objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 15. april 2009 ob 06:48

Zloglasno nagrado Marjana Kramarja izumil nekdanji bančnik Milan Cvikl?
Generalni sekretar Pahorjeve vlade je prepričan, da bi morali nekdanjemu predsedniku uprave Nove Ljubljanske banke Marjanu Kramarju mandat podaljšati do letošnje skupščine
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Formulo za nagrajevanje predsednika uprave Nove Ljubljanske banke, na podlagi katere je nekdanji prvi mož NLB Marjan Kramar domov odnesel fantastičnih milijon evrov (mimogrede, tik pred velikonočnimi prazniki je smučal na Arehu), si je izmislil Milan M. Cvikl, generalni sekretar Pahorjeve vlade, ki je v času Kramarjevega prihoda delal v Novi Ljubljanski banki kot direktor upravljavskega centra za finančno upravljanje in pomočnik uprave. Cvikl sam pravi, da je bil "prvi finančnik". Po naših informacijah naj bi Cvikl famozno formulo predlagal na eni od sej nadzornega sveta. Cvikl se je našemu vprašanju, ali je to res naredil ali ne, enostavno izognil, poslal pa nam je daljši odgovor, kako je po njegovem mnenju do tega prišlo.

"Po uspešno izvedeni vzpostavitivi trojne lastniške strukture (država, KBC kot ključni investitor in drugi domači in tuji lastnik), je v NLB tedanja Uprava NLB d.d. pripravila tudi nova politika nagrajevanja vseh zaposlenih, ki jo je potrdil (če se ne motim) nadzorni svet. Sam nisem bil član te Uprave, zato verjetno nisem pravi naslov za to vprašanje, lahko pa potrdim, da je ta politika v večji meri vključevalo variablni del, kot je to bilo v preteklosti. Variabilen del je bil določen v odvisnosti od meril uspešnosti, ki jih je potrebno revidirati in od vsakokratne računovodske politike, politike oblikovanja dobička, rezervacij ipd... Nedvomno je, da v času mojega mandata kot glavnega finančnika takšne nagrade ne bi bile mogoče.  Še posebej ne v primeru, če so 'dobri rezultati odraz dobičkov ustvarjenih s kratkoročnimi posli pri kreditojemalcih in kreditodajalcih, kar je pri prvih postalo mogoče v Sloveniji po 1. januarju 2006, na podlagi na novo uvedenih mednarodnih računovodskih standardih, ali pa če je dobiček rezultat povečevanja neobrestnih prihodkov zaradi dviga cen pristojbine ipd... Vse navedeno je verjetno temeljni vzrok visoke dotične nagrade. Kakšna je bila konkretna politika v NLB po aprilu 2004, ko sem zapustil mesto glavnega finančnika, mi ni poznano. Menim, da bi bilo nujno potrebno revidirati poslovne rezultate in se vprašati o ustreznosti politik oziroma predpostavk, ki so vplivale na tako visoko nagrado. Vse to bi se morala vprašati aktualna uprava, predvsem pa nadzorni svet NLB, ki je verjetno za leta 2004, 2005, predvsem pa 2006, 2007 (in bo tudi za 2008) odločal o elementih rezultatov poslovanja in s tem povezanih nagrad. Zato bi bilo prav, da bi se decembra lani Marjanu Kramarju podaljšal mandat do skupščine NLB za leto 2008, ko se bo dokončno ugotavljalo ekonomske izgube in dobičke teh let finančne bonanze," pravi Milan M. Cvikl.
Kot je znano, je tedanji nadzorni svet NLB vodil nesojeni Pahorjev državni sekretar Anton Žunič, eden od članov nadzornega sveta pa je bil, zanimivo, tudi direktor Heliosa Uroš Slavinec, pravkar izvoljen v nadzorni svet Petrola. Cvikla je v Novi Ljubljanski banki zaposlil nekdanji predsednik uprave Marko Voljč; pred tem je bil Cvikl uslužbenec Svetovne banke v New Yorku. Cvikl se je pozneje potegoval tudi za člana uprave NLB, kar pa mu ni uspelo. Aprila 2004 je postal minister brez listnice oziroma za evropske zadeve v vladi Toneta Ropa.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marjan Kramar Milan M. Cvikl Pahorjeve Anton Žunič Uroš Slavinec Marko Voljč Toneta Ropa

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

Nedelja, 13. oktober 2019 ob 13:53


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zloglasno nagrado Marjana Kramarja izumil nekdanji bančnik Milan Cvikl?