objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 16. april 2009 ob 06:56

Minister Lahovnik zaradi Bavčarja in Istrabenza vrgel Topiča iz Telekoma
Bogdan Topič ne bo član, kaj šele novi predsednik nadzornega sveta Telekoma
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Bogdan Topič, novopečeni član uprave Istrabenza, ne bo član, kaj šele predsednik nadzornega sveta Telekoma; tako se je med velikonočnimi prazniki nepričakovano odločil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki je v torek zjutraj, tik pred sejo vladne komisije za kadrovske in administrativne zadeve, generalnemu sekretarju vlade Milanu M. Cviklu posredoval urgentni predlog ministrstva, naj Topiča umakne z mesta kandidata kapitala (vlade) za člana nadzornega sveta Telekoma; seznam kandidatov je vlada na Lahovnikov predlog sicer podprla že 19. marca.
Lahovnik nam je povedal, da je Topiča sklenil umakniti zato, ker je ocenil, da se bo "moral Bogdan Topič, kot član uprave Istrabenza, v prihodnje posvetiti predvsem reševanju koprskega holdinga, zato naj ne bi imel dovolj časa nadzorovati še Telekom". Po neuradnih informacijah pa naj bi Lahovnik Topiča storniral tudi zato, ker naj bi bil Topič preveč povezan z odhajajočim šefom Istrabenza Igorjem Bavčarjem, čeprav ga je v upravo Istrabenza sforsiral predvsem Stane Valant, prvi mož Nacionalne finančne družbe. Celo verbalni dvoboj ali spor med Topičem in članom nadzornega sveta Istrabenza Bojanom Korsiko na zadnji seji nadzornega sveta Istrabenza (Korsika je dolgoletni Bavčarjev osebni prijatelj) naj bi bil odigran prav zato, da se prikrije povezava med Bavčarjem in Topičem, trdijo naši viri. Bavčar in Topič naj bi bila povezana še iz časov, ko je bil Bavčar podpredsednik LDS ter imel pisarno v ljubljanski stolpnici TR3, trdijo naši viri; Bogdan Topič je kasneje sicer uradno obveljal za kader Slovenske ljudske stranke in postal "njihov" predsednik uprave Slovenske razvojne družbe.
Namesto Bogdana Topiča je minister Lahovnik za člana nadzornega sveta Telekoma predlagal Zvonka Kremljaka, visokega uslužbenca ministrstva za gospodarstvo. Kremljak je znan kot nekdanji direktor urada za logistiko na ministrstvu za obrambo, razvpit pa je postal kot podpisnik famoznega pisma o nameri Slovenske vojske za nakup oklepnikov 8x8, kar je kasneje pripeljalo do zloglasnega posla s finsko Patrio. Kremljak se pojavlja tudi v anonimnem pisanju o sumljivih orožarskih poslih, ki ga je javnosti – po izbruhu afere Patria – predstavil lider in poslanec Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti. Kremljak naj bi pismo o nameri nakupa oklepnikov podpisal na podlagi pooblastila tedanjega ministra za obrambo Antona Grizolda; na ministrstvu za gospodarstvo pa je Zvonka Kremljaka zaposlil Janšev gospodarski minister in sedanji poslanec opozicijske SDS Andrej Vizjak.
Naši viri iz vrst Socialnih demokratov zanikajo govorice, da naj bi bil Bogdan Topič "Pahorjev kandidat za novega predsednika nadzornega sveta Telekoma". Res pa je, pravijo, da pri imenovanju Topiča za člana nadzornega sveta niso bili proti; Topiča naj bi podpiral predvsem Tone Rop, čeprav ga je kot predsednik vlade pred leti razrešil z mesta predsednika uprave Slovenske razvojne družbe. Med predlaganimi novimi nadzorniki je glavni kader SD namreč profesor s Fakultete za družbene vede Jaroslav Berce. Če je bil Topič res kandidat s predsednika nadzornega sveta Telekoma, potem je tovrstne ambicije dobro prikrival, trdijo naši viri z ministrstva za obrambo. Tudi ko je bil na pogovoru pri Lahovniku, teh ambicij – očitno iz previdnosti – ni niti omenil. Po najnovejših informacijah sta kandidata za novega predsednika nadzornega sveta Telekoma dva: Tomaž Kalin, eden od ustanovnih članov Zaresa, ki naj bi ga forsiral šef Zaresa Gregor Golobič, in Tomaž Berginc, ki velja za bolj Lahovnikovega favorita.
Skupščini Telekoma bo 22. aprila, poleg Kalina, Berceta in Berginca, vlada za nove člane nadzornega sveta predlagala še Cirila Kafola ter Marka Hočevarja. O predlogu glede Zvonka Kremljaka bo vlada odločala na današnji seji.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bogdan Topič matej lahovnik Milanu M. Cviklu Igorjem Bavčarjem Stane Valant Bojanom Korsiko Zvonka Kremljaka Zmago Jelinčič Plemeniti Antona Grizolda Janšev Andrej Vizjak Pahorjev Tone Rop Jaroslav Berce Tomaž Kalin Gregor Golobič Tomaž Berginc Cirila Kafola Marka Hočevarja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Minister Lahovnik zaradi Bavčarja in Istrabenza vrgel Topiča iz Telekoma