objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 24. april 2009 ob 07:06

Zmaga zakoncev Čepin: sodišče prepovedalo knjigo Nane Zeneli!
Če založba Učila v roku 48 ur knjige ne umakne s prodajnih polic, dobi kazen 30 tisoč evrov
2009 Pozareport

Odpri galerijoNajbolj razvpita slovenska ločenka Urška Čepin je preko ljubljanskega odvetnika Pavla Zajca dosegla začasno prepoved  "izdajanja, ponujanja, prodaje ali drugega načina distribucije“ knjige z naslovom Prekletstvo v zlati kletki ali senzacionalna zgodba Urške Čepin, ki jo je napisala zloglasna Nana Nataša Zeneli, izdala pa tržiška založba Učila. Odredbo je v torek dopoldne podpisala okrajna sodnica v Kranju, Anica Rant, postopek pa se je nerodno zavlekel zaradi prelaganja pristojnosti. Čeprav je odvetnik Zajc predlog za začasno odredbo pravilno vložil na okrajno sodišče v Kranju, ki je krajevno pristojno zaradi sedeža založbe Učila v Tržiču, se je sodnica sprva postavila na stališče, da pri izdaji sporne knjige ne gre za kršitev osebnostnih, ampak avtorskih pravic; glede na to, da je izdajo knjige Zenelijevi predhodno pisno prepovedala Urška Čepin. Za odločanje o sporih glede avtorskih pravic pa je pristojno okrožno sodišče v Ljubljani. Zajc se je pritožil, višje sodišče mu je dalo prav in zadeva je spet pristala v Kranju. Sodnica Rantova se je potem odločila knjigo prepovedati na podlagi pravnih argumentov odvetnika Zajca, zaradi nedovoljenih posegov v osebnostne pravice njegove klientke Urške Čepin.
Sodna prepoved se nanaša na založbo Učila, ki mora v predpisanem roku 48 ur vse izvode knjige o bivših zakoncih Čepin umakniti s prodajnih polic in prekiniti distribucijo knjige preko spleta. Založba sicer lahko vloži ugovor zoper začasno odredbo, toda ugovor ne more zadržati odločitve sodišča: knjiga mora v vsakem primeru ven iz prodaje! Če založba tega ne stori, se ji izreče in izterja kazen v višini 30 tisoč evrov. Če kljub izvršeni kazni založba še vedno ne preneha s prodajo knjig, se lahko kazen v enakih obrokih izreka in izterja celo do 300 tisoč evrov.
Ko smo Urški Čepin po telefonu povedali za odločitev sodišča, je zadovoljna dejala: Super, vesela sem! Zadovoljen je tudi Aleš Čepin, ki je zoper Nano Natašo Zeneli in založbo Učila že napovedal odškodninske tožbe. Nove sodne postopke napoveduje tudi odvetnik Zajc, ki namerava založbo in Zenelijevo v imenu Urške Čepin tožiti za okroglih 30 tisoč evrov. Zanimivo, ampak Zajc razmišlja tudi o odškodninski tožbi Čepinove zoper državo, saj naj bi sodišče – zaradi nesmiselnega spora okoli pristojnosti – odločitev o začasni odredbi zavleklo na deset dni, njegova klientka pa je zaradi tega trpela hude duševne bolečine.

Nana Nataša Zeneli odločitve kranjskega sodišča ni hotela komentirati (čeprav so zadnje čase tabloidne revije polne njenih globokoumnih izjav), brez komentarja so – vsaj zaenkrat – ostali tudi pri založbi Učila. Ko smo direktorja Srečka Mrvarja poklicali po telefonu, nas je njegova tajnica Tina (priimka nam iz neznanih razlogov ni hotela zaupati) najprej povezala v njegovo pisarno, čez nekaj časa – medtem ko je telefon kakor zvonil v prazno –, pa nam je dejala, da je Mrvar že odšel. Po drugi strani pa na elektronsko pošto Mrvar očitno ne odgovarja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Urška Čepin Pavla Zajca Nana Nataša Zeneli Anica Rant Aleš Čepin Srečka Mrvarja Tina

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zmaga zakoncev Čepin: sodišče prepovedalo knjigo Nane Zeneli!