objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 7. maj 2009 ob 06:44

Kryžanowski brez razrešnice bi zaradi Kuntariča rad prišel do Ropa
Tadej Tufek strašno lobira, do zdaj naj bi dobil vsaj dva člana nadzornega sveta
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Torkova skupščina Petrola upravi in nadzornemu svetu za lansko leto ni podelila razrešnice. Paradržavna sklada Kad in Sod sta namreč zahtevala, naj delničarji ločeno glasujejo o delitvi bilančnega dobička in razrešnici uprave, ki je brez zaupnice ostala zaradi odprtih vprašanj glede lanskega poslovanja. Novi predsednik nadzornega sveta Petrola in predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič je po seji povedal, da "to še ne pomeni samodejne razrešitve uprave, so pa odprte vse možnosti. Če bi bil osebno zadovoljen z rezultati dela uprave, potem verjetno ne bi kot sopredlagatelj predlagal, da se glasuje o podelitvi razrešnice". Skupščina je tudi zamenjala revizorsko hišo, ki bo poslej revidirala Petrol. Namesto BDO EOS Revizije v Petrolovo poslovno stavbo na Dunajski cesti za Bežigradom prihaja KPMG Slovenija. Predmet revizije naj bi bila predvsem sumljiva Petrolova naložba v Istrabenz, ki je pridelala skoraj 55 milijonov evrov izgube.
Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski je po skupščini dejal, da je bila "poteza lastnikov pričakovana, saj so se lastniške strukture Petrola v zadnjih dveh mesecih temeljito spremenile; spremenil se je tudi nadzorni svet. Pričakovati je bilo, da hočejo imeti več informacij oziroma se seznaniti z vsemi dejstvi o podjetju. To je popolnoma normalno, uprava pa bo novemu nadzornemu svetu dala na razpolago vse podatke. Uprava zagovarja stališče, da je delala v dobro družbe, in nas v skladu s tem nič ne skrbi". Kryžanowski je tudi povedal, da "Kad in Sod skupščini nista posebej utemeljila, zakaj sta zahtevala nepodelitev razrešnice, zato tudi sam ne more govoriti o tem, ali bi odstopil ali ne". Kot pravi Kryžanowski, se o njegovem odstopu oziroma zamenjavi govori že od konca lanskega leta, vendar je po njegovem mnenju to stvar nadzornega sveta, ki bo o tem tudi odločal. Mimogrede, na skupščino je Kryžanowski prišel skupaj s podpredsednikom uprave Igorjem Irgoličem in članico uprave Alenko Vrhovnik Težak, medtem ko četrtega člana uprave, Boštjana Napasta, ni bilo videti.
Večina poznavalcev Petrolove scene je sicer mnenja, da nepodelitev razrešnice pomeni skorajšnjo zamenjavo uprave, ki bi sicer lahko že včeraj ponudila odstop – menda bi se tako spodobilo v smislu poslovne morale. Toda Kryžanowski & druščina so se očitno odločili, da se bodo "borili do zadnjega evra". Nadzorni svet je Kryžanowskemu namreč v ponedeljek že znižal bruto plačo za slabih 50 tisoč evrov letno, članom uprave pa naj bi osnovne plače znišali za 30 tisoč evrov. Hkrati naj bi bilo upravi sporočeno, naj to vzame, če ne, pa naj odide. Kryžanowski bo tako poslej prejemal "samo" 147.600 evrov bruto plače na leto, vendar je to znesek brez nagrad in drugih ugodnosti. Kryžanowski pa se zaenkrat še vedno upira vladnemu priporočilu, naj si mesečno plačo zniža na okoli 12.500 evrov bruto.
Glavna ovira takojšnji zamenjavi Marka Kryžanowskega in ostalih članov uprave naj bi bile njihove  visoke pogodbene odpravnine v primeru predčasne nekrivdne razrešitve, ki znašajo celo do 12 mesečnih plač. Premier Borut Pahor je namreč odločno proti izplačevanju tovrstnih odpravnin, zato naj bi bila strategija odstrelitve Kryžanowskega nekoliko previdnejša. Najprej se bo počakalo na ugotovitve revizije, na podlagi katerih naj bi Kryžanowskemu in upravi grozile celo odškodninske tožbe. Potem sledijo pogajanja v smislu, češ, tožb ne bo, vi pa podpišite sporazumno razrešitev. Če bi se uprava še vedno upirala, kar pa je, glede na psihološki profil in poslovno situacijo večine članov uprave, malo verjetno (razvpiti posnetek Kryžanowskega na You Tube ter njegov osladni intervju v reviji Obrazi kažeta na izgubljanje živcev in bizarno strategijo nastopanja v javnosti), bi sledila krivdna razrešitev. No, kljub temu sta Marko Kryžanowski in Tomaž Kuntarič po skupščini skupaj romala na kavo.

Tadej Tufek, predsednik uprave Adrie Airways in menda glavni kandidat za novega šefa uprave Petrola, pa medtem pospešeno lobira za bodočo podporo med člani nadzornega sveta. Po nekaterih informacijah naj bi že imel zagotovljene glasove Tomaža Berločnika in Urbana Goloba. Za to naj bi poskrbela generalni sekretar SD Uroš Jauševec in odvetnik Miro Senica. Proti Tufku naj bi se izrekel Bruno Korelič, ni pa še točno znano, kako sta glede Tufka razpoložena Tomaž Kuntarič in prvi človek Mercatorja Žiga Debeljak. Kuntarič, ki naj bi skoraj vse svoje poteze usklajeval s predsednikom uprave Kapitalske družbe Borutom Jamnikom, bi bil Tufka v skrajnem primeru menda pripravljen podpreti; potem bi se tako najverjetnje odločil tudi Debeljak. Slednji morda tudi zato, ker zoper Tufka močno "nabija Zares", prvak Zaresa Gregor Golobič pa naj bi preprečil Debeljakovo imenovanje za predsednika skupščine Kada (mimogrede, po naših informacijah skorajšnjo zamenjavo Petrolove uprave pričakuje tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik). Igra je tukaj sicer nekoliko bolj zapletena, glede na to, da se Debeljaka prav tako omenja kot možnega za novega predsednika uprave Petrola; toda v fazi, ko je Debeljak še vedno trdno na čelu uprave Mercatorja, ga Petrol očitno zanima bistveno manj. Da se ne poteguje za šefa Petrolove uprave, je Debeljak eksplicitno povedal tudi v oddaji Požar Report na Info TV. Člani nadzornega sveta iz vrst zaposlenih pa naj bi podprli kandidata, za katerega bo Kuntarič, oziroma tistega, ki naj bi po njihovi oceni dobil večinsko podporo zunanjih članov nadzornega sveta. Kar zadeva podporo članov nadzornega sveta iz vrst zaposlenih Tadeju Tufku, naj bi pomembno vlogo odigral tudi Roman Dobnikar, direktor Petrol Sladiščenja, ki je nesporno blizu SD in naj bi skoraj zanesljivo postal član nove Petrolove uprave.
Naši viri trdijo, da naj bi Marko Kryžanowski zadnje čase obupno poskušal priti do Toneta Ropa, ki naj bi zanj lobiral pri Kuntariču. Rop ga po naših informacijah še ni sprejel, po lobistih pa naj Kryžanowskemu sporočil, naj se zamenjave ne boji tako panično, vsaj dokler je glavni kandidat za njegov stolček Tadej Tufek.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomaž Kuntarič Marko Kryžanowski Igorjem Irgoličem Alenko Vrhovnik Težak Boštjana Napasta Borut Pahor Tadej Tufek Tomaža Berločnika Urbana Goloba Uroš Jauševec miro senica bruno korelič Žiga Debeljak Borutom Jamnikom Gregor Golobič matej lahovnik Roman Dobnikar Toneta Ropa

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kryžanowski brez razrešnice bi zaradi Kuntariča rad prišel do Ropa