objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 25. april 2009 ob 07:43

Minister Lahovnik ostaja, letita bankirja Veselinovič in Kovačič?!
Pahorjeva vlada ne podpira tajkunskih kreditov in zahteva odgovornost vodstev NLB in NKBM
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Na četrtkovem maratonskem zasedanju Pahorjeve vlade je koalicija vendarle našla kompromis v zvezi s tako imenovanimi "tajkunskimi krediti" in končala spor med LDS in Zares. Vihar naj bi se polegel, ključ rešitve spora in krize v vladni koaliciji pa so štirje sklepi; vlada je tako med drugim ugotovila, da v "primeru nekaterih reprogramov posojil, povezanih z menedžerskimi prevzemi in lastniško konsolidacijo, pričakovanja vlade niso bila uresničena, upravi in nadzorna sveta NLB in NKBM pa niso sledili sklepom Banke Slovenije. Vlada se s tem ne strinja in meni, da obstoječa nadzorna sveta ne izpolnjujeta odgovorno svojih nalog in obveznosti“. Vlada "od bank, ki so v večinski, pretežni ali posredni lasti države, tudi pričakuje, da bodo pri svojem poslovanju upoštevale omejitve, ki jih je država postavila skupaj z neomejenim jamstvom za vloge prebivalstva“. Spomnimo, vlada je že takrat odločila, da denar iz državnih poroštev ne sme biti porabljen za tajkunske kredite. Ministrstvo za finance pa mora do 15. maja pripraviti "predlog lastniške politike do obeh državnih bank, ki bo zagotovila ustrezno upravljanje tveganj in omejila izpostavljenost državnih poroštev. To politiko bodo morali upoštevati vsi člani nadzornih svetov, ki jih bo predlagala država“. V obeh državnih bankah tudi že potekajo revizije kreditiranja menedžerskih prevzemov, ki bodo "ugotovile vsa potrebna dejstva za oceno morebitne odškodninske in druge odgovornosti uprave in nadzornih svetov bank“. Sklepe vlade, povezane s tajkunskimi krediti, je premier Borut Pahor predstavil na začasni tiskovni konferenci, potem pa se vrnil na sejo vlade.

Minister za gospodarstvo, Matej Lahovnik, je za naš portal povedal, da se mu zdijo sklepi "primerni", zato "ne bo odstopil", in da je na podlagi včerajšnje seje "posledično mogoče pričakovati, da bo prišlo do zamenjave v obeh nadzornih svetih in upravah Nove Ljubljanske banke in Kreditne banke Maribor“, pri čemer je položaj predsednika uprave NLB Draška Veselinoviča – z vidika njegove zamenjave – še nekoliko slabši od položaja Matjaža Kovačiča, predsednika uprave NKBM. Prvič zato, ker je reprogramiranje 150-milijonskega kredita Infond Holdingu, ki si ga je privoščila Veselinovičeva uprava, neposredno sprožilo vladno krizo, in drugič, ker je lastniška vloga države v NLB močnejša od vloge države v NKBM. Po tem scenariju je za pričakovati, da bo o Veselinovičevi razrešitvi odločal nov nadzorni svet – predvidoma junija, po redni skupščini NLB –, Kovačičeva usoda pa naj bi bila znana po izredni skupščini NKBM, do katere naj bi prišlo v naslednjih dveh ali treh mesecih. Oba scenarija sta v rokah ministrstva za finance.
Kljub soglasno sprejetim sklepom pa je seja vlade za zaprtimi vrati potekala vse prej kot gladko. Med LDS in Zares se je zapletlo že ob zakonu o policiji, kjer je ministrica za javno upravo, Irma Pavlinič Krebs (Zares), ostro nastopila proti ministrici za notranje zadeve in predsednici LDS, Katarini Kresal. Kresalova namreč predlaga, da bi lahko ministrica za notranje zadeve generalnega direktorja policije izbrala brez javnega razpisa, Zares pa temu nasprotuje. Zaradi neusklajenosti je Pahor točko umaknil z dnevnega reda, Kresalova pa je nenadoma zapustila sejo vlade. Kasneje se je na sejo vrnila; zakaj je odšla, pa še ni točno pojasnjeno. Mimogrede, če bi Kresalova zakon v tej obliki preko vlade vendarle spravila v državni zbor, bi zakon najverjetneje gladko padel; opozicija je namreč proti, prav tako nekaj poslancev iz vrst socialnih demokratov, Kresalova pa bi ostala tudi brez glasov poslancev Zares.
Razprava o tajkunskih posojilih je po naših informacijah trajala dobre štiri ure, z debato v vladi in usklajevanjem v ožji ministrski sestavi vred. Na seji vlade so okoli sklepov največ govorili Kresalova, Lahovnik, Gregor Golobič, Mitja Gaspari, Patrick Vlačič in Pahor, medtem ko je Aleš Zalar, minister za pravosodje iz vrst LDS, molčal. Je pa kasneje – namesto Kresalove – dajal izjave in prišel na televizijsko oddajo Odmevi (TV Slovenija). Ministrica Kresalova je, zanimivo, pred začetkom debate dejala, da predlagani sklepi zanjo niso sprejemljivi, vendar jih je kasneje očitno podprla, kajti vlada je o njih odločila soglasno, brez glasovanja. Po koncu točke o tajkunskih kreditih pa je Katarina Kresal znova zapustila sejo in se ni več vrnila. Novinarji so ostali tudi brez njenega komentarja. Medklic: med sejo vlade se je Lahovnik nekajkrat na štiri oči pogovarjal z Borutom Pahorjem.

Po naših informacijah ne držijo tudi govorice, da naj bi Pahor stranki Zares – za rešitev vladne krize – ponujal ministrstvo za finance in zamenjavo ministra Francija Križaniča. Po drugi strani pa naj bi z odstopi grozili vsi ministri Zaresa. Križaniča sicer na včerajšnji seji zaradi službene poti v tujini ni bilo; nadomeščala ga je državna sekretarka, Helena Kamnar, ki je novinarjem zanikala spor s Križaničem. Z vladnimi sklepi je bil zadovoljen tudi Golobič, ki je na Odmevih med drugim izjavil, da pričakuje odstop uprave NLB. Stranka Zares pa se je na svoji spletni strani že "pohvalila s svojo veliko zmago na seji vlade".
Slišati je tudi, da naj bi Kresalova na račun politike LDS do tajkunskih kreditov doživela precejšnje kritike iz lokalnih odborov stranke. Vidni člani vodstva liberalnih demokratov, denimo državni sekretar v Pahorjevem kabinetu, Jožef Školč, in poslanec Anton Anderlič, pa so ji menda lojalni. Ker so junija volitve v Evropski parlament, tudi ni pričakovati, da bo retorika o tajkunskih kreditih nenadoma izpuhtela iz politične scene, prej obratno.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pahorjeve matej lahovnik Draška Veselinoviča Matjaža Kovačiča Irma Pavlinič Krebs Katarini Kresal Gregor Golobič Mitja Gaspari patrick vlačič Aleš Zalar Francija Križaniča helena kamnar Jožef Školč Anton Anderlič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Minister Lahovnik ostaja, letita bankirja Veselinovič in Kovačič?!