objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 5. junij 2009 ob 23:05

Golobič menda najbogatejši politik v državi, rejting Zaresa padel u nulo!
Po podatkih Kosove komisije in izračunih časnika Finance je minister Golobič najverjetneje najbogatejši politik v državi. Pahor razočaran, Janković pa zanika naše pisanje, da prevzema stranko Zares
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je obelodanil prijavo premoženja predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, ki jo je oddal ob nastopu ministrske funkcije. Po izračunih novinarjev poslovnega časnika Finance naj bi vrednost Golobičevega premoženja znašala nekaj manj kot pet milijonov evrov, natančno 4.697.448 evrov, kar ga najverjetneje postavlja na mesto najbogatejšega politika v državi. Novinarji oddaje Svet na Kanalu pa so razkrili, da je Golobič lastnik celo večih podjetij v tujini, na Nizozemskem menda treh, vsa pa so registrirana na istem poštnem predalu kot Ultra Sum – v Amsterdamu. Iz javno dostopnih dokumentov to ni razvidno, je pa Golobičev lastniški delež razviden iz notarsko overjenega dokumenta, ki so ga pridobili na Kanalu A.
V Golobičevi stranki Zares je medtem zavladala totalna panika. Čeprav je Ivo Vajgl, nosilec liste Zares na volitvah v Evropski parlament, na včerajšnjem dogodku ob zaključku predvolilne kampanje na Ljubljanskem gradu med drugim izjavil, da afera Golobič "posebnega vpliva na rezultat nedeljskih volitev v Evropski parlament ne bo imela“, vodilni Zaresovci natančno vedo, da temu še zdaleč ni tako. Že v sredo popoldne, po Golobičevi tiskovni konferenci, kjer je priznal laganje, je ena izmed znanih agencij za raziskavo javnega mnenja na podlagi blic raziskave ugotovila, da je predvolilni rejting stranke Zares upadel za dobrih 30 odstotkov. Nekaj Zaresovih volilvcev naj bi sicer volilo SD, večina pa razočarano ne bo šla na volitve. LDS na račun Zaresa naj ne bi pridobila nič, vodstvo Janševe SDS pa po tej anketi ostaja nespremenjeno. Naročnik ankete za interno strankino uporabo je bil predvolilni štab Zaresa, sicer pa politične stranke redno merijo predvolilni utrip.
Večina tako imenovanih "spin doktorjev", tudi tistih, ki so blizu Golobiču, je prepričanih, da se Golobiča "ne da več rešiti". Tako menijo celo tisti, s katerimi je Golobič v sredo preigraval variante svojih javnih nastopov. Eden izmed njih nam je dejal, da karkoli Golobič zdaj pove, zanj ni dobro, praktično nič se ne da narediti. Golobičevo izmikanje in opravičevanje na račun domnevnega zavarovanja zasebnega podjetja Ultre, kjer je solastnik, je bila – po mnenju taistih spin doktorjev – slaba obramba. Golobič naj bi tudi naredil taktično napako, da je po sredini tiskovni konferenci šel tudi v oddajo Odmevi na TV Slovenija, kjer se je evidentno zapletal v nove laži. Poznavalci stikov z javnostmi sicer trdijo, da je Golobič naredil klasično napako: nikoli javno ne laži! Golobič je očitno preveč podcenjeval medije in precenjeval sebe, nenadoma ugotavljajo nekateri analitiki.
Da bo Gregorja Golobiča v bran vzelo vodstvo stranke Zares, je bilo pričakovano. Struktura vodilnih (beri: poklicnih) politikov njegove stranke je namreč sestavljena iz ljudi, ki Golobiču dolgujejo politično kariero (Pavel Gantar, Irma Pavlinič Krebs), eksistenco (Janez Kopač, Roman Jakič, Bogdan Biščak) ali pa v Golobiču vidijo edino kontinuiteto politike pokojnega Janeza Drnovška, ki naj bi jo izdal njegov uradni naslednik na stolčku predsednika vlade in LDS Tone Rop (odvetnik Miha Kozinc). Slednji naj bi zadnja dva dni hodil po Ljubljani od enega do drugega in prepričeval, da se Golobiča da rešiti. Vsi skupaj v Zaresu pa Golobiča vidijo kot pravcato mitološko bitje, ki enostavno mora biti v politiki. To je na nek način celo slabo za Golobiča, saj v stranki zato nima nobene realne in kritične refleksije. Po tiskovni konferenci vodstva Zares je Golobič neprepričljivo dejal, da sploh ni vedel, da bodo njegovi kolegi sklicali tiskovno konferenco. Bolj ali manj pa še vedno molči minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, kandidat za poslanca v Evropskem parlamentu in za nekatere "naravni naslednik" Golobiča na čelu Zaresa.

Temu primerna je bila tehnika obrambe Golobiča, ki jo je včeraj uprizoril Zares. Na tiskovni konferenci je generalni tajnik stranke Bogdan Biščak nepremišljeno izjavil, da bi v podobnem primeru lagali vsi člani Zaresa … zato so nekateri mediji stranki Zares nemudoma prilepili naziv "stranka lažnivcev".
Zanimiva je tudi reakcija nekaterih novinarjev, za katere je sicer že od nekdaj veljalo, da so blizu Golobiču. Miran Lesjak, nekdanji odgovorni urednik Dnevnika, ki mu je Golobič pred leti z enim samim telefonskim klicem rešil uredniški stolček, ko sta ga odstavljala predsednik uprave Dnevnika Branko Pavlin in predsednik uprave DZS Bojan Petan, je na portalu Vest.si dejal, da je pri tej aferi najbolj zanimivo to, da se je Golobič, kot politik z dolgo kilometrino, tako uštel. Čeprav je Lesjak sveto prepričan, da se bo Golobič, če bo zdaj hočeš nočeš "padel", nekoč spet vrnil v politiko (ker je menda politik par excellance), je moč ugotoviti, da Golobičevih "fanov" ne (z)moti to, da je Golobič lagal, bolj so – pomislite - razočarani ali šokirani nad tem, da je to prišlo na dan?! Podobnega mnenja kot Lesjak je tudi nekdanji odgovorni urednik Maga in Dela Janez Markeš, ki se je pred časom iz desničarskega novinarja prelevil v ortodoksnega Golobičevega privrženca.
Indikativno je tudi, da so politiki Zaresa razočarani na predsednikom vlade in SD Borutom Pahorjem, ker Golobiča ni vzel v bran. Golobič je Pahorja pozval, naj ga zaščiti, že v torek ponoči, v tistem bizarnem intervjuju za Vest.si. Pri tem Zaresovci očitno še vedno ne dojamejo, da je Pahorjev vrednostni sistem politike za tisoč odstotkov drugačen od njihovega. Za Pahorja, ki ima kot politik sicer celo vrsto drugih pomanjkljivosti in si sam plačuje službene kave, so tajni lastniški deleži v nizozemskih podjetjih in podobne akcije enostavno nepojmljiva zadeva. Naši viri blizu Pahorja pravijo, da je Pahor osebno zelo razočaran nad Golobičem; nenazadnje je Pahor Golobiča podprl pri Golobičevi antitajkunski kampanji. Besni na Golobiča so tudi nekateri drugi SD-jevci, ki pravijo, da je Golobič javno in na sejah vlade vztrajal na novi in kobajagi transparentni kadrovski politiki, v zakulisju pa je kar naprej porival svoje kadre. Ne samo člane stranke Zares, ampak predvsem tiste ljudi, ki uradno niso člani Zaresa, so pa personalno zvesti Golobiču. Zdaj pa je cela Pahorjeva koalicija postala talec Golobičeve afere in Zaresa. "Tokrat me je prvič postalo strah za levico," nam je dejal eden izmed spin doktorjev iz vrst Socialnih demokratov. Nekateri v SD pa poudarjajo, da je Golobič imel pozitivno vlogo brzdanju levih radikalcev, denimo poslanca Franca Jurija in šefice Zaresa v Kopru Barbare Verdnik. Pri tem delajo primerjave z Italijo, kjer levosredinska vlada Romana Prodija (Boruta Pahorja v našem primeru) ni padla zaradi desnice, ampak radikalcev na levici, nato pa je oblast spet prevzel Silvio Berlusconi.
Kaj bo zdaj naredil Pahor, se še ne ve, podobno, kot vsi ugibajo, kaj bo storil Golobič. Če bo Pahor Golobiča na silo vrgel iz vlade, bo Zares izstopil iz koalicije, najverjetnje sprožil vladno krizo in predčasne volitve. Mi se tega konec koncev ne bojimo, trdijo naši viri v SD, bodo pa predčasne volitve stranko Zares definitivno odnesle s političnega prizorišča. Po drugi strani je večina tistih, ki Golobiča bolje poznajo, prepričanih, da bi Golobič v tem primeru šel do konca, tudi na račun izginotja Zaresa. Za Pahorja bi bilo idealno, če bi Golobič odstopil kot minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (SD-jevcem se za to mesto menda že ponuja Stane Pejovnik, nekdanji mestni svetnik na listi LDS, človek, ki politično kareiro dolguje Drnovšku in Golobiču; za Drnovškom je prevzem tudi vodenje njegovega Združenja za pravičnost razvoj), lahko pa ostane predsednik stranke Zares, če že na tem tako vztrajajo Zaresovci sami. Tako bi ostal volk sit in koza cela, trdijo poznavalci, vsekakor pa je z Golobičevimi velikanskimi ambicijami, da bo nekoč postal lider levice, definitivno konec. Pahorju pa konec koncev tudi ustreza, če Golobič trmasto vztraja na ministrskem stolčku ter počasi, a zanesljivo politično umira v medijski gonji.
Borut Pahor in nekdanji predsednik države Milan Kučan sta včeraj skupaj potovala v Krakov, na proslavo ob 20. obletnici padca komunizma. Njuna pot je prišla kot naročena za pogovor o aferi Golobič, čeprav so naši viri iz SD glede njunega morebitnega dogovora precej skeptični. Saj veste, kako se pogovarjata Pahor in Kučan; zagotovo se "ne bosta dogovorila to, kar bosta mislila, da sta se dogovorila". Večina naših sogovornikov pa je prepričanih, da bo Kučan imel veliko vlogo pri prepričevanju Golobiča, naj se v interesu leve koalicije vendarle umakne iz vlade.
Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj zanikal naše pisanje, da se v zakulisju, ob Kučanovi asistenci, pripravlja na prevzem Zaresa, v primeru Golobičevega umika. Janković trdi, da je "strankarsko neopredeljen in da takšna možnost ne obstaja". Toda Jankoviču ne gre ravno verjeti na besedo. Avtor teh vrstic je že avgusta 2004 v nekem svojem članku napovedal, da bo Janković v primeru Janševe zmage na parlamentarnih volitvah istega leta moral zapustiti Mercator in bo čez dve leti kandidiral za ljubljanskega župana. Janković je moje takratno pisanje označil za smešno, toda zgodilo se je natačno tako, kot sem napovedal. Je pa res, da je Zares ta hip za Jankovića premajhna in preveč kontaminirana politična stranka, vendar zanj dovolj dobra odskočna deska v nacionalno politiko. Pri čemer pa še ni jasno, kako bi Janković funkcioniral na nivoju nacionalne politike. To pač ni vodenje Mercatorja ali Ljubljane; nihče namreč ne more točno napovedati, ali je Janković sploh sposoben biti vrhunski politik.
Po drugi strani utegne afera z Golobičem in Ultro močno zaznamovati Jankovićevo kariero na Magistratu. Že včeraj smo razkrili, da je Janković dobesedno obkoljen z Golobičevimi ljudmi in člani stranke Zares; politično gledano Golobič Jankovića drži v šahu, pri tem pa obvladuje mestno občino, čeprav Zares formalno nima niti enega mestnega svetnika. Ni naključje, da je Janković na volitvah v Evropski parlament podprl samo Zares, ne pa tudi SD in LDS, kot je ljubljanski župan storil na lanskih parlamentarnih volitvah. Čeprav je bilo Jankoviću na včerajšnji tiskovni konferenci Zaresa na Ljubljanaskem gradu kar malce nerodno, držal se je ob strani in ni hotel javno govoriti, kljub Vajglovemu pozivu. Novinarjem je povedal, da je prišel podpreti mestnega svetnika s svoje liste Romana Jakiča, za katerega bo v nedeljo dal tudi svoj glas; no, to bo očitno naredil kljub temu, da v ožjih družbah Janković sploh ne skriva, da z Jakičevim vodenjem Javnega zavoda Tivoli ni preveč zadovoljen. Zdaj je tudi že jasno, da je mestni proračun malha davkoplačevalskega denarja, iz katere se mastno napaja Golobičeva Ultra.
Nekaj legendarnih članov LDS pa Golobiču, ki ga krivijo za propad velike LDS, bolj ali manj odkrito privoščijo kalvarijo. "Enkrat je moral dobiti svoje," se muzajo. Bivša velika imena LDS, denimo Jožef Školč in Tone Anderlič, denimo, za Golobičevo politično preživetje zagotovo ne bosta naredila ničesar. Prej obratno, diskretno bosta navijala za njegov padec.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Drago Kos Gregorja Golobiča Ivo vajgl Janševe pavel gantar Irma Pavlinič Krebs Janez Kopač roman jakič Bogdan Biščak Janeza Drnovška Tone Rop Miha Kozinc matej lahovnik Bogdan Biščak Miran Lesjak Branko Pavlin Bojan Petan Janez Markeš Borutom Pahorjem Franca Jurija Barbare Verdnik Romana Prodija silvio berlusconi Stane Pejovnik Milan Kučan zoran janković Jožef Školč Tone Anderlič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

robi

Nedelja, 13. oktober 2019 ob 13:53


ojaja

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Golobič menda najbogatejši politik v državi, rejting Zaresa padel u nulo!