objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Sreda, 3. junij 2009 ob 06:58

Za slovenske pare spet usodni Blackpool!
Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič dokončno premagala državna prvaka Batagelja in Štrukljevo
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Za slovenske pare je bilo svetovno znano plesno tekmovanje v športnem plesu v Lomdonu, imenovano kar "Blackpool", znova usodno. Aktualna državna prvaka v latinskoameriških plesih, Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj, sta pristala šele na četrtem mestu, dokončno sta ju premagala njuna tekmeca Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič, ki sta bila, na presenečenje vseh, odlična druga.
Blackpoolski plesni festival so na eni strani sanje, na drugi pa nočna mora vsakega plesnega para na svetu. V to, severozahodno nič kaj posebno, angleško mesto se vsako leto maja zgrinjajo množice plesnih parov s celega sveta. Lani jih je bilo kar 1863. Na parketu dvorane Winter Gardens tekmujejo od leta 1920 in Angleži držijo tudi tradicijo, da na tej pomembni tekmi sodijo samo angleški sodniki. Menda zato, da ni pristranskosti, če lahko temu verjamemo. Za tekmovanje je značilno tudi to, da ni omejitve v prijavah iz posameznih držav, tako da res lahko tekmujejo vsi, ki se čutijo sposobne, da preplešejo vse plesne runde, in tisti najboljši, da se uvrstijo v finale. Na začetku tekmovanja so prišle spodbudne novice, saj sta se na tretjo stopničko zavihtela Klemen Prašnikar in Alexandra Averkieva, in sicer v kategoriji latinskoameriških plesov v starosti pod 21 let. Petouvrščena z državnega prvenstva sta bila tekmovalno razpoložena, poleg njune trenerke Daniele Škofic Novak pa ju je spodbujal tudi nov Alexandrin intimni prijatelj Andrej Škufca.

Andreja smo seveda prosili za komentar preko SMS-sporočila in odgovoril nam je tik pred objavo članka: "Klemen& Alexandra sta plesala super in sta napadala 1.mesto od prve runde naprej in bi lahko bila tudi višje od tretjega mesta, kar je po svoje fenomen glede na to, da sta Blackpool plesala prvič. Skratka d best". Andrej je v Blackpoolu navijal tudi za prijatelja Jurija Batagelja in Jagodo Štrukelj, ki pa jima veliki met ni uspel. "Pri članih pa so non stop rošade tako, da nobeno mesto ni zabetonirano," pravi Andrej, ki ima na blakpoolske tekme zagotovo mešane spomine. Od zmag do porazov, na kar se bosta morala navaditi tudi četrtouvrščena Jurij in Jagoda. Za mesto slabše od lanske uvrstitve in pomagala ni niti res krasna obleka izpod rok njune sponzorke, oblikovalke plesnih oblek Saše Pust. Za naš portal sta povedala: "Bila sva razočarana, kar je razumljivo, ampak greva naprej v lov za novo inspiracijo in čas bo pokazal, kam resnično sodiva". Za komentar smo prosili tudi njuno trenerko Danielo Škofic Novak, ki se je takole razpisala: "Težko komentiram rezultat, ker imajo vsi pari v finalu zelo različne stile in so bila mnenja sodnikov tudi zelo deljena. Jurij in Jagoda imata zelo specifičen stil, ki je nekaterim zelo všeč, drugim pa ne. Edina, ki sta izstopala, sta bila zmagovalca Stefano di Filippo in Ana Melnikova. Naslednji trije pari bi se lahko razvrstili tudi drugače, odvisno pač od prioritet ljudi, ki sodijo. Visok kakovostni nivo vseh šestih finalistov je podlaga za to, da vsak od njih poskuša pet tekmovalnih plesov prezentirati na edinstven način. Vsi pari v finalu so plesali odlično in nam pokazali šest popolnoma različnih stilov, kar je ponavadi odlika parov v profesionalni skupini".
Največji šok pa je bil, ko so razglasili drugo mesto, saj sta si ga priplesala Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič, do pred leta in pol še slovenski par, ki sedaj pleše za Hrvaško. Forsiranje para Batagelj&Štrukelj s strani Plesne zveze Slovenije, nekaterih lobističnih posegov, ki so šli v škodo paru Plohl&Lahvinovič, je botrovalo odločitvi, da presedlata k našim sosedom. Tako imajo sedaj Hrvati četrti par na svetu, drugega v Blackpoolu in napovedi za letošnje svetovno prvenstvo, ki bo novembra v Mariboru, gredo v prid prav Zoranu in Tatjani. Še posebej zato, ker se letošnja blackpoolska zmagovalca Di Filippo&Melnikova nepreklicno razhajata. Zoranova in Tatjanina trenerka pa še vedno ostaja Barbara Nagode Ambrož, ki je komentirala njun blackpoolski nastop: "Od prve runde dalje sta plesala zelo sproščeno, z zelo prepričljivo čustveno izraznostjo. Mislim, da so na rezultat vplivale odlične priprave v Ljubljani, smo pa tudi v Blackpoolu trenirali do dneva pred nastopom, zato je bila stopnja mirnosti zelo visoka. Glede rezultata nismo imeli nobenih pričakovanj, samo odličen nastop smo želeli izvesti in to nam je uspelo". Zoran in Tatjana sta že naslednji dan odletela v Moldavijo in v Vietnam, kjer bosta tekmovala in poučevala. 
V Blackpool pa kljub načrtom in odličnem lanskem četrtem mestu nista odpotovala Miha Vodičar in Nadja Bičkova. Nadja, ki še vedno potuje z ukrajinskim pasošem, si ni pravočasno zagotovila vize in mogoča dobra uvrstitev je šla po zlu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jurij Batagelj Jagoda Štrukelj Zoran Plohl Tatjana Lahvinovič Klemen Prašnikar Alexandra Averkieva Daniele Škofic Novak Andrej Škufca Saše Pust Stefano Di Filippo Ana Melnikova Barbara Nagode Ambrož Miha Vodičar Nadja Bičkova

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Za slovenske pare spet usodni Blackpool!