objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 22. april 2009 ob 15:06

Veselinovič brani tajkunske kredite, Lahovnik očitno zapušča vlado
Draško Veselinovič bi še vodil banko, Matej Lahovnik bo razmislil do petka
2009 Pozareport

Odpri galerijo


Usoda Draška Veselinoviča, ki je nadzornemu svetu ponudil odstop z mesta predsednika uprave Nove Ljubljanske banke, je še vedno velika uganka; po včerajšnji mega tiskovni konferenci skoraj celotne uprave NLB (prišli so vsi razen Mirana Vičiča, ki je na službeni poti) pa je bolj ali manj jasno, da se člani uprave, zaradi spornega reprogramiranja 150 milijonov evrov težkega kredita Infond Holdingu oziroma Bošku Šrotu, prvemu človeku Pivovarne Laško, za odstope niso odločili. Tako imenovane "tajkunske kredite" so namreč odločno zagovarjali in napovedali, da se bo reprogramiranje tovrstnih dolgov še nadaljevalo. Veselinovič pa je poudaril, da odstopa ni ponudil zato, ker bi "storil karkoli narobe, ampak zato, ker je želel zaščititi interes banke, ki jo vodi".
Torkov redni kolegij predsednika vlade Boruta Pahorja s predsednikoma in predsednico koalicijskih strank (večina novinarjev tem sestankom zmotno pravi vrh koalicije) je po naših informacijah minil tako, da je predsednik stranke Zares Gregor Golobič vztrajal pri svojem, torej zahtevi, da morata Veselinovič in uprava banko zapustiti, podprl ga je prvak stranke DeSUS Karl Erjavec, predsednica LDS Katarina Kresal pa je Veselinoviča zagovarjala z "načelnimi argumenti", češ politika naj se ne vmešava v konkretne bančne operacije. Pahor naj bi bil "nekje vmes", ostrih besed med Golobičem in Kresalovo pa menda ni manjkalo.
Veselinovičevi svetovalci in lobisti so prepričani, da člani sedanjega nadzornega sveta NLB, z odvetnikom Igorjem Marinškom na čelu, Veselinoviča ne bodo razrešili, ampak odgovornost morebitne razrešitve prevalili na pleča novih nadzornikov, ki jih bo imenovala skorajšnja skupščina. Ali bo Veselinovič odstop ponudil tudi novim članom nadzornega sveta, bomo še videli, pravijo naši viri blizu Veselinoviča. Njegovi znanci trdijo, da bi zelo rad ostal na čelu NLB, vse pa je odvisno od stopnje političnega pritiska, ki ga nad Veselinovičem zganja predvsem Zares; "res zajebano, kako so se skregali", skoraj obupano vijejo roke posamezni Veselinovičevi svetovalci iz ozadja. Pahor pravi, da si želi čimprejšnji sklic skupščine NLB in izvolitev novega nadzornega sveta, ki naj na podlagi javnega razpisa imenuje novo upravo.
Toda po naših informacijah napovedane petkove seje nadzornega sveta NLB ne bo, ker predstavniki belgijske zavarovalniško-bančne družbe KBC, tretjinske solastnice NLB, ta petek menda nimajo časa, zato naj bi sejo prestavili za nekaj dni.
Skoraj še večja enigma pa je, kaj bo zdaj storil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki je afero z Veselinovičem pravzaprav politično odprl. Po nekaterih informacijah si Lahovnik želi na vsak način oditi iz vlade, ker mu zadeva menda že od vsega začetka ne diši najbolje. Razlogov, zakaj noče več biti krizni minister, naj bi bilo več, med njimi so menda tudi čisto osebni. Ima dve majhni hčerki, žena Katarina je zdravnica v Slovenj Gradcu oziroma Velenju, od koder se Lahovnik vsak dan vozi v Ljubljano in nazaj – največkrat sam, brez šoferja, s svojim avtomobilom. Tako naj bi Lahovnik iskal primeren in dovolj tehten razlog, da zapusti ministrski stolček; najverjetneje se je tudi zato dal uvrstiti na kandidatno listo Zaresa za junijske volitve v Evropski parlament, pravijo naši viri blizu Pahorja. Premier Pahor sicer pravi, da si bo prizadeval, da Lahovnik ostane v vladi.
Lahovnik je po sinočnji izredni seji sveta stranke Zares, kamor je priletel direktno iz Rusije, potrdil, da razmišlja o odstopu z ministrskega položaja. Po njegovem mnenju v koaliciji obstajajo precejšnja razhajanja v pogledih na reševanje ključnih gospodarskih vprašanj in razlike v vrednostnih izhodiščih, med katere spada tudi odnos do reprogramiranja spornih "tajkunskih" kreditov. Lahovnik pravi, da "kot minister za gospodarstvo ne pristaja na to, da posluša očitke nekaterih, ki so očitno močno prepleteni z nekaterimi lobističnimi skupinami, da ne sme izreči svojega jasnega in nedvoumnega mnenja o določeni potezi največje finančne institucije v državi“. Največji paradoks in vrhunec sprenevedanja pa se mu zdi, da argumenti o nevmešavanju politike v gospodarstvo "prihajajo od tiste gospe (Katarine Kresal; op.p), ki je pomagala na čelo NLB spraviti svojega kandidata za poslanca (Draška Veselinoviča; op.p)". Po Lahovnikovih besedah je več kot očitno, da so vrednote, stališča in programi, ki jih zastopajo znotraj vlade, precej različni. "Očitno so razlike tukaj prehude, zato bom sam zelo resno razmislil o svojem obstanku v tej vladi," trdi Lahovnik, ki naj bi odločitev o odstopu sprejel do petka. Po njegovem mnenju ima stranka Zares "več kot dovolj kadrov, da nadomesti njega ali kogar koli drugega".
Na seji sveta stranke Zares so oblikovali nekaj sklepov, ki jih namerava Golobič še danes predati premierju Pahorju, vlada pa naj bi jih po njihovem mnenju sprejela že na jutrišnji seji. Tako od vlade pričakujejo ugotovitev, da je razvpito podaljšanje posojila Infond Holdingu v nasprotju s pogoji in merili, ki sta jih državni zbor in vlada v zakonih in podzakonskih aktih določila koristnikom državnih poroštev. Poleg tega mora vlada ugotoviti, da delovanje nadzornega sveta in uprave NLB ni usklajeno z lastniško politiko države kot največje lastnice NLB in zato ne uživa več njenega zaupanja. Vlada naj bi za skupščino NLB pripravila zahtevo, da se na njej sprejme sklep o izvedbi revizije kreditiranja vseh menedžerskih prevzemov. Z revizijo naj bi se ugotovila vsa potrebna dejstva za morebitne odškodninske in druge odgovornosti uprave ter nadzornega sveta NLB.
Sicer pa je Zaresovce najbolj razburilo pisanje Kresalove na spletni strani LDS, kjer je Golobiču in njegovim fantom sporočila, naj gredo raje delat. V ožjih družbah so včeraj pošteno udrihali čez Kresalovo in njenega intimnega partnerja ter odvetnika Mira Senico, ki naj bi bil povezan s Pivovarno Laško, zato naj bi ekipa okoli Kresalove vračala stare dolgove tajkunom. Člani vodstva Zaresa so besni tudi na Pahorja, ker naj bi dajal tiho potuho Kresalovi.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Draška Veselinoviča Mirana Vičiča Bošku Šrotu Boruta Pahorja Gregor Golobič karl erjavec Katarina Kresal Igorjem Marinškom matej lahovnik Katarina Mira Senico

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Veselinovič brani tajkunske kredite, Lahovnik očitno zapušča vlado