objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 9. junij 2009 ob 11:01

Novinar Dela Jančič prva žrtev Ultre, odstopil je pred Golobičem
Tik pred volitvami: odstop Petra Jančiča s funkcije predsednika Združenja novinarjev in publicistov
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Peter Jančič, novinar in nekdanji odgovorni urednik časnika Delo, je v soboto odstopil s funkcije predsednika Združenja novinarjev in publicistov in tako postal prva žrtev afere Ultra-Golobič. Jančič je na spletni strani Združenja zapisal, da je odstopil zato, ker je bila v imenu upravnega sveta javnosti posredovana izjava o primeru Ultra, ki z njim "ni bila usklajena, o kateri ni bilo konkretnega glasovanja in ki je kot predsednik združenja javnosti tudi nisem poslal". Po njegovem mnenju je "ravnanje mimo predsednika, ko je ta nedosegljiv, nedopustno. Nikakor pa nisem kritičen do tega, kar so kolegi na televiziji naredili in tudi mislim, da ni prav, da se novinarje tako hitro javno ozmerja". Kot je znano, je Združenje minuli petek predsedniku stranke Zares in ministru Gregorju Golobiču očitalo nedopusten napad na televizijskega novinarja Mateja Hlebša in urednico na TV Slovenija Rosvito Pesek. Golobič je novinarja in urednico napadel v izjavi za javnost 29. maja, potem ko je TV Slovenija poročala o kreditih, ki naj bi jih družbi Ultra odobrila Nova Ljubljanska banka.
Podpredsednik Združenja Nenad Glücks (mimogrede, ob ustanovitvi ZNP  in volitvi predsednika sta Jančič in Glücks na volitvah dobila enako število glasov, Jančič pa je predsednik postal z žrebom) zadeve vidi precej drugače od Jančiča. "Ni šlo za ravnanje mimo predsednika, ker je bil seznanjen s to izjavo, ko je bila še v usklajevanju," pravi Glücks. Po naših informacijah so člani upravnega sveta izjavo usklajevali preko elektronske pošte že dva dni prej; za tekst izjave so glasovali tajnik Združenja Borut Meško, sicer odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije, Zlata Krašovec in Glücks, Matej Makarovič je bil nedosegljiv, Jančič pa se z besedilom izjave ni strinjal. Z izjavo se je torej strinjala večina članov 5-članskega upravnega sveta, ki odloča z večino glasov, ne pa konsenzom. Na Jančičeve očitke, da je bil čas objave izjave neprimeren –  tik pred volitvami – Glücks odgovarja, da se niso ozirali na to, kdaj so volitve. Po njegovem mnenju bi bilo sicer bolje, če bi izjavo dali "že malo prej, takoj ko je bil narejen politični napad na urednico in novinarja TVS".
Konkurenčno Društvo novinarjev Slovenije pod vodstvom Grega Repovža, odgovornega urednika tednika Mladina, bolj naklonjen politični levici, pa glede Golobičevih napadov na novinarje in množičnih tožb zoper medijske hiše, ki jih je že vložilo Golobičevo podjetje Ultra, še vedno čudežno molči. Enako velja za nekatere predstavnike tako imenovane civilne družbe, ki so pred časom glasno sesuvali bivšega premiera in prvaka opozicijske SDS Janeza Janšo, ko je vlagal tožbe zoper kolumnista Vlada Miheljaka, podpredsednika LDS Slavka Ziherla in druge, ki naj bi javno blatili politika.
Člane upravnega sveta ZNP je presenetilo tudi to, da je Jančič že v soboto poskrbel, da je njegov odstop nemudoma prišel v javnost. In zanimivo, Jančičev odstop zaradi Ultre je takoj objavila spletna stran stranke Zares, kar je zadevi dalo dodatno politično konotacijo. Nekateri celo sumijo, da je bil Jančičev odstop zrežiran, saj naj bi bil Jančič zelo nepredvidljiv. Vodenje ZNP namesto Jančiča bo do naslednjega občnega zbora prevzel dosedanji podpredsednik Glücks.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Peter Jančič Gregorju Golobiču Mateja Hlebša Rosvito Pesek Nenad Glücks Borut Meško zlata krašovec matej makarovič Grega Repovža Janeza Janšo Vlada Miheljaka Slavka Ziherla

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Novinar Dela Jančič prva žrtev Ultre, odstopil je pred Golobičem