Marjan Podobnik je pred dobrim tednom dni javno zavrnil vse možnosti, da bi se znova potegoval za predsednika stranke. Naši viri blizu Marjana Podobnika pravijo, da Marjan strašno uživa v vlogi vplivnega strankinega plejerja, zagotovo pa ne bo sprejel nobene funkcije.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
bojan šrot Janez Podobnik Ivan Žagar Janševi Radovana Žerjava Franca Bogoviča Jakoba Presečnika Aleš Primc Ivana Omana marjan podobnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bojan Šrot adijo, Radovan Žerjav predsednik, če mu bo pustila žena?!