objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 16. maj 2009 ob 07:30

Mojca Kleva proti Tanji Fajon: Če dobi dovolj glasov, ala ji vera!
Dolgoletna članica SD ustanovila separatni volilni štab in pospešeno zbira preferenčne glasove
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Mojci Kleva, dolgoletni članici Socialnih demokratov, magistri politoloških znanosti in podsekretarki poslanske skupine, naj bi bilo za sveto obljubljeno drugo mesto na listi SD za junijske volitve v Evropski parlament. To bi Klevovi skoraj zagotovo omogočilo, da bi se zavihtela v bruseljske poslanske klopi, toda predsednik Socialnih demokratov in premier Borut Pahor se je odločil drugače; pol ure pred odločilnim kadrovskim kolegijem na sedežu stranke na Levstikovi 15 v Ljubljani je iz rokava potegnil dopisnico RTV Slovenija Tanjo Fajon in jo postavil na drugo mesto liste, takoj za nosilcem Zoranom Thalerjem. Po kombinatoriki spolne zadrge je na tretjem mestu pristal doktor ekonomije iz Murske Sobote Andrej Horvat (slednji trdi, da mu je stranka SDS na nedavnem kongresu ukradla slogan "Slovenija zmore več", kajti njegov volilni slogan na lanskih parlamentarnih volitvah je bil "Prekmurje zmore več"; toda Horvat, ki je bil za nameček v Janševi vladi celo državni sekretar – na ministrstvu za razvoj, pri Jožetu P. Damijanu, na volitvah ni bil izvoljen), Mojca Kleva pa je pristala šele na skrajno nehvaležnem četrtem mestu.
Potem se je znotraj omrežja Socialnih demokratov proti Fajonovi začela prava – vojna. Sprva se je razplamtela na strankarskem Facebooku, imenovanem Redbook. Redbookovci so začeli množično sesuvati Thalerja, pa tudi Fajonovo, ki sta objavila njuna profila in začela komunicirati, da bi pridobila podporo strankarske baze.
Poglejmo nekaj primerov. Uporabnik po imenu Lipe: "Cenim pripravljenost Zorana, da piše tudi v naši klepetalnici, rdečiknižci. Ampak s preferenčnim glasom bom podprl koga od 'naših. Če bi Zoran in Tanja kandidirala za delovno ali katero koli drugo mesto, bi ju z veseljem podprl. Ampak kandidirata za politično mesto, na listi politične stranke, da bi uveljavljala politične interese ter prevzemala odgovornost za delo in ugled stranke v dobrem in slabem. Pa se ne bojim glasovalne strankarske (ne)discipline. Nekorektno se mi zdi, da na Slovenskem 'nestrankarski kandidati strank pogosto na delikatna vprašanja o politiki 'njihove' stranke odgovarjajo: Veste, nisem član stranke!"
BogdanŠ: "Lepo Zoran, značilno za politike pač. Poznamo te še iz časov, ko si bil zunanji minister in 'cukal za rokav' italijansko zunanjo ministrico, da nas naj Italija že enkrat neha ovirati pri vstopanju v EU. Torej nič slabega - vse dobro. Vendarle vseeno: grem na volitve in s preferenčnim glasom bom volil članico naše stranke."
BogdanŠ: "Pozdravljena Tanja F. med nami. Upam, da boš kdaj tudi zapisala kaj na ta forum, in kaJ pokomentirala. Kot poročevalka TVS iz Buslja si po mojem odlično opravlajla svoje delo in nas temeljito obveščala o delu EU-jevske birokracije. Res te je bilo prijetno skoraj vsakodnevno gledat in poslušat. Žal pa bom na volitvah vseno glasoval s preferenčnim glasom za članico moje stranke SD z daljšim stažem."


Mojca Kleva je na Redbooku takrat zapisala, da se "ne želi več ukvarjati z listo, ker je bila dejansko potrjena na vseh pristojnih organih stranke in bi raje energijo usmerila v vsebino". Toda potem se je začelo zares. Klevovo je javno podprl pomladek Socialnih demokratov Mladi forum, ki je na mariborskem kongresu največ pripomogel k njeni izvolitvi za podpredsednico konference. Mladoforumaši so člane stranke pozvali, naj na volitvah Klevovi namenijo preferenčni glas, ki bi omogočil njeno izvolitev in preprečil izvolitev Fajonove. Po nekaterih izračunih bi Mojca Kleva za preboj v Evropski parlament potrebovala okoli 10 tisoč glasov; samozavestno pravi, da jih bo tudi dobila. Predstavniki Mladega foruma naj bi koalicijo preferenčnih glasov ponudili tudi predsednici ljubljanskega odbora SD Metki Tekavčič. Ljubljanska konferenca se je namreč odločila, da bo s preferenčnimi glasovi podprla Leva Krefta. Kako so se dogovorili, ni znano, saj je na volitvah mogoče oddati samo en preferenčni glas.
Mojca Kleva, ki pravi, da že ima Ljubljano in Primorsko, je ustanovila svoj volilni štab, ki ga vodi Kristina Zelič. Novinarje redno obvešča o svojih predvolilnih aktivnostih, urnik pa ima tako natrpan, kot da je najmanj nosilka liste: povsod je zraven, od Internautice do slavnostnega odprtja 27. Vinske vigredi v Metliki.
In kaj na to pravi Tanja Fajon? "To, kar počne Mojca Kleva, je v korist vseh, ampak ala ji vera, če bo izvoljena. Mislim pa, da bo zelo težko."
Tanjo Fajon je generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej iz Bruslja odpoklical nemudoma po tem, ko se je razvedelo, da bo kandidirala na listi SD. Stanovanje v Bruslju, zraven evropske četrti, je že odpovedano, ni pa ga še izpraznila. Fajonova je za naš portal demantirala govorice, da si želi nazaj v Bruselj (dopisnica je bila osem let) samo zaradi svojega intimnega spremljevalca, novinarja Veita-Ulricha Brauna, nekdanjega bruseljskega dopisnika Deutsche Welle. Pravi, da ima Braun status svobodnega novinarja in precej dela tudi v Sloveniji, zato ni vezan na Bruselj. Sicer pa Fajonova, ki se je po prihodu v Bruselj ločila od prejšnjega  moža, še nima nove zaposlitvene pogodbe z RTV, zato ne ve, kjer na Kolodvorski 2-4 bo delala v prihodnje, če seveda ne bo izvoljena za evropsko poslanko. Mimogrede, tudi Fajonova je magistrirala iz mednarodnih odnosov.
Vodstvo RTV pa v Bruselj očitno sploh ne bo poslalo njene naslednice ali naslednika. Hud boj med Jadranko Rebernik, urednico dnevno-informativnih oddaj na TVS, in Edvardom Žitnikom, odstopljenim urednikom zunanjepolitične redakcije TVS (o katerem smo na našem portalu že poročali), je do nadaljnjega zamrznil generalni direktor Guzej; menda zato, da bi RTV nekaj prišparala. V Bruslju torej ostaja samo dopisnica Meta Dragolič, za katero naj bi Guzej doslej mislil, da poroča iz Pariza. Potem pa je modro ugotovil, da je ena dopisnica iz Bruslja čisto dovolj. Slišati je tudi, da novinarske kolegice Tanje Fajon privoščljivo komaj čakajo, da ne bo izvoljena ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mojci Kleva Borut Pahor Zoranom Thalerjem Andrej Horvat Janševi Jožetu P. Damijanu Metki Tekavčič Kristina Zelič Anton Guzej Veita-Ulricha Brauna Jadranko Rebernik Edvardom Žitnikom Meta Dragolič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mojca Kleva proti Tanji Fajon: Če dobi dovolj glasov, ala ji vera!