objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 21. maj 2009 ob 06:18

Kriminalisti tajno delali socialno mrežo ministra Erjavca
Po razkritju policijskih zaslišanj Karla Erjavca menda zelo burno med Kresalovo in Gorškom
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko smo petek dopoldne ekskluzivno objavili informacijo o dveh zaslišanjih ministra za okolje in prostor Karla Erjavca pred ljubljanskimi kriminalisti, zaradi zloglasne afere Patria, smo včeraj izvedeli še nekatere podrobnosti policijske obdelave predsednika stranke DeSUS in nekdanjega ministra za obrambo. Naši viri, ki so se doslej v tej zadevi izkazali za točne, trdijo, da Erjavcu niso prisluškovali, je pa policija – na podlagi Erjavčevih telefonskih komunikacij od leta 2004 dalje – izdelala ministrovo tako imenovano "socialno mrežo". To naročilo naj bi policija dobila kmalu po tem, ko je novembra lani ministrstvo za notranje zadeve prevzela predsednica LDS Katarina Kresal. Natančni pregled premoženjskega stanja ministra Erjavca pa je ministrstvo za notranje zadeve s posebno odredbo zahtevalo od ministrstva za finance oziroma davčne uprave – v začetku aprila letos. Nato so Erjavca začeli zasliševati. Naši viri trdijo, da je bilo zaradi tega na policiji precej slabe volje, saj naj bi bili nekateri prepričani, da gre za zlorabo policije v politične namene, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, Janko Goršek, pa se Kresalovi menda ne upa upreti, ker bo kmalu objavljen razpis za generalnega direktorja, na katerem želi zmagati. Po naših informacijah naj bi Kresalova, potem ko je prišlo v javnost, da naj bi ona zahtevala preiskavo zoper Erjavca, imela buren in zelo glasen pogovor z Gorškom.

Spomnimo; v petek dopoldne smo objavili, da naj bi Karla Erjavca že nekaj mesecev intenzivno preiskovala preiskovala policija in davčna uprava. Preiskava naj bi bila povezava z razvpito afero Patria, operativno navodilo pa naj bi dala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Po navedbah naših virov Erjavec "ni popolnoma čist", kriminalisti in davčni inšpektorji pa naj bi preverjali vse Erjavčeve telefonske komunikacije od leta 2004 naprej in do podrobnosti tudi njegovo premoženje. Ministrica Katarina Kresal nam je v petek sporočila, da "ni dala nikakršnih navodil z zvezi s postopkom Patria, ki ga vodi policija, usmerja pa vrhovno državno tožilstvo". Na Policiji so povedali, da "slovenska policija v zadevi Patria skupaj z državnim tožilstvom nadaljuje s kriminalistično preiskavo, pri čemer izvaja vse potrebne aktivnosti, tudi v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi. Ustanovljena je bila tudi skupna preiskovalna skupina, sestavljena iz slovenskih in finskih kriminalistov, ki jih na območju Republike Slovenije usmerja pristojno državno tožilstvo. Slovenska policija v tem trenutku ne more obveščati javnosti o kakršnihkoli novih okoliščinah ali ugotovitvah ter potrjevati konkretnih operativnih ukrepov v preiskavi zaradi interesa nadaljnjih postopkov, prav tako ne more potrjevati ali zavračati podatke zoper konkretne fizične osebe zaradi varstva osebnih podatkov". Z Davčne uprave pa so nam sporočili, da "naših informacij ne morejo komentirati, ker jih zavezuje zakonsko določilo upoštevanja davčne tajnosti".
Informacije o policijski obdelavi Karla Erjavca so v javnost pricurljale točno med petkovim kongresom stranke DeSUS, kjer se je Erjavec za predsedniško mesto trdo spopadel z vodjo poslanske skupine Francem Žnidaršičem in na koncu tudi zmagal. Je pa intrigantno, da o zaslišanjih Erjavca nihče ni vedel nič, niti tisti novinarje ne, ki afero Patria sicer spremljalo do zadnjih pikantnih podrobnosti. Minister Erjavec je v petek potrdil, da je imel s kriminalisti doslej dva informativna pogovora na temo patrij ter "poznanstva nekaterih ljudi". Podatkov o tem, da naj bi policija pregledovala njegove telefonske pogovore od leta 2004 pa, kot je dejal, nima. Erjavec je še izjavil, da upa, da "so ta prisluškovanja v skladu z zakonom, sicer gre za hud poseg v temeljne človekove pravice. Glede na to, da živim transparentno, pa me tudi takšno prisluškovanje ne moti in ne skrbi". Doslej tudi ni znano, ali je Erjavec v aferi Patria osumljenec ali ne.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Karla Erjavca Katarina Kresal Janko Goršek Francem Žnidaršičem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kriminalisti tajno delali socialno mrežo ministra Erjavca