objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 16. maj 2009 ob 07:29

Neuradno: Erjavec zaradi Patrie pod lupo kriminalistov in dacarjev?!
Minister za okolje in prostor, predsednik stranke DeSUS in kandidat za evropskega poslanca Karel Erjavec že nekaj mesecev predmet tajne kriminalistične in davčne preiskave zaradi Patrie
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Karla Erjavca, predsednika DeSUS-a ter ministra za okolje in prostor, naj bi že nekaj mesecev intenzivno preiskovala policija in davčna uprava, trdijo naši viri. Preiskava naj bi bila povezava z razvpito afero Patria, operativno navodilo pa naj bi dala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Po navedbah naših virov Erjavec menda "ni popolnoma čist", kriminalisti in davčni inšpektorji pa naj bi preverjali vse Erjavčeve telefonske komunikacije od leta 2004 naprej (takrat je bil minister za obrambo v vladi Janeza Janše, prej pa državni sekretar na ministrstvu za pravosodje) in do podrobnosti tudi njegovo premoženje.
Ministrica Katarina Kresal nam je včeraj zjutraj sporočila, da "ni dala nikakršnih navodil z zvezi s postopkom Patria, ki ga vodi policija, usmerja pa vrhovno državno tožilstvo". Na Policiji pravijo, da "slovenska policija v zadevi Patria skupaj z državnim tožilstvom nadaljuje s kriminalistično preiskavo, pri čemer izvaja vse potrebne aktivnosti, tudi v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi. Ustanovljena je bila tudi skupna preiskovalna skupina, sestavljena iz slovenskih in finskih kriminalistov, ki jih na območju Republike Slovenije usmerja pristojno državno tožilstvo. Slovenska policija v tem trenutku ne more obveščati javnosti o kakršnihkoli novih okoliščinah ali ugotovitvah ter potrjevati konkretnih operativnih ukrepov v preiskavi zaradi interesa nadaljnjih postopkov, prav tako ne more potrjevati ali zavračati podatke zoper konkretne fizične osebe zaradi varstva osebnih podatkov". Z Davčne uprave pa so nam sporočili, da "naših informacij ne morejo komentirati, ker jih zavezuje zakonsko določilo upoštevanja davčne tajnosti".
Kot je znano, se je včerajšnjem kongresu stranke DeSUS v ljubljanski Palači Smelt Karel Erjavec spopadel za predsedniško mesto z vodjo poslanske skupine Francem Žnidaršičem (mimogrede, 174 delegatov in delegatk kongresa je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković); minister Erjavec pa se na junijskih volitvah poteguje še za poslanca v evropskem parlamentu, kot nosilec liste DeSUS.
Za Slovensko tiskovno agencijo je minister Erjavec ob kongresu potrdil, da je imel do zdaj dva informativna pogovora na temo patrij ter "poznanstva nekaterih ljudi". Podatkov o tem, da naj bi policija pregledovala njegove telefonske pogovore od leta 2004 pa, kot je dejal, nima. Erjavec je ob tem izjavil, da upa, da "so ta prisluškovanja v skladu z zakonom, sicer gre za hud poseg v temeljne človekove pravice. Glede na to, da živim transparentno, pa me tudi takšno prisluškovanje ne moti in ne skrbi".
Katarina Kresal je kasneje v izjavi za javnost še enkrat ostro zavrnila pritlehna namigovanja, da je naročila preiskavo zoper ministra za okolje Karla Erjavca. "Takšnih navodil ne dajem, jih ne bom dajala in mi niti na pamet ne pade, da bi jih, " pravi Kresalova, in trdi, da v konkretne kazenske postopke ne posega in ne daje navodil, "saj tega niti ne sme". To, da so ta namigovanja prišla iz strani DeSUS, je Kresalova komentirala z besedami, da ne ve, iz katere strani. "Neverjetno pa je, kako zlahka gredo takšne obtožbe iz ust."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Karla Erjavca Katarina Kresal Janeza Janše Francem Žnidaršičem Zoran Jankovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Neuradno: Erjavec zaradi Patrie pod lupo kriminalistov in dacarjev?!