objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 5. maj 2009 ob 06:52

Metka Tekavčič ne gre v NLB, morda bo dekanica namesto Mramorja
Tajni deal med Pahorjem in Kresalovo, da Veselinovič ostane?!
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Metka Tekavčič, profesorica na ljubljanski Ekonomski fakulteti in predsednica ljubljanskega odbora Socialnih demokratov, očitno ne bo članica novega nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke. To je postalo jasno potem, ko je premier in njen strankarski šef Borut Pahor na četrtkovi konferenci – po zadnji seji vlade – dejal, da pričakuje, da bo "ministrstvo za finance v nadzorni svet predlagalo ljudi, ki še niso sedeli v njenem nadzornem organu, s svojim ugledom pa bodo povečali zaupanje v največjo slovensko banko". Spomnimo: Tekavčičeva je bila članica nadzornega sveta NLB v času, ko je upravo NLB prevzemal Marjan Kramar. Toda med tedanjimi člani nadzornega sveta je bil, denimo, tudi Uroš Slavinec, direktor Heliosa iz Domžal, ki je pred kratkim postal član nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav.
Pahor in Tekavčičeva sta po naših informacijah zaradi tega po telefonu govorila prvega maja in na delavski praznik izmenjala nekaj težkih besed. Sicer pa je slišati, da naj bi novi nadzorniki NLB "naredili vse potrebno", da predsednik uprave NLB Draško Veselinovič – kljub odstopu – ostane na svojem položaju. To naj bi bil tajni deal med Pahorjem in predsednico LDS Katarino Kresal, izhodišče za njun dogovor pa naj bi bile pripombe LDS med predzadnjo vladno sejo o reprogramiranju razvpitih tajkunskih kreditov. Vlada je takrat upoštevala "pripombe Katarine Kresal, ki je zahtevala, naj vlada najprej preveri pri pristojnih ustanovah, ali je vodstvo NLB v resnici naredilo napako", ko je reprogramiralo 150-milijonski kredit Infond Holdingu oziroma Bošku Šrotu, prvemu človeku Pivovarne Laško.

Toda Metka Tekavčič ima očitno drugačne ambicije. Želi namreč postati dekanica Ekonomske fakultete v Ljubljani, na volitve pa gre proti aktualnemu dekanu Dušanu Mramorju, nekdanjemu ministru za finance v vladi Toneta Ropa. Tekavčičeva je bila sicer že tri mandate prodekanica, v času vladavine dekana Maksa Tajnikarja. Predstavitev programov kandidatov za novega dekana EF bo 11. maja na akademskem zboru, volitve pa so predvidene dva tedna kasneje – 25. maja. Dušana Mramorja, ki si menda ne predstavlja, da ne bi bil vnovič izvoljen, so omenjali tudi kot enega od kandidatov za novega rektorja ljubljanske univerze (volitve so 17. junija, letos se namreč izteče štiriletni mandat rektorici Andreji Kocijančič), toda Mramor se je kandidaturi pred kratkim odpovedal. Kandidatka za dekanico je tudi Maja Makovec Brenčič, izredna profesorica mednarodnega poslovanja in trženja ter predsednica Društva za marketingSlovenije .

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
metka tekavčič Borut Pahor Marjan Kramar Uroš Slavinec Draško Veselinovič Katarino Kresal Bošku Šrotu Dušanu Mramorju Toneta Ropa Maksa Tajnikarja Andreji Kocijančič maja makovec brenčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Metka Tekavčič ne gre v NLB, morda bo dekanica namesto Mramorja