objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 5. junij 2009 ob 07:01

Golobič je že dead duck, Janković in Kučan prevzemata Zares?!
Borut Pahor ga ne bo odstavil, toda Gregor Golobič, ki je dobil medijski status tajkuna iz Amsterdama in lažnivca, si je včeraj podpisal politično obsodbo. Zaresovci molčijo, v LDS slavijo
2009 Pozareport

Odpri galerijo


"To je bila napaka, za katero se opravičujem." S temi besedami je Gregor Golobič, predsednik stranke Zares ter minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, na včerajšnji tiskovni konferenci skušal reševati svojo politično kariero. Priznal je, da je lagal, ko je novinarjem zanikal lastniški delež v nizozemskem podjetju Ultra Sum in zagorski Ultri. Kot pravi, pri tem "ni šlo za poskus prikrivanja, pač pa je le želel, da Ultra ne bi postala tarča predvolilnih politčnih obračunavanj".
Čeprav je deloval ponižno in prestrašeno, se mu ni obneslo. V nekaj urah se je iz političnega težkokategornika spremenil v političnega mrtvaka. Na slovenski politični sceni je postal dead duck. Novinarke, ki jih je še pred nekaj dnevi rajcal z verbalnim cinizmom in visoko pojavo (nekateri novinarji so se ga celo bali, ali pa so mu dolžni novinarske kariere), so mu obrnile hrbet, mediji, katerih večino je kadrovsko prestrelil in tako rekoč obvladoval, ga pokopavajo. Z vidno uničenim Golobičem je zvečer na TV Slovenija (Odmevi) obračunaval celo čisto povprečen televizijsko moderator Tomaž Bratovž.
Golobič se je tudi na tiskovni konferenci branil z adolescentnimi izgovori in ponovnim laganjem. Če bi zares mislil braniti Ultro pred tako imenovanim političnim obračunavanjem, enostavno ne bi šel v politiko z bremenom lastniškega deleža. Sicer pa, zakaj bi javno priznanje lastniškega deleža škodovalo podjetju, ki po besedah večinskega lastnika Miloša Urbanije posluje kot najbolj transparentno podjetje v državi. Je namreč ravno obratno; Urbanija in Golobič sta šla na Nizozemsko, da bi preko poštnega predala nestransparentno – v tajkunskem slogu – pokasirala firmo, ki je doslej bogatela na račun poslovanja z državnimi podjetji. Kako sicer razložiti fenomen, da je Golobič oktobra 2006 za 10,8-odstotni delež v Ultri Sum odštel pičlih 2.400 evrov, zdaj pa je taisti delež vreden milijon evrov, čeprav so prihodki Ultre v zadnjem času celo upadli. Kar zadeva tajkunstvo, je med Golobičem in Boškom Šrotom, prvim človekom Pivovarne Laško, pravzaprav ena samo tehnična razlika. Medtem ko je slednji posloval preko skrivnostne družbe Kolonel in poštnega predala v ljubljanski Šiški, je Golobič svoj tajkunski poštni predal imel v neki četrti sredi Amsterdama.
Miloš Urbanija in Gregor Golobič trdita, da v času Janševe vlade Ultra ni dobivala državnih poslov. Morda je to res, je pa zato kasirala donosne posle v prestolnici, ki jo posredno obvladuje Golobič in njegov Zares. Poglejmo, kako to gre: Ultra slavi na javnem razpisu za uvedbo enotne kartice za brezgotovinsko plačevanje mestnih storitev (čeprav je drugo podjetje na razpisu ponudilo nižjo ceno), toda kdo je glavni frajer v Ljubljani. Člani stranke Zares in drugi Golobičevi ljudje so vodilni mestni svetniki na Listi Zorana Jankovića (Andrej Rus, Peter Božič ...), ali pa zasedajo vodilne funkcije v mestni upravi in mestnih javnih podjetjih (Roman Jakič, Samo Lozej …). Stvar je politično očitna; če Golobič po strankarski liniji svoje kadre na Listi Zorana Jankoviča potegne iz mestnega sveta, ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću pade večina v mestnem svetu. Torej, kdo je zmagovalec javnega razpisa? Podjetje Ultra, katere solastnik je Gregor Golobič, politični sovladar Ljubljane. Zadnjo pogodbo med Ultro in Jankovićem so podpisali februarja letos, vrednost posla pa je 4,4 milijone evrov. Za primerjavo, to je več kot polovica vseh prihodkov Ultre v letu 2008, ki so znašali 7,2 milijona evrov. Janković je tudi odkriti simpatizer Zaresa in ravno danes se bo s tiskovno konferenco na Ljubljanskem gradu aktivno vključil v Zaresovo predvolilno kampanjo za nedeljske volitve v Evropski parlament. Današnji Jankovičev vstop v kampanjo na strani Zares je tudi že v funkciji priprav na Golobičev skorajšnji umik iz politike in načrtovani prevzem Zaresa. Golobiča po dosedanjih napovedih ne bo zraven.
Gregor Golobič se je po torkovi tiskovni konferencu Ultre še poskušal reševati. Večini novinarjev sicer ni dvigoval telefonov, se je pa pojavil v oddaji 24ur zvečer na Pop TV. Tam se je spet debelo sprenevedal, čeprav je imel srečo, da ga je spraševal Jani Muhič, ki na smrt ranjenemu Golobiču žal ni bil dorasel. Ponoči, točno ob tretji uri in osemnajst minut zjutraj, se je spletnem portalu Vest.si nenadoma pojavil 15-minutni intervju z Golobičem; šlo je za bizarno skropucalo, v maniri klasičnega piarovstva, ki z novinarstvom nima prav nobene zveze. Čeprav je Golobič deloval utrujeno in zaspano, je lahko nakladal, kar mu je padlo na misel, novinar Denis Sarkič pa ga je na koncu trivialno spraševal, kako izbira kravate. Celo forumaši Vest.si so se zgražali nad tem intervjujem. Poznavalci medijske scene trdijo, da si Vest.si obeta veliko proračunskega denarja iz ministrstva za kulturo, ki ga vodi ministrica Majda Širca, članica Golobičeve stranke, vendar o tem kdaj drugič.
Brez dvoma bo Golobič preko nekaterih mnenjskih voditeljev (Vlado Miheljak, Miha Kovač …) v prihodnjih dneh nadaljeval svojo "spin kampanjo", čeprav se je že včeraj izkazalo, da je Golobič medije podcenjeval. Res pa je tudi, da se je tokrat prvič zgodilo, da so slovenski mediji večinsko zapopadli politično in moralno odgovornost politika za izrečene laži, in to politika, ki prihaja iz levosredinske opcije. Na to pa Golobič očitno ni računal. Zanj – kot politika - bi bilo celo bolje, da bi javnosti odkrito povedal za lastniški delež v Ultri, kot pa, da je to prijavil zgolj komisiji za preprečevanje korupcije. Vsakomur je namreč jasno, da so tam podatki skriti in tajni, volilvci po izvedo samo za tisto premoženje politikov, ki ga politiki sami obelodanijo medijem. Novinarjem pa je Golobič o svojem premoženju nekajkrat odkrito lagal. Pri tem je tudi čisto irelevantno, zakaj je to storil. V bistvu so imeli prav tisti, ki so že od Golobičeve vrnitve v politiko trdili, da Golobiču definitivno ne leži pozicija frontmena stranke. Da je on profil politika, ki "muti v zakulisju", spredaj pa nujuno potrebuje moralno avtoriteto, da ga "pokriva v javnosti". Prej je bil to pokojni Janez Drnovšek.
Predsednik vlade Borut Pahor je včeraj dopoldne za naš portal najprej sporočil, da se je "z Golobičem o tej aferi že pogovarjal in dejal, da je njun skupen interes, da se nesporno ugotovijo vsa dejstva". Po Golobičevi tiskovni konferenci pa je Pahor sklical svojo prvi izredno tiskovno konferenco in Golobiču dal čas za zamislek - o nadaljevanju njegove politične kariere - do konca prihodnjega tedna. "Od ministra Golobiča pričakujem, da si bo vzel potreben čas, da razmisli o vseh okoliščinah in mi sporoči svojo odločitev. Tudi jaz bom imel ta čas, da premislim vse odločitve, ki so povezane z njegovo," je dejal Pahor, ki se je do pol sedmih zvečer z Golobičem pogovarjal že dvakrat. Golobič je v Odmevih potrdil, da razmišlja o odstopu, kar je sicer napovedal že na popoldanski tiskovni konferenci.
Vse kaže, da bo Gregor Golobič kot minister dejansko prisiljen odstopiti, čeprav je to pogojeno predvsem z nadaljnimi pritiski medijev in rezultati nedeljskih volitev v Evropski parlament. Ampak tudi če Golobič minister (in predsednik stranke) ne odstopi, je njegove politične kariere realno gledano konec. Si predstavljate bodoča televizijska soočenja, kjer bo nastopal Golobič, vis-a-vis z drugimi politiki?! Javnost mu je bo verjela nič več, kredibilnost je že izpuhtela, deležen bo posmeha. Deloval bi kot Bojan Šrot Zaresa. Za njegove politične nasprotnike bi bilo morda celo koristneje, če bi Golobič politično umiral na obroke. No, na spletnih forumih se iz Golobiča že pošteno norčujejo. Eni mu, denimo, duhovito priporočajo, naj se iz politike umakne za štiri leta, potem pa se vrne z novo stranko, ki naj jo imenuje Tokrat pa res Zares. Da naj zapusti politiko, Golobiču svetujejo tudi priložnostne spletne ankete javnega mnenja.
Pahor sam ga skoraj zagotovo ne bo odstavil, zato je Golobičeva prihodnost v njegovih rokah. V stranki Zares, kjer so ga do srede malikovali kot polboga in kjer je vladal s trdo roko, so eni popolnoma na tleh. Generalni tajnik stranke Bogdan Biščak je včeraj menda sklical vodstvo stranke, ki naj bi na sestanku, kjer zraven ni bilo Golobiča, svojemu predsedniku izrazili polno podporo. Vendar temu ni čisto tako, saj se razen Iva Vajgla, nosilca kandidatne liste za Evropski parlament, za Golobiča javno doslej ni izpostavil še noben viden član Zaresa. Vsi po vrsti so se modro potuhnili, celo priletna nekdanja urednica revij Jane in Lady Bernarda Jeklin, ki je po lastnih besedah v politiko vstopila zaradi "velikega" Gregorja Golobiča. Toda v zakulisju se dogaja. Po naših informacijah že lobirata nekdanji predsednik Milan Kučan in ljubljanski župan Zoran Janković. To je namreč njuna izjemna priložnost, da se Janković zavihti na čelo Zaresa in postane tekmec Borutu Pahorju, potem ko se je Pahor nenadejano dolgoročno znebil tekmeca Golobiča. Razpada vladne koalicije si Golobič in predvsem Zares ne moreta privoščiti, saj bi na predčasnih volitvah Zares – v tej situaciji - zanesljivo izginil s političnega prizorišča. Kučan, Janković in Golobič (če se bo pametno umaknil, bi lahko zadržal del političnega vpliva iz ozadja, zlasti preko svojih zvestih kadrov) bodo tudi skušali preprečiti, da bi stranko Zares prevzel najpopularnejši politik Zares, minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki z Golobičem ni najbolj kompatibilen. Če Lahovnik seveda ne bo izvoljen v Evropski parlament. Pahor in Kučan pa danes čisto slučajno skupaj potujeta na Poljsko, na 20. obletnico prvih demokratičnih volitev in padca komunizma v Krakovu.
Golobičev padec pa že diskretno slavijo v sestrski in neposredno konkurenčni stranki LDS. Predsednica liberalnih demokratov Katarina Kresal je prva pohitela z izjavo, da je v politiki treba delati "transparentno in verodostojno", nosilec kandidatne liste LDS za Evropski parlament  Jelko Kacin pa se je na predvolilnem shodu sredi Arboretuma prvič po treh tednih slabe volje odkrito – smejal. V LDS so namreč prepričani, da bo afera Ultra-Golobič omogočila izvolitev Jelka Kacina. V treh opozicijskih strankah, Janševi SDS, Jelinčičevi SNS in Žerjavovi SLS, pričakujejo Golobičev skorajšnji odstop.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Golobič Tomaž Bratovž Miloša Urbanije Boškom Šrotom Janševe Andrej Rus Peter Božič roman jakič Samo Lozej Zoranu Jankoviću Jani Muhič Denis Sarkič Majda Širca Vlado Miheljak Miha Kovač Janez Drnovšek Borut Pahor t Bojan Šrot Bogdan Biščak Iva Vajgla Bernarda Jeklin Milan Kučan matej lahovnik Katarina Kresal Jelko Kacin Jelinčičevi Žerjavovi

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

2019-10-13 13:53:38


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Golobič je že dead duck, Janković in Kučan prevzemata Zares?!