objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 22. april 2009 ob 07:02

Scenarij: namesto Veselinoviča Tone Rop, namesto Križaniča pa Gaspari?!
Je ponujeni odstop Draška Veselinoviča z mesta predsednika uprave Nove Ljubljanske banke le slepilni manever igralcev iz ozadja, da bi Veselinovič obstal, in zakaj se je včeraj smehljal Borut Pahor?
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Kljub napovedanem odstopu predsednika uprave Nove Ljubljanske banke Draška Veselinoviča še vedno ni jasno, ali bo Veselinovič vodenje največje slovenske banke tudi dejansko zapustil, ali pa gre le za slepilni manever, ki naj bi Veselinoviču – po hudi zaostritvi odnosov znotraj vladajoče koalicije – omogočil, da ostane na položaju. Veselinovič je predsedniku nadzornega sveta NLB Igorju Marinšku, nekdanjemu izvršnemu direktorju Mobitela, mariborskemu mestnemu svetniku na listi SDS in novopečenemu odvetniku, zaposlenemu v pisarni celjskega odvetnika Rafaela Mohorka (slednjega ne gre mešati z Dušanom Mohorkom, nekdanjim šefom kriminalistične službe in odvetnikom iz Maribora, ki je predsednik nadzornega sveta Večera in član nadzornega sveta Mercatorja, oboje v imenu družb iz korporacije Pivovarna Laško), pisni odstop poslal že včeraj, kaj bodo storili preostali člani uprave, pa naj bi bilo predvidoma znano danes, morda že po končani dopoldanski tiskovni konferenci celotne uprave NLB. Po naših informacijah naj bi upravo kmalu zapustili Matej Narat, Miran Vičič in Alojz Jamnik, ne pa tudi najnovejši član uprave David Benedek in predstavnik belgijskega KBC Claude Deroose; kaj bo v petek storil nadzorni svet pod vodstvom Marinška, je še popolna neznanka. Igor Marinšek diplomatsko pravi, da so "odprte vse možnosti".
Glavna zakulisna stratega taktično ponujenega odstopa Draška Veselinoviča sta po naših informacijah Franci Zavrl s Pristopa in odvetnik Miro Senica (glej rubriko Lik & delo), predsednica LDS ter ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je Veselinovičev ponujeni odstop ocenila kot "edino trezno dejanje". Toda razmere v koaliciji, predvsem na račun stranke Zares, oziroma njenega predsednika Gregorja Golobiča in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, so povzročile napeto stanje, v katerem je reševanje vojaka liberalnih demokratov Veselinoviča enako misiji nemogoče. Mimogrede, Lahovnika na današnji izredni seji sveta stranke Zares menda ne bo zraven, ker je službeno v Rusiji, na pogovorih o energetiki in Južnem toku. Kresalova je bila na sinočnjih Odmevih (TVS) po dolgem času videti slabe volje, živčna in zaskrbljena, Golobič pa trmasto ter dokaj argumentirano odločen, da Veselinoviča nažene. Od vladnih politikov je bil včeraj videti dobre volje in nasmejan samo premier Borut Pahor (uradni obisk na Slovaškem mu je prišel neverjetno prav), ki mu je najnovejšo krizo v koaliciji očitno uspelo spreobrniti v frotalni spopad med LDS in Zares, grožnjo Zaresa z odhodom iz koalicije pa je učinkovito zaustavil z napovedjo predčasnih volitev. Pahorjeva napoved, čeprav izrečena iz ust njegovega namestnika v stranki in ministra za promet Patricka Vlačiča, je učinkovala tako resno, da se je oglasil celo ljubljanski župan Zoran Janković in apeliral na obstoj koalicije. Naši viri trdijo, da je Janković nastopil in govoril na podlagi dogovora z Gregorjem Golobičem. Predsednik Zaresa, ki se je v nedeljo dobil s Pahorjem, naj bi poskušal preprečiti tudi nastop strankarskih predstavnikov v oddaji TV klub na Pop TV (menda je apeliral na Pahorja, naj ne gre na televizijo, češ, dajmo se zmenit med seboj), toda predsednik socialnih demokratov je to možnost zavrnil in TV klub je bil.
Minula nedelja je tudi pokazala, kakšno vlogo je Borut Pahor namenil Patricku Vlačiču: slednji bo poslej govoril to, kar meni Pahor, vendar le takrat, ko Pahor ne bo želel, da bi njegove besede prišle direktno iz njegovih ust.
Po nekaterih informacijah naj bi bila vprašljiva tudi usoda ministra za finance Francija Križaniča, ki  je Pahorja spremljal na Slovaškem. Menda naj bi o Križaniču govorili na današnjem rednem sestanku predsednikov in predsednice strank vladne koalicije. Naši viri iz vrst socialnih demokratov pravijo, da Križanič "ne visi", šlo naj bi bolj za "nabijanje Golobiča", čeprav ne izključujejo možnosti, da bosta vlado kmalu zapustila Križanič in Lahovnik. Predvsem slednji naj bi komaj čakal, da najde priložnost, da odide z ministrskega položaja. Križaniču strokovnega znanja ne oporekajo, je pa slišati, da je možakar "brez vsakršnega političnega občutka". Sicer ne bi za svetovalca poskušal angažirati nekdanjega razvpitega pripadnika državne varnosti Draga Isajloviča, sklicujoč se na to, da je njegov prijatelj. Nova velika kadrovska preizkušnja za Križaniča pa je pravkar končani javni razpis za novega predsednika uprave Hita. "Če se tu kaj zalomi, potem bog pomagaj Križaniču," trdijo naši viri blizu Pahorja. Morebitni zdajšnji odhod Križaniča iz vlade je pravzaprav v njegovih rokah; če bi se tako odločil sam, Pahor temu najverjetneje ne bi nasprotoval. Prvič zato, ker ima pripravljeno dovolj dobro zamenjavo – minister za finance bi namreč postal Mitja Gaspari; drugič pa zato, ker bi si Pahor tako odprl možnost rekonstrukcije vlade tudi na resorjih, ki pripadajo drugim vladnim strankam.
Tudi usoda Draška Veselinoviča je zdaj v rokah premierja Pahorja. Gregor Golobič skoraj zagotovo ne bo popustil in pristal na poceni rešitev, da je za Veselinoviča dovolj visoka kazen že to, da je bil prisiljen ponuditi odstop. Nenazadnje Golobič govori celo o razrešitvi Veselinoviča in uprave iz krivdnih razlogov, pri tem pa – zaradi zloglasnosti tajkunov ter njihovih milijonskih kreditov na račun davkoplačevalcev – uživa precejšnjo podporo javnosti. Poleg tega je največja Veselinovičeva težava ravno v tem, ker ne ponuja nobenih zagotovil, da lahko dejansko obvlada in vodi NLB. V kreditni krizi prejšnji teden se je tako rekoč osmešil. Da celo Veselinovičevi najožji svetovalci in lobisti realno računajo z njegovih skorajšnjim odhodom, dokazuje prvo ime, ki se je že pojavilo za njegovega naslednika. Gre za Aljošo Tomaža, nekdanjega predsednika uprave Abanke Vipa, ki je že nekaj časa zaposlen v KD Group; torej v istem poslovnem miljeju, od koder je na čelo NLB skočil Draško Veselinovič. Čeprav je bil za razliko od Veselinoviča nekdanji bankir Aljoša Tomaž vedno bližje SD (Združeni listi) kot pa LDS.

Kljub temu se zdi zelo verjetno, da bo Marinškov nadzorni svet preložil razpravo in breme odločitve o Veselinovičevem odstopu na nov nadzorni svet, ki bo izvoljen na redni junijski skupščini NLB. Novi nadzorniki naj bi potem korektno pripravili razpis za predsednika in člane uprave, med najresnejšimi kandidati za novega prvega moža NLB pa naj bi bil tokrat nihče drug kot nekdanji premier, nesojeni evropski komisar in poslanec – Tone Rop.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Draška Veselinoviča Igorju Marinšku Rafaela Mohorka Dušanom Mohorkom Matej Narat Miran Vičič Alojz Jamnik David Benedek Claude Deroose franci zavrl miro senica Katarina Kresal Gregorja Golobiča Mateja Lahovnika Borut Pahor Patricka Vlačiča zoran janković Francija Križaniča Draga Isajloviča Mitja Gaspari Aljošo Tomaža Tone Rop

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Scenarij: namesto Veselinoviča Tone Rop, namesto Križaniča pa Gaspari?!