objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 9. april 2009 ob 13:45

Pahor po Thalerju zdaj izbira med Tanjo Fajon in Dragico Wedam Lukić
Zoran Thaler nikoli ni zaprosil, naj ga črtajo iz evidence članstva LDS, trdijo na sedežu liberalnih demokratov. Na RTV Slovenija vojna za dopisniško mesto v Bruslju: naj odloča direktor Guzej
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Zoran Thaler, nekdanji minister za zunanje zadeve v vladi Janeza Drnovška, ki naj bi postal nosilec kandidatne liste Socialnih demokratov na junijskih volitvah v Evropski parlament, ni nikoli zaprosil za črtanje iz evidence članstva LDS, kot je Thaler dejal v ponedeljek zvečer v pogovoru za naš portal, trdijo na sedežu liberalne demokracije. Generalni sekretar LDS Dorijan Maršič nam je sporočil, da je "Zoran Thaler po njihovem vedenju pri njih zadnjič plačal članarino leta 2004, kar pomeni, da mu je članstvo avtomatično prenehalo leta 2005, in ni podal nobene izstopne izjave, ki bi bila v njihovem arhivu". Za osvežitev spomina: Thaler je za naš portal povedal, da je "pred tremi ali štirimi leti vodstvo liberalnih demokratov zaprosil, naj ga črtajo iz evidence članstva, hkrati pa je prenehal plačevati naročnino".
Po najnovejših informacijah naj bi drugo mesto na kandidatni listi Socialnih demokratov zasedla Dragica Wedam Lukić, nekdanja predsednica ustavnega sodišča in redna profesorica na ljubljanski Pravni fakulteti. Wedam Lukićeva je delala tudi v predvolilnem štabu sedanjega predsednika države Danila Türka. Kljub povabilu, naj po Türkovi zmagi postane svetovalka predsednika države, se za to ni odločila, menda zaradi prenizke plače. Dragica Wedam Lukić naših informacij o svoji morebitni kandidaturi včeraj popoldne ni komentirala.
V igri pa je tudi Tanja Fajon, dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja, ki ji 1. septembra poteče že drugi dopisniški mandat. Ob imenu Fajonove naj bi nekateri Socialni demokrati spet nemočno vili roke in godrnjali čez Pahorja.

Medtem pa na Kolodvorski 2–4 divja prava vojna, kdo bo v Bruslju nasledil Fajonovo. Spopadli so se nekdanji urednik zunanjepolitične redakcije na TV Slovenija Edvard Žitnik, zunanjepolitični novinar na Radiu Slovenija Matjaž Trošt in urednica dnevnoinformativnega programa ter namestnica odgovornega urednika informativnega programa Jadranka Rebernik. Kar 8-članska  komisija za imenovanje dopisnikov, ki jo vodi Miha Lampreht, se na zadnji seji ni mogla sporazumeti, koga naj predlaga, zato so sprejeli salomonsko odločitev: novega dopisnika ali dopisnico naj sam izbere generalni direktor RTV Anton Guzej. Naši viri trdijo, da naj bi največ možnosti imela Rebernikova, ki naj bi jo po novem podpirala njen uredniški šef Rajko Gerič in direktor TV Slovenija Jože Možina. Slednji naj bi Žitniku, ki je pred dvema mesecema odstopil z mesta urednika zunanjepolitične redakcije TVS, očital, da je njegova redakcija med slovenskim predsedovanjem Evropski uniji premalo "pokrivala" tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Rebernikova je za naš portal zanikala govorice, da naj bi se za dopisniško mesto v Bruslju prijavila zato, ker hoče pravočasno "pobegniti" pred napovedanimi kadrovskimi čistkami na RTV. Pravi, da se kadrovskih zamenjav ne boji, saj naj bi imela korektne odnose z vsemi političnimi strankami, poleg tega je njen mandat vezan na Geričevega. Je pa potrdila govorice, da se je na razpis prijavila tudi iz osebnih razlogov. Njen najnovejši intimni spremljevalec je namreč pripadnik Slovenske vojske in službeno odhaja v Bruselj. Rebernikova nam več ni hotela zaupati, ker naj bi šlo za "občutljive vojaške zadeve". Žitnik naj bi v primeru imenovanja Rebernikove vložil tožbo na delovno sodišče; prepričan je namreč, da v primerjavi z njim in Troštom Rebernikova nima pravih kvalifikacij za dopisniško delo. Rebernikova pa odgovarja, da ne bi bila prvi primer dopisnice ali dopisnika, ki je prišel notranjepolitične redakcije. Tudi Drago Balažič, dopisnik iz Zagreba, je na Hrvaško odšel iz notranje redakcije. Mimogrede, Žitnik je že bil dopisnik iz Bruslja. Generalni direktor Guzej naj bi se odločil v prihodnjih dneh.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoran Thaler Janeza Drnovška dorijan maršič Dragica Wedam Lukič Danila Türka Tanja Fajon edvard žitnik Matjaž Trošt jadranka rebernik miha lampreht Anton Guzej Rajko Gerič jože možina Janeza Janšo Drago Balažič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor po Thalerju zdaj izbira med Tanjo Fajon in Dragico Wedam Lukić