objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 6. maj 2009 ob 06:50

Janez Kocijančič skoraj nadzornik NLB, dokler ni Pahor rekel ne
Minister Križanič pri kadrovanju šefa uprave Hita menda ne popušča glede Vuge in Križmana
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Med kandidati za novega člana nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke se je znašel tudi Janez Kocijančič, dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, nekdanji predsednik sveta RTV in bivši prvi mož Združene liste, predhodnice Socialnih demokratov. Še več, Kocijančič naj bi bil celo favorit za novega predsednika  nadzornega sveta, kar naj bi se tudi že dogovorila z ministrom za finance Francijem Križaničem. Da to drži, nam je potrdilo več različnih virov, vključno z Janezom Kocijančičem, ki skromno pravi, da se je njega "samo omenjalo". Naši viri hkrati trdijo, da je Kocijančič kasneje izpadel iz seznama, po sestanku s premierjem Borutom Pahorjem, ko naj bi mu slednji dal vedeti, da kot bivši šef politične stranke politično ni primeren za člana ali celo predsednika nadzornega sveta NLB. Po naših informacijah naj bi Kocijančič pogovor s Pahorjem (tik pred prvim majem) potem jezno oziroma užaljeno zapustil; Kocijančič je za naš portal sicer včeraj dejal, da tega sestanka s Pahorjem sploh ni bilo in da je to "čista raca". Pravi, da sta se s Pahorjem nazadnje srečala 24. aprila, na sprejemu pri predsedniku republike Danilu Türku, na podelitvi državnih odlikovanj izbranim slovenskim športnikom. No, slišati je tudi, da naj bi Pahor Kocijančiča velikokrat prosil za nasvete, vsekakor večkrat, kot je Pahor to pripravljen priznati.
Mimogrede, Metka Tekavčič, izredna profesorica in kandidatka za dekanico na ljubljanski Ekonomski fakulteti ter predsednica ljubljanskega odbora Socialnih demokratov, pa je za danes sklicala posebno tiskovno konferenco, kjer naj bi pojasnila, zakaj se je odločila potegovati za članico nadzornega sveta NLB. V povezavi z NLB je morda zanimivo tudi dejstvo, da je novopečeni predsednik nadzornega sveta Telekoma Tomaž Berginc (za prvega nadzornika so ga izbrali na včerajšnji prvi seji nadzornega sveta v novi sestavi) zaposlen kot direktor družbe Eti Elektroelement d.d. iz Izlak, katere pomembna lastnica je Eleonora Kramar, direktorica marketinga in žena nekdanjega predsednika uprave NLB Marjana Kramarja. Slednji je namreč tudi predsednik nadzornega sveta družbe Eti.

Ministru za finance Križaniču se očitno resno zapleta tudi pri novogoriškem Hitu. Jožica Bone, predsednica enega od treh Hitovih sindikatov, namreč trdi, da "želi minister mimo sklepa nadzornega sveta vplivati na izbor novega predsednika uprave". Po trditvah Bonetove naj bi minister Križanič "zahteval, da nadzorni svet poleg petih kandidatov za predsednika uprave povabi še dva kandidata, ki so ju nadzorniki že izločili, vendar naj bi bila ta dva kandidata blizu Križaniču". Zaposleni v Hitu so prepričani, da "s tem pade kredibilnost nadzornega sveta, zato so takšni pritiski nedopustni". Prvi nadzornik Hita Marko Jaklič pa o tem menda ne ve nič. "To je zame novo. Z ministrom Križaničem nisem v nobenih kontaktih. Ali je zadovoljen s petimi izbranimi kandidati, ne vem. Verjetno bo svoje mnenje izrazil preko predstavnika ministrstva za finance v nadzornem svetu," pravi Jaklič. Nadzorni svet naj bi prav danes začel pogovore z izbranimi petimi kandidati za predsednika uprave Hita, Jaklič pa je že pred prvomajskimi prazniki za naš portal povedal, da naj bi nadzorniki novega predsednika uprave imenovali soglasno, sicer bo kot predsednik odstopil. To naj bi naredil tudi v primeru, če se bo v kadrovanje vmešavala politika. "Vseh pet se nas mora uskladiti, da bo nova uprava Hita lahko normalno delovala. Tako je možno, da predstavnik ministrstva za finance v nadzornem svetu (Tomo Malnarič; op.p.) zminira določenega kandidata," še meni Jaklič. Po naših informacijah naj bi Križanič zahteval, da nadzorniki povabijo še njegovega favorita Matjaža Vugo in pa Silvana Križmana; oba naj bi forsiral tudi bivši predsednik uprave Hita  Branko Tomažič.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
janez kocijančič Francijem Križaničem Borutom Pahorjem Danilu Türku metka tekavčič Tomaž Berginc Eleonora Kramar Marjana Kramarja Jožica Bone Marko Jaklič Tomo Malnarič Matjaža Vugo Silvana Križmana Branko Tomažič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janez Kocijančič skoraj nadzornik NLB, dokler ni Pahor rekel ne