objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 20. april 2009 ob 06:58

Pikre na račun Tanje Fajon: saj ne bo govorila, ona bo poročala
Socialni demokrati: Patrick Vlačič namestnik soglasno, evrolista komaj dvotretinsko
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Na petkovi seji predsedstva Socialnih demokratov so potrdili listo SD, ki bo nastopila na junijskih volitvah v Evropski parlament. To so opravili z javnim glasovanjem, pri čemer je lista pokasirala 18 glasov, trije so bili proti, šest pa se jih je vzdržalo. Kar ni ravno odličen rezultat, glede na to, da so nekateri člani predsestva že napovedali, da bodo na volitvah glasovali s preferenčnimi glasovi. Nosilec liste tako ostaja Zoran Thaler, poleg njega pa so na njej še Tanja Fajon, Andrej Horvat, Mojca Kleva, Lev Kreft, Karmen Pahor in Andreja Katič. Listo mora potrditi še konferenca stranke, ki bo prihodnji petek, podpredsednik stranke in minister Patrick Vlačič pa na konferenci pričakuje "vročo in polemično razpravo", še posebej zato, ker prva dva na listi nista člana stranke.
Precej nelagodja in pikrih pripomb je tudi med lokalnimi strukturami socialnih demokratov, potem ko je generalni sekretar Uroš Jauševec lansiral poziv, naj organizatorji njihovih proslav ob 27. aprilu in 1. maju kot slavnostne govorce povabijo kandidate SD na evropskih volitvah. Mnogi si namreč ne znajo predstavljati, da bi na omenjenih proslavah v imenu socialnih demokratov govorila, denimo, Thaler ali Fajonova, ki z njihovo stranko nikoli nista imela nič skupnega. "Saj ne bo govorila, ona bo poročala," se na račun televizijske novinarke Tanje Fajon, dopisnice RTV iz Bruslja, šalijo nekateri člani SD. Naši viri trdijo, da na volitvah utegneta največ preferenčnih glasov dobiti Mojca Kleva (podpiral naj bi jo Jauševec in njegova mlada frakcija) in zadnji slovenski marksist Lev Kreft, ki naj bi ga podprla stara garda socialnih demokratov, menda pa tudi Ljubljana.
Za razliko od kandidatne liste za Evropski parlament pa je bil minister Patrick Vlačič za namestnika Boruta Pahorja na čelu SD izbran – soglasno. Vlačič je kasneje povedal, da je po mariborskem kongresu, zaradi ozračja, ki se je ustvarilo, razmišljal, da ne bi dal soglasja za ta položaj, vendar se je na koncu odločil, da bo soglasje vendarle dal. Vlačiča naj bi zmotilo to, da se ga "že vnaprej razglaša za Pahorjevega naslednika, čeprav o tem odloča kongres stranke". Že pred nekaj dnevi pa je na kolegij stranke priromalo pismo predsednice ljubljanskih socialnih demokratov Metke Tekavčič, ki je predlagala, naj Pahorjeva namestnica v stranki postane ena od dveh novopečenih podpredsednic stranke, torej poslanka Majda Potrata ali državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Kovšča. Vendar nobena od njiju za to ni dala soglasja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoran Thaler Tanja Fajon Andrej Horvat Mojca Kleva Lev Kreft Karmen Pahor Andreja Katič Uroš Jauševec patrick vlačič Metke Tekavčič, majda potrata Alenka Kovšča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pikre na račun Tanje Fajon: saj ne bo govorila, ona bo poročala